Waardoor krijg je een steek in de zij?

Waardoor krijg je een steek in de zij?

Kun je een steek in je zij voorkomen?

Wat is een steek in je zij precies?
Zijn het je spieren en gewrichten die op gang moeten komen, zijn het reacties van inwendige organen, of je longen die weer eens intensief worden aangesproken?
En kun je het voorkomen?
Wat kan de steek in de zij zijn? 
Afhankelijk van de lokatie kan men enige voorstelling maken. De steek treedt vaak op tijdens het hardlopen, zelden helemaal aan het begin, de start. Mocht het zo zijn dat je bij het starten van het hardlopen een steek in de zij voelt, dan moet je denken aan een gewricht, vooral het SI-gewricht, dat niet geheel wil meewerken met de inspanning. Dit kan zowel aan de rechter zijde als aan de linker zijde plaatsvinden.
Ervaar je na enige tijd bij het hardlopen steken in de rechter zijde dan kan men denken aan een reactie van een longkwab omdat van de longkwab een extra inspanning gevraagd wordt. Wanneer longen enige tijd een verminderde ademhalingsexcursie hebben moeten verrichten kan er bij een gevraagde inspanning, en dus vergrote excursie, enige weerstand van het longweefsel verwacht worden. Het weefsel wordt als het ware een beetje opgerekt en dat kan met een stekende pijn gepaard gaan. Mogelijk is dat ook het middenrif, een ademhalingsspier, wat protesteert.
Een andere mogelijkheid aan de rechter zijde is dat de darmen wat meer in actie komen door de intensievere beweging, met name de dikke darm. Eventuele luchtbellen in de darmen kunnen door een verandering van de peristaltiek verplaatst worden, hetgeen met een pijn in de zij gepaard kan gaan. Niet onbekend is het fenomeen van de flatus tijdens het hardlopen, of te wel een ontluchting van het darmstelsel. Een derde mogelijkheid van pijn aan de rechter zijde ontstaat wanneer er bij inspanning een behoefte aan brandstoffen ontstaat, met name koolhydraten. De lever kan als het ware wat samenknijpen tijdens dit proces, hetgeen ook als pijn in de zij wordt ervaren.
Welke mogelijkheden zijn verantwoordelijk voor de pijn aan de linker zijde?
Ook kunnen longkwabben zorgen voor deze pijn. Maar ook de darmen kunnen een vergelijkbare rol spelen zoals dat plaats vindt aan de rechter zijde. Een orgaan dat voor een heuse stekende pijn in de linker zijde kan zorgen is de milt. Wanneer het lichaam tijdens inspanning een tekort aan bloed ervaart, zal de milt samenknijpen om de toevoer van bloed te vergroten. Dit samenknijpen kan voor een felle pijn zorgen en zal wanneer er weer voldoende bloed stroomt vanzelf verdwijnen. Overigens verdwijnen alle andere hierboven beschreven pijnen vanzelf, door een flatus, door voldoende koolhydraten, door rekking en beweging.
Pijn in zij en borststreek
Wanneer de pijn niet alleen in de linker zij maar ook in de linker borststreek optreedt tijdens hardlopen, en wanneer die pijn steekt en als het ware verlammend is en niet snel verdwijnt, moet je de training staken en je zo snel mogelijk melden bij een arts. Mogelijk is er een disfunctioneren van je hart en zult u dit terdege door een professional (sportarts) moeten laten onderzoeken middels een inspanningstest of andere methoden.
Uiteraard is het belangrijk om na een periode van (relatieve) stilstand de training weer zorgvuldig en voorzichtig op te pakken. Ga niet als een haas van start maar bouw de trainingsintensiteit en -diversiteit goed op. Zo voorkom je onnodige blessures en ben je verantwoord aan het hardlopen. Wanneer je stekende pijnen ervaart in de zij, verlaag je tempo een beetje en wacht totdat het voorbij is.
Probeer wat dieper in te ademen en rek de buikspieren door je armen omhoog te brengen

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid