Zo ga je respectvol om met achterblijvers

Vegen, pauzeren en een peptalk: zo doe je dat met achterblijvers!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Zo ga je respectvol om met achterblijvers
Afgelopen weekend had ik de eer om een loopje te doen met 3 Nederlandse toplopers. Je kent dat wel, dat soort dat over VO2max babbelt alsof ze het weer bespreken en waarbij hun grootste kopzorg is of ze die volgende marathon nu enkele minuten boven of onder de 3 uur zullen lopen.

Soit, het zou een rustige run van 10 km worden…

Ondertussen weet ik uit ervaring dat de op voorhand afgesproken afstand zelden tot nooit overeenkomt met het eindresultaat. Vol goede moed begon ik eraan en de eerste kilometers verliepen vlot. Ok, mijn hartslag was een beetje hoog, maar was de registratie van mijn horloge bij aanvang niet altijd wat foutief? Na de eerste 5 kilometer kom je dan telkens tot hetzelfde geniale inzicht: ja, je bent alweer te snel begonnen en echt, dacht je dat je die mannen zou kunnen volgen?

Maar net op het moment dat je moed je bijna in je (loop)schoenen zakt, gebeurt er iets magisch. Ik vind het moeilijk te omschrijven, maar de term ‘runrespect’ komt misschien wel het dichtst in de buurt. Het is iets typisch voor hardlopers die, zonder de ander te kleineren, ervoor zorgen dat iedereen met een tevreden gevoel kan finishen.

Vorige zaterdag gebeurde het bij mij op verschillende manieren, de ene al wat subtieler dan de andere:

1. Vegen!
Toen de afstand tussen mijn loopmaatjes en mezelf wat opliep, weergalmde plots doorheen de stille natuur de roep ‘VEGEN!’. Zelf had ik geen flauw idee wat het betekende maar plotsklaps draaiden mijn voorgangers zich om en kwamen me tegemoet. Blijkbaar is het etymologisch terug te brengen tot het ‘opvegen van de achterblijvers’, hoewel het volgens mij nog niet doorgedrongen is in het Algemeen Nederlands. Zelf heb ik het de volgende dag even in mijn Vlaamse loopclub uitgeprobeerd met als hilarisch resultaat dat iedereen mij vragend aankeek en vroeg waarom ik het over ‘vijgen’ had (toegegeven, mijn Hollands accentje staat nog niet op punt). In ieder geval, of het nu ‘vegen’, ‘keren’ of ‘kom eens terug’ is, altijd leuk wanneer je groep zich weer herenigt.

2. Even pauzeren
Even je veter te binden, die vlieg uit je oog (of nog erger, je strot) halen of gewoon genieten van het uitzicht, altijd fijn als iemand even de loop onderbreekt. Vaak gaat dit gepaard met ‘sorry dat jullie nu even moeten stoppen’, maar nog vaker zie je gelukzalige blikken bij de anderen omdat ze zo blij als zot zijn dat er een korte pauze ingelast wordt. Net hetzelfde overkwam mij. Een subtiele ‘Hé, kijk eens wat een mooi uitzicht, echt perfect voor een groepsfoto’ was een hele mooie manier om de achterblijvers in hun eer te laten en even op adem te laten komen. 

3. Peptalk
Na tweederde van onze uiteindelijke 11,5 km (Ik had voorspeld dat het geen 10 km ging zijn!) komt er dan zo’n toploper even langs je rennen. Het betrof een trainer met jarenlange ervaring die een bijzonder interessant schema uitgewerkt had rond ‘loopblokken’. Je rent een blok van enkele kilometers in je marathontempo om daarna over te schakelen naar 1 km in een rustig tempo waarna je weer versnelt. We hadden er voor de start even over gepraat, maar het was helemaal niet de bedoeling om dit al in de praktijk om te zetten. Als zo een expert je dan zachtjes toefluistert: ‘Heel goed bezig, je eerste blok zit erop, nu mag je in je rusttempo gaan’ dan denk ik oprecht: ‘wat een zalige mensen zijn lopers toch!’

Uiteindelijk zijn we allemaal samen gearriveerd en ondanks het feit dat er een gigantisch niveauverschil tussen ons zat, had ik nooit het gevoel ‘minder’ te zijn. Waarom? Omdat het niet alleen toplopers waren, maar vooral topmensen!
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners