Winter Marathon Leeuwarden: wat is er zo speciaal?

Winter Marathon Leeuwarden: wat is er zo speciaal?

Het is na afloop moeilijk kiezen wie van de mannen op de foto de grootste pluim verdient.

Op de foto staat Martijn Bakker die net een persoonlijk record heeft gelopen op de marathon achter trainer Klaas Boomsma die de trainingen geeft richting dat record. Voor Klaas staat Hans de Ruig; vrijwilliger die bij de start in Harlingen het verkeer tegenhield en bij de finish medailles uitdeelde. Naast Martijn staat PR-Mark die vandaag haaswerk deed én de man is achter het 12-provincies-klassement met handige tools (zie onderaan dit blog).

Een bijzonder kwartet: ze verdienen allemaal een dikke pluim.

Net als alle 200 finishers bij de marathon.

23 december 2023 Winter Marathon Leeuwarden: het was een pareltje

Om 9:45 vertrok de bus van Leeuwarden naar Harlingen en om 10:30 liepen we zo snel mogelijk terug naar Leeuwarden. Niet eerder was ik bij een marathon waar het startvak vijf minuten voor de start nog helemaal leeg was. Met windkracht 6 en wat regen bleven de meeste lopers zo lang mogelijk schuilen in de pendelbussen. We leken meer op opgewonden kinderen op schoolreisje dan doorgewinterde marathonlopers.

Toch klonk het startschot stipt om 10:30 en we kwamen als een zwerm trekvogels in beweging. Windkracht 6 heeft een snelheid van 39 tot 49 km/uur: in de rug is dat best lekker bij de start.

Al na één kilometer stond vrijwilliger Hans de Ruig. Hij hield het autoverkeer tegen en riep ons na: mooie dag mannen. Hans hoorde me een paar dagen terug in de podcast tegen Klaas zeggen dat Friesland rond Leeuwarden niet zo mooi was. Weilanden en koeien, weinig variatie. Daar was Hans het niet mee eens en hij kreeg gelijk.

De route was gevarieerd en mooi. Langs het water, over een zandpad, brug over, veel groen en toen we met onze uniforme shirtjes door Zweins liepen, had ik niet gek staan kijken als Perkamentus langs de kant had gestaan.

Martijn was niet bezig met boeken en fantasie, die was op een missie. Hij wilde onder 3u25 lopen om zijn PR op de marathon vlak voor kerst nog wat aan te scherpen. Mark, Klaas en ik waren er om te hazen. 3u25 is een tijd die op papier goed te doen moet zijn. Maar 42,2 kilometer blijft 42,2 kilometer en de laatste kilometers vielen zwaar. Met het stadion van Cambuur in zicht versnelde Martijn en we moesten alle zeilen bijzetten om in het spoor te blijven.

3:22:23: missie ruimschoots geslaagd.

Hazen is bijna net zo leuk als zelf een PR lopen, dus op de terugweg zaten vier vrolijke mannen na te genieten.

‘Spreken de six majors je aan,’ vroeg ik Martijn refererend aan de marathons van New York, Boston, Chicago, Londen, Berlijn en Tokio die gezamenlijk een overkoepelende medaille hebben voor als je ze alle zes hebt gelopen.

‘Niet echt. Al dat reizen en een marathon blijft een marathon. De 12-provincies spreekt me meer aan.’

12-provincies

We hebben met Leeuwarden weer een provincie gehaald. Dit jaar heb ik er zes gelopen, dus Nederland raakt al aardig gekleurd.

Thuis voelde ik me een dankbare mazzelaar.

Blij met een organisatie als Sportvereniging Friesland die de marathon organiseerde, blij met een vriend en trainer die het een heel goed idee vindt om op 23 december nog een marathon te lopen omdat het kan, blij met Martijn die zichzelf naar een PR wenste te pushen, blij met neef Mark die je overal bij wilt hebben en ook nog mooie dingen kan maken voor de napret (afvinken van de provincie), blij met vrijwilligers als Hans de Ruig die kruispunten vrijhouden en met water, cola en koekjes langs de kant staan, blij met een gezond brein die kan genieten van zo’n dagje uit en blij met twee benen, twee longen en een hart die lekker meedoen.

Kzou zeggen: fijne feestdagen en voor deelnemers in Leeuwarden, geniet lekker na!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

 • Anita van der Wal

  Mooi geschreven Koen, het was toch een mooi parcours.
  En leuk je nog even te hebben gesproken bij het afhalen van je startnummer en bij de eindverzorging.

  • Koen de Jong

   Jij bedankt voor je mooie (vrijwilligers)werk Anita. Het was een hele mooie ochtend!

 • Hans de Ruig

  Hoi Koen,
  Prachtig en inspirerend verhaal.
  Mvgr Hans de Ruig

  • Koen de Jong

   Bedankt voor de medaille Hans! (en meer)

 • anke peterson

  De wind in de rug was prima…de regen die via mijn hoofd achterlangs naar binnen stroomde voelde minder prettig. Het was allemaal geweldig geregeld ! Ik deed de 10 en heb genoten.

  • Koen de Jong

   Ben je alweer droog Anke?

 • Nils

  Mooi geschreven Koen! Was zeker een mooie dag. Mooie groep hebben jullie👌👍

  • Koen de Jong

   Goed je na al die jaren weer ‘s te zien.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer