Je krijgt kramp en dan?

Die plotselinge samentrekking, iedere loper kent het wel. Kramp is vervelend. Je staat meteen stil. Wat kun je er aan doen om het te voorkomen?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Je krijgt kramp en dan?

Die plotselinge samentrekking, iedere loper kent het wel. Kramp is vervelend. Je staat meteen stil. Je kunt het niet altijd voorkomen. Wat kun je er aan doen. En ook waarom het goed is om soms de kramp tegen te komen.

Daar sta je dan aan de kant van de weg. Je hand grijpt automatisch naar de plek waar je de pijn voelt. Kuit, bovenbeen, voet, je spieren trekken zo hard samen dat je geen kant meer op kunt. Je spieren geven een duidelijk signaal af ‘zoek het maar uit, doe het zelf maar’.

Te weinig gedronken

Vaak is uitdroging de reden van kramp. De spier heeft te weinig vocht om goed te functioneren. Het proces van spanning en ontspanning wordt verstoord en de zenuwen geven het signaal om de spier samen te trekken. Je mist niet alleen het vocht maar ook de zouten want die raak je kwijt met het zweten. Weet je dat je een stevige training gaat doen, zoals een intervaltraining, drink dan wat extra en eet wat extra. Geef je spieren die voedingstoffen waardoor ze verder kunnen.

Verder dan je ooit ging?

Ga je met een duurloop verder dan je gewend bent, zorg dan ook dat je goed gedronken en gegeten hebt. Iedere 15 minuten een flinke slok kan al het verschil uitmaken of je wel of niet kramp krijgt. Met een lange duurloop, langer dan je gewend bent, verleg je je grens. Je gaat voorbij je bekende trainingsafstand en dan kan het al snel teveel zijn voor je benen. Ben je lang onderweg, voorbij ongeveer een uur of een uur en een kwartier, dan kan het slim zijn om sportdrank bij je te hebben. Die drank wordt makkelijker dan water opgenomen door het lichaam. Daar hebben de fabrikanten flink aan gesleuteld in de afgelopen jaren.

Start op tijd met drinken

Het is beter om na een half uur of driekwartier je te wennen aan regelmatig een klein beetje drinken. Je kunt dan een krampaanval voorblijven.

Je hebt al vaker de aanbeveling gezien om wat te drinken en te eten ná je training. Dat is goed voor je herstel. Dat kan ook voorkomen dat je ná je training kramp krijgt. Ook dan is kramp vervelend. Erger, hele stevige kramp kan tot spierschade leiden.

Als je eenmaal kramp hebt is het lastig om er vanaf te komen. Je staat vaak een tijdje langs de kant geparkeerd. Vooral in een wedstrijd is dat irritant, de kostbare seconden of zelfs minuten gaan dan snel voorbij.

Zachtjes rekken en masseren

Als het je toch gebeurt: voorzichtig oprekken en zacht masseren. Geef de spier de tijd, kom pas in actie als de pijngevoelens voorbij zijn. Met het rekken van de spier zorg je voor betere doorbloeding en dat kan de kramp weghalen. Doe het rustig aan, de spier is hard van de samentrekking. Als je de druk te hoog opvoert in de rekbeweging maak je alleen maar schade. Rek niet alleen de spier die je voelt. Als je bijvoorbeeld kramp in je kuit hebt, strek de kuit maar ook de binnenkant van je been. Met een paar extra strekbewegingen geef je een groter gebied ontspanning.

Je kunt met zachte handbewegingen de plek rustig heen en weer masseren. Samen met de rekbeweging kan dat nog wat meer verlichting geven.

Is de kramp voorbij, kies een rustig starttempo. Voel wat je spier aankan. Te vlot door naar een hoger tempo kan de kramp laten terugkeren.

Toch kramp ervaren

Kramp is niet fijn maar soms is het een goed signaal. Vooral bij stevige trainingen duikt de kramp op. Die snelle 800 of 1000 meter heb je gewoon té hard gelopen. Je weet dan wel dat het niet sneller kan. De volgende keer weet je dat je in de gevarenzone komt bij die snelheid. Hoe beter getraind je raakt, hoe kleiner de kans op kramp. Soms moet je ook voelen tot hoe ver je kunt gaan.

Een goede warming-up helpt ook bij het voorkomen van kramp. Door langzame en snellere oefeningen prikkel je alle spiervezels. Dat verlaagt de kans op kramp.

Kramp is een heel herkenbare pijnprikkel. Heb je na een paar dagen nog steeds een heftige pijnlijke plek dan is het beter om er naar te laten kijken door een huisarts of fysiotherapeut

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid