Eten en trainen als jagers?

Lijken we nog op onze voorouders of zijn we in de afgelopen 12 duizend jaar behoorlijk gemuteerd

Eten en trainen als jagers?

Vroeger was alles beter. 

Dan zouden we weer moeten eten en bewegen zoals onze voorouders dat deden, als jagers en verzamelaars. Het paleodieet sluit hierbij aan. Moeten we echt onze mooie hardloopschema’s en kekke gadgets inruilen voor meer licht intensieve beweging. 

Of doen we het goed en zijn we mooi geëvolueerd tot een sterke generatie mensen en lopers.

Lijken we nog op onze voorouders?

Het paleodieet gaat ervan uit dat onze genen niet aangepast zijn aan ons huidige voedingspatroon. Door terug te keren naar het oeroude dieet van noten, vlees en onbewerkte groenten zouden we gezonder, slanker en vitaler worden. Melkproducten, (bewerkte) granen en alles met toevoegingen zouden ons futloos maken en vatbaarder voor ziektes. Meer achtergronden over het Paleodieet.
De praktijk laat echter zien dat we in de afgelopen 12 duizend jaar behoorlijk zijn gemuteerd. En deze mutaties vinden steeds sneller plaats door de grotere bevolkingsgroei wereldwijd. Evolutie ontstaat door mutaties in de genen. Hoe sneller een bevolking groeit, hoe sneller een bevolking muteert. Met als resultaat dat onze genen nu zo’n 100 keer sneller veranderen dan tijdens het Paleolithische tijdperk.

Melk of vleesmutaties?

Wetenschapper Alex Hutchinson geeft als voorbeeld de aanpassing om melk te verteren. In het Paleolithische tijdperk was de mens niet in staat melk te gebruiken als efficiënte voedingsbron. De maag en de darmen konden de voedingsstoffen uit de melk moeilijk verwerken. Tegenwoordig heeft 90% van de bevolking van een melkrijk land als Zweden een gemuteerd ‘melkgen’ waardoor de opname van melk optimaal is. Finse rendierherders daarentegen hebben juist optimale vleesgenen en zo heeft elke bevolking zijn eigen gemuteerde selectie voedingsgenen. Wat je dus het beste kunt eten is afhankelijk van hetgeen jouw eigen voorouders veel consumeerden.

Live the life of a caveman

Naast eten als een ‘caveman’ bestaat het paleodieet ook uit het zo goed mogelijk nabootsen van de levensstijl van vroeger. Zo zou je moeten streven naar veel zonlicht, slaap, beweging, geen vervuiling en geen stress. Dr. Alex Hutchinson heeft zo zijn bedenkingen of deze condities opgingen voor alle jager-verzamelaars in vroegere tijden en hoe realistische die zijn in onze huidige samenleving. Zo zouden sommige jager-verzamelaarvolken op hoge latitude leven met weinig zonlicht. Om het te kort aan vitamine D wat zo ontstaat te verminderen aten de Inuit (ook nu nog) veel vette vis rijk aan de noodzakelijke vitaminen. Voldoende slaap en een minimum aan vervuiling hebben duidelijk voordelen voor de gezondheid. Maar met name minder vervuiling is in de praktijk in onze moderne maatschappij soms moeilijk te realiseren.

Sporten als een jager

Er wordt vanuit gegaan dat de oude jager-verzamelaar volken veel lichamelijke beweging hadden. Deze beweging bestond voornamelijk uit grote hoeveelheden licht intensieve inspanning als wandelen, joggen en zoeken naar voedsel. Men schat dat de jagers op deze manier zo’n 5 tot 15 kilometer per dag aflegden. Op dagen dat er gejaagd werd, waarschijnlijk 1 of 2 keer per week, werd deze inspanning afgewisseld met korte intensieve sprintjes. Vergelijkbaar met een stevige intervaltraining. Tenslotte bestond de natuurlijke krachttraining uit het hakken van hout, het opgraven van planten en het naar het huis transporteren van de buit.

De goede oude tijd?

Hutchinson concludeert dat een aantal kenmerken van het leven van de jager-verzamelaars zeker voordelen zou hebben voor onze huidige levensstijl. Met name van meer beweging, minder stress en meer slaap kunnen we veel baat hebben. Het romantische idee dat de oeroude voeding het meest gezond voor ons zou zijn moet echter niet worden overdreven. Onze lichamen zijn tegenwoordig aangepast aan melkproducten en granen dat ze als prima voedingsbronnen kunnen worden gezien. 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid