Met oog op snode plannen dit najaar testte ik verschillende schoenen. HOKA Mach3, Brooks Hyperion Tempo , Adidas Adizero Pro 3, Nike Vaporfly en Vibram 5 Fingers.
Nike verliest het van Adidas en morgen bij de CPC weet ik of dat klopt.
Er komen weken aan van meer dan 100 kilometer en ik hoop in Valencia onder de 2u30 te lopen. Een ambitieus plan, waarbij de ‘bonusminuten’ van snelle schoenen wel van pas komen.
Na jarenlang met het 14-kilometerschema te hebben getraind, ben ik nog steeds voorzichtig met snelle opbouw en omvangrijke trainingsweken. Een comfortabele trainingsschoen en een snelle wedstrijdschoen zijn voor de najaarsplannen belangrijk.
Dus ik spreek af met Franklin van Doesburg om een hele rits schoenen te testen. Op welke schoen kan ik het beste trainen? Op welke schoen kan ik het beste mijn persoonlijke records aanscherpen?
Ik kieperde een tas met loopschoenen leeg bij een bankje naast de Nwe Meer in Amsterdam. Eerst deed ik mijn HOKA Mach 3 aan. Prima schoen, loopt fijn. Dit paar kreeg ik van HOKA bij een presentatie twee jaar geleden en ze voelen nog prima. Een fijne loopschoen vinden is voor mij niet makkelijk. Als man (met een brede voet) met maat 39 (meestal een damesmodel) zit ik in een vreemd hoekje van schoenenland. Vrouwen met een brede voet zitten vermoedelijk in hetzelfde schuitje.
Of ik een loopschoen wilde, bepaalde ik aan de hand van maat (39) en genoeg ruimte in mijn voorvoet, ik dacht nooit na over mijn looptechniek
Tot Franklin van Doesburg me vertelde dat ik als type IV niet met Nike Vaporfly moest lopen. Wat betekent dat? Franklin van Doesburg is ervan overtuigd dat er verschillende type lopers zijn. Niet voor iedereen is een pasfrequentie van (meer dan) 180 ideaal en ook afzet, kniehef en gebruik van armen is voor iedere loper anders. Van Doesburg onderscheidt vier types, op basis van fascia. Ik ben een type IV, wat betekent dat ik veel kracht heb in mijn rug en dat mijn buikspieren niet echt meedoen. Mijn (loop)vriend Klaas is type III en haalt juist meer kracht uit zijn buik. Je ziet dat op foto’s als we vermoeid zijn. Ik ga rechtop lopen want mijn rug doet nog mee, Klaas buigt iets naar voren, want heeft veel kracht in zijn buik.
Wat heeft dit met de schoenentest te maken?
Als loper wil je het liefst dat je sterke ketens áán staan en kracht zetten en dat je zwakke ketens uit staan en ontspannen. Schoenen duwen je naar een bepaalde voorkeur. Als de schoen je naar je sterke kant duwt, is dat geweldig, als je schoen je naar je zwakke kant duwt, wordt het onnodig zwaar. Mijn records liep ik dit voorjaar op Nike Vaporfly. Het ging hard genoeg, maar volgens Franklin is de Vaporfly geschikt voor type III en niet voor type IV.
‘Klets maar raak vent,’ appte ik half gekscherend, half serieus: ‘ik liep 2:34 op de marathon, die schoen is dus prima.’
‘Waar is de zool gesleten?’ appte hij terug. Vijf seconden later appte hij: ‘Niet zeggen! Ik stuur zo een foto.’
Even later stuurde hij een foto van een setje Vaporflys waarbij de linkerschoen aan de voorkant slijtage had en verder niet. Het was een paar schoenen van een andere type IV met Vaporflys.
Ik keek naar mijn schoenen, verrek:
Zulke slijtage is krachtsverlies, jij kunt beter die Adidas hebben
Nu werd ik nieuwsgierig, dus we gingen testen.
Wat blijkt de Adidas Adizero Pro 3 heeft een hap uit de zool gehaald. Vlak boven de plek waar het bij mij slijt, zit een gat bij de snelle schoen van Adidas. Door dit gat is de afzet vanzelf meer naar mijn midvoet. Met mijn pasfrequentie, afzet en kracht is dat ideaal.
Al na 200 meter voelde ik dat het beter was.
Morgen neem ik bij de CPC de proef op de som, op Adidas hoop ik mijn persoonlijke record aan te scherpen
Wat heb jij hieraan als loper?
Ik heb het geluk dat ik Franklin ken en All4Running te porren is voor mijn experiment dus ik kreeg van hen een set Adizero Pro 3.
Wat heb je hieraan als je geen dure schoenen uitgebreid kunt testen of als je niet weet welk looptype je bent?
In ieder geval is het goed je als loper te realiseren dat algemene tips voor looptechniek eigenlijk niet kunnen. En wat voor de één een perfecte schoen is, hoeft voor de ander niet zo te zijn. HOKA, Asics, Brooks, Scott, Nike, Adidas: allemaal hebben ze een snelle carbonschoen. Is je pasfrequentie wat lager? Dan is de Asics Meta Speed Sky geschikt en de HOKA carbon X. Is je pasfrequentie hoog (180+) dan is de Scott Speed Carbon RC of Adizero Pro3 geschikt.
Als je plannen hebt dit najaar en je wilt een afspraak met Franklin: kijk hier.
Ben je van plan om nieuwe schoenen te kopen en weet je niet welk looptype je bent? Over twee weken is er een carbonwijzer op prorun.nl, we helpen je uit de brand.
Wil je weten of de Adidas Adizero Pro 3 me naar een persoonlijk record brengt in de CPC? Hier zie je het.
Denk je: wat een poeha, laat me gewoon lekker lopen, dan is er goed nieuws: de herfst komt eraan, de bossen ruiken heerlijk en de bomen hebben 1000 kleuren.
Op een mooi najaar.
Jeroen Mank
Hoi Koen,
Interessant artikel, je ziet tegenwoordig ‘jan & alleman’ op oa Vaporfly lopen waarbij je al na 10mtr lopen kunt zien dat het echt niet de juiste schoenen zijn voor die persoon vanwege loopstijl, snelheid (“als ik maar snelle schoenen loop, ga ik vanzelf sneller” …), pronatie, noem maar op. Heb zelfde slijtage als jij omschrijft, dus ben wel erg benieuwd naar de carbonwijzer waar je over spreekt in ’t artikel. Of kijk ik niet goed op prorun.nl en is deze al beschikbaar!?
RunHanRun.nl
Hier mag best welk wat vaker, meer en gedetailleerder over geschreven worden!
#interessant
Jasper van Oorspronk
Hoi, staat de carbonwijzer ergens op de site. Ben wel benieuwd namelijk maar kan hem niet vinden.
Willem
Bekend bij velen dit verhaal, maar je begint met loopstijl en praat vervolgens over techniek.
Dat zijn toch echt twee verschillende dingen.
Je kan 10 lopers hebben op dezelfde techniek met allemaal een eigen loopstijl .
Succes met de sub 2.30 je kan het👍🏻
Koen de Jong
Ha Willem, je schrijft: bekend bij velen. Ik ken echter geen andere trainers die de vier verschillende type lopers onderscheiden op basis van fascia. Doe jij dat ook? Of heb je wat namen van andere trainers, die zou ik graag eens interviewen.
Eddy de Boer
Hallo Koen. Ik heb (oa) ook vaporfly’s. Echter in vergelijking met andere schoenen krijg ik nogal afwijkende vermogens-, afstand- en snelheidsgegevens. De discrepantie loopt op een identiek rondje van precies 5 km zo op, dat dit op vaporfly’s maar als 4,2 km gemeten wordt. Nu heb ik op internet al gezocht, en heb de adviezen voor het bevestigen van de stryd opgevolgd (zelf geprobeerd met tiewrap de stryd “rechter” op de schoen te krijgen). Maar het biedt geen oplossing. Wat zijn jouw ervaringen hiermee en heb je wellicht een oplossing?
Koen de Jong
Ha Eddy, ik heb een tiewrap met een vierkantje met dubbelzijdig tape gevonden die goed werkt.
Eddy de Boer
Heb je toevallig een plaatje of linkje naar een voorbeeld hoe dit er uit ziet? Want wellicht doe ik toch nog iets fout. Ik wil graag mijn vaporfly’s ook voor een marathon gebruiken en dan op vermogen lopen. Maar door de afwijking is dit niet echt een reële optie.
Frank
Hoi Eddy en Koen,
Ik heb ook last van een verkeerde afstand wanneer ik mijn vaporfly aan heb icm stryd. Afgelopen marathon in Berlijn heb ik ook 600m ’te weinig ‘ gelopen.
Met andere schoenen heb ik juist vaker meer meters dan hardloopmaatjes met dezelfde Garmin, Stryd en route.
Is er naast de juiste plek op de schoen nog een andere tip die ik kan proberen?
Alexander Docter
Een hele eenvoudige: je kan op je horloge van de stryd de calibratiefactor wijzigen. Settings-sensors en accessories-en dan de stryd selecteren etc
Ik heb zelf op 2 verschillende paren schoenen ook verschillende calibratiefactoren.
Jeffrey Duyvestein
Leuk en interessant artikel Koen! Ik ken nog wel iemand die afgesleten vaporflys nieuw leven in kan blazen 🙃
Koen de Jong
Jahaaaa Jeffrey, na Keulen kom ik langs! Succes daar!
Egon
Mee eens dat er verschillende typen lopers zijn maar ook veel verschillende voeten. De leest van de schoen moet bij de voet passen. Bijvoorbeeld als je naar de onderkant van de schoenen (zool) kijkt zie je dat er bij sommige schoenen een kromming naar binnen is (Griekse leest) en andere zijn kaars recht. Dan heb je nog te maken met de “drop” van de zool. Het is allemaal heel persoonlijk en de schoen moet lekker zitten anders gaat het tussen de oren zitten. Voor de lange afstand heb je weer een heel ander type schoen dan de korte afstand. (Anti)proneer je of juist niet, zware of lichte loper?
Zoveel lopers zoveel type schoenen.
Koen
Amen