Hoe ga je om met de meest voorkomende blessures?

Shin splints, lopersknie of een blessure aan de meniscus. Welke pijntjes komen het meest voor en hoe voorkom je deze het best?

Iedere loper raakt wel eens geblesseerd. Heel vervelend, maar dat hoort nu eenmaal een beetje bij onze sport. Onlangs schreven we een artikel over dat je best wel wat voorzorgsmaatregelen kunt nemen om het risico op blessures in ieder geval te minimaliseren. Maar welke blessures komen nu eigenlijk het meest voor bij lopers? En belangrijker: wat kun je er tegen doen?

Helaas zijn er tientallen, zo niet honderden verschillende blessures die je als loper kunt hebben. Van rugklachten tot een ingegroeide teennagel, van een ontstoken achillespees tot een gebroken teen. Opvallend genoeg zijn er drie blessures die overduidelijk het meest voorkomen onder hardlopers. En ons dus het vaakst aan de kant houden.

Ten eerste het ‘mediaal tibiaal stresssyndroom’, hoogstwaarschijnlijk beter bekend als shin splints. Dit is een blessure die je herkent aan een zeurende of stekende pijn in de schenen. Deze blessure ontstaat doorgaans wanneer de spieren niet sterk genoeg zijn, waardoor er te veel druk op het bot komt te liggen. Overbelasting is dus vaak de boosdoener, al kan ook overpronatie voor problemen zorgen. Wanneer de enkel te veel naar binnen zakt bij het afwikkelen van de voet, komt er tenslotte meer druk op de schenen te liggen. Al zou je dit dan ook weer onder de noemer overbelasting kunnen scharen.
Voorkomen: Draag goede hardloopschoenen met een flinke demping en sla je warming-up niet over. Daarentegen is het niet verstandig om de heuvels op te zoeken. Hardlopen op een zachte ondergrond, zoals gras of zand, kan juist helpen.

Ten tweede de ‘lopersknie’: je voelt aan de buitenzijde, net boven de knie, een brandende en stekende pijn. Lopers bouwen over het algemeen redelijk snel conditie op, zeker als je een beginnend loper bent, maar het opbouwen van het spierweefsel gaat een stuk langzamer. Ook de lopersknie is het gevolg van overbelasting, dit keer van de spieren.
Voorkomen: Maak je trainingen niet te lang, maar bouw alles rustig op. Zorg ook nu weer voor loopschoenen met voldoende demping. Daarnaast is het raadzaam om andere spieren, zoals je bilspieren, quadriceps maar ook je heupen, te trainen.

Ten slotte ook nog de ‘mediale meniscus blessure’: een hele mond vol, maar vooral een blessure die voorkomt bij beginnende lopers. De pijn is scherp, zit aan de binnenkant van de knie en ontstaat wanneer het kraakbeen tussen de botten beschadigt.
Voorkomen: Voor deze blessure is het lastiger om een concrete oorzaak aan te wijzen. En dus is een oplossing ook wat lastiger te bedenken. Daarom is het raadzaam om de omliggende spieren, en dan met name de hamstrings, te versterken.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid