Achillespees blessure, deel I

Achillespees blessure, deel I

Als hardloper kun je geconfronteerd worden met een pijnlijke ontstoken achillespees. Wat kan de oorzaak zijn?

De achillespees is de dikke pees die aan de achterzijde en het onderste deel van het onderbeen gevonden wordt. De pees verbindt de kuitspieren, M Gastrocnemicus en M Soleus, tezamen aan het os calcaneus of het hielbeen. Het is de dikste en sterkste pees in ons lichaam. Als hardloper kun je geconfronteerd worden met een ontsteking van de pees of soms zelfs een scheur van de pees. Wat gebeurt bij zo’n scheur precies en wat is de oorzaak? Hebben de ontsteking en de scheur met elkaar te maken? En kun je het voorkomen?

Oorzaken: van overbelasting tot verkeerde techniek
Doordat de achillespees een verbinding tussen de kuitspier en het hielbeen is, brengt het de krachten over die te maken hebben met bewegingen van de knie, het onderbeen en het enkelgewricht, een totaal van vijf gewrichten. De pees heeft o.a. een belangrijke functie bij de afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Achillespees problemen komen vaker voor bij een beginnend hardloper waarbij de belasting van het hardlopen de belastbaarheid van het lichaam overschrijdt. Overbelasting dus! 

Overbelasting, niet alleen door te intensief trainen maar vooral door een verkeerde looptechniek en een verkeerd trainingsschema. Gecombineerd met een dosis overmoed waardoor niet voldoende geluisterd wordt naar het lichaam en zie daar de eerste verschijnselen. Een stijfheid van de pees bij het opstaan of na rusten, een verstijving die niet geheel verdwijnt. Binnen ‘no time’ is de verstijving uitgeroeid tot een irritatie of ontsteking. Menigeen stelt dat de pees moeilijk geneest doordat deze slecht doorbloed wordt. Dit is onzin, elk weefsel in ons lichaam wordt van nature optimaal doorbloed en wel zo dat de celprocessen, het metabolisme van het weefsel, eveneens optimaal kunnen verlopen. Wanneer er irritatie van de pees is dan zal de doorbloeding zich aanpassen aan de nieuwe toestand.  

Irritatie of ontsteking


Bij een irritatie of uiteindelijk een ontsteking van de pees kan of de pees of de peesschede, dat is de koker die om de pees zit, of beide verdikt zijn. U kunt zich voorstellen dat wanneer de ruimte tussen de pees en de peesschede is verkleind door verdikking van een van of beide weefsels, de mobiliteit tussen pees en peesschede verloren gaat. Met het verlies aan mobiliteit wordt de wrijving tussen de weefsels groter en moet de pees onder grotere krachten functioneren. Dit heeft een negatief effect op genoemde gewrichten. Want ook daar zal de wrijving tussen de gewrichtsoppervlakken bij bepaalde bewegingen en houdingen toenemen.

Acuut!


Soms kan de wrijving zo groot worden dat de pees scheurt, geheel of gedeeltelijk. Over het algemeen ontstaat een scheur, of ruptuur, op een onverwacht moment bijvoorbeeld wanneer men vanuit een rustpositie wegloopt. Wanneer er een ruptuur van de achillespees is dient men onmiddellijk naar een specialist te gaan om de scheur operatief te laten herstellen. Dit moet binnen 48 uur gebeuren daar anders het peesweefsel door het lichaam wordt afgebroken. Ontstekingen van de pees kunnen dus inderdaad leiden tot een ruptuur.  


Morgen deel 2

Wil je meer weten of heb je vragen, ga dan naar www.runninghealthcenter.nl

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid