Deel 5: Diabetes en topsport

In het laatste deel van deze serie over hardlopen en diabetes sluiten we af met een aantal inspirerende sporters.

In het laatste deel van deze serie over hardlopen en diabetes sluiten we af met een aantal inspirerende sporters. Sporters die hebben laten zien dat diabetes geen belemmering hoeft te zijn voor inspanning. En dat zelfs topprestaties mogelijk zijn. Van topsporter tot fanatieke recreant: Zij kunnen het, jij ook! 

Eerdere delen gemist? Klik hier 

Bas van de Goor: topsporter én diabeticus 
Dit jaar loopt ex-volleyballer Bas van de Goor voor het eerst met 50 mensen de marathon van New York (je kunt je nog opgeven). De voormalig topsporter en diabeticus (type 1) heeft in 2006 de Bas van de Goor Foundation opgericht met als doel een hogere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes met behulp van sport. Via de foundation kunnen diabetici deelnemen aan allerlei ‘challenges’. En met succes. Zo hebben 12 mensen met diabetes type 2 de hoogste berg van het Atlas gebergte in Marokko (4167m) beklommen en stond Van de Goor in 2008 met een aantal diabetici op de hoogste berg Afrika (Kilimanjaro 5895m). En in 2011 dus de marathon van New York. 

Triatlon, wielrennen, short track en roeien 
Naast Bas van de Goor zijn een aantal topsporters ambassadeur van de Bas van de Goor Foundation. Elk van hen is bezig met een topsportcarrière, van triatlon tot short track, de diabetes weerhoudt hen er niet van op topniveau met sport bezig te zijn. Het gaat om onder andere short trackster bij Jong Oranje Loïs Kloor (17), profwielrenner Martijn Verschoor (25) en triatleet Johannes Hemelrijk (25). Ook internationaal laten inspirerende sporters zoals vijfvoudig (!) Olympisch roeier Steve Redgrave (48), Wimbledon, US Open en Australian Open winnaar Arthur Ashe, Olympisch zwemkampioen Gary Hall Jr. en Dawn Kenwright (eerste Britse vrouw in de Comrades marathon and the Two Oceans marathon) zien dat topsport en diabetes goed samen kunnen gaan. 

Geen sporters maar toch… 
Hoewel geen sporters, toch fijn om te weten. Ook Thomas Edison (uitvinder van de lamp), actrice Halle Berry, talkshow-host Larry King, jazz-muzikant Miles Davis, blues-zanger B.B. King, Elvis Presley en Winnie Mandela (vrouw-van) lieten zich niet weerhouden door diabetes. 

Hardloper Arie Maat 
Een sporter die het er ook niet bij laat zitten is marathonloper Arie Maat. Deze 42-jarige hardloper heeft vanaf zijn 3e diabetes type I. Sinds kort heeft hij zijn eigen website om sporters met diabetes van advies te voorzien. Prorun legde Arie een aantal vragen voor. 

1. Wanneer en waarom heb je besloten de marathon te gaan lopen en hoe ging dat? 
In september 2007, ik werd 40 op 26 april 2008 en wilde per se voor mijn 40e de marathon lopen. Mijn eerste marathon ging goed tot 1 kilometer voor de finish, toen kreeg ik kramp. Na even rekken kon ik finishen onder de 4 uur in 3 uur 54.50. Ik had goed getraind op het innemen van gelletjes. Wel denk ik dat ik te weinig gedronken had omdat het koud was. Dan heb je toch minder dorst. 

2. Is er tijdens een marathon (of andere wedstrijd) een keer iets mis gegaan op het gebied van voeding? 
Tijdens mijn laatste marathon heb ik me vergist op 35 kilometer, ik had toen nog niet de accucheck mobile en was mijn teststrips verloren. Om het risico van een hypo onderweg te voorkomen heb ik teveel gelletjes gegeten. Ik bleek de laatste 7 kilometer met een bloedsuiker boven de 27 mmol te hebben gelopen; niet bevorderlijk voor mijn prestatie…. 

3. Wat heb je geleerd tijdens je marathoncarrière en doe je nu steeds beter? 
Meer lange langzame duurlopen inpassen in mijn trainingsschema. Ik controleer in deze duurlopen om de vijf kilometer mijn bloedsuiker en weet door deze testresultaten steeds beter de balans tussen tempo, voeding en insulinedosering te vinden. 

4. Je gebruikt zelf een bloedsuikermeter en insulinepomp, wanneer en hoe? 
Ik gebruik de accucheck mobile, 50 tests op een cassette. Hiervoor hoef ik geen strips mee te nemen. Ideaal voor tijdens het lopen, zo kan ik terwijl ik loop meten. Ik controleer mijn bloedsuiker gemiddeld 10 keer per dag. Ik gebruik een insulinepomp met Novorapid. Dit is ultrakortwerkende insuline. 

5. Wat vind je de grootste beperking van (hardlopen en) diabetes? 
De grootste beperking van diabetes is dat je er altijd rekening mee moet houden. Spontaan met iemand hardlopen is bijna niet te doen als je net gespoten of gebolust hebt. Verder heb je 24 uur per dag een insuline-infuus aan je lichaam die je kwijt moet in je loopkleding. Naast de natuurlijk dextro en je bloedsuikermeter. 
6. Heb je tips voor beginnende en gevorderde hardlopers met diabetes? 
Ga hardlopen! Doe een sportkeuring en bespreek het met je diabetesbehandelteam. Wees niet bang voor hypo’s, die ga je zeker krijgen. Houd een logboek bij met bloedsuikerwaarden, afstand, voeding, tijdstip zo ga je patronen herkennen. Ik merk bijvoorbeeld nu het kouder wordt, dat ik weer minder insuline nodig heb. 

7. Wat is jouw droom/ambitie met betrekking tot hardlopen? 
Het is mijn ambitie om zo dicht mogelijk bij de 3 uur op de marathon te komen. Met de trainingsschema’s van Aart Stigter hoop ik in Rotterdam op 10 april 2011 eerst onder de 3 uur 30 te gaan. 

Meer info: 
www.hardlopenmetdiabetes.nl 
www.bvdgf.org 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid