Kan een teentje knoflook je prestaties verbeteren?
Wetenschappers ontdekten een opmerkelijk verschil bij het eten van knoflook
Je denkt misschien; je prestaties verbeter je door te trainen en de juiste voeding te eten. Nou blijkbaar kun je nu ook een teentje knoflook toevoegen aan dat lijstje. Tenminste als we de Amerikaanse onderzoeker Christopher Womack mogen geloven.
Womack, die is verbonden aan James Madison University, bestudeerde het effect van suppletie met knoflook op 18 getrainde duursporters. Tijdens het onderzoek moesten alle sporters voor het trainen een teentje knoflook of knoflookpoeder innemen.
Womack liet zijn proefpersonen bij twee verschillende gelegenheden intensief fietsen totdat ze niet meer door konden. De ene keer hadden de proefpersonen 3 uur voor die beproeving een placebo geslikt, de andere keer een supplement met 900 milligram knoflookpoeder. Die hoeveelheid knoflookpoeder correspondeert met 1 teentje knoflook.
Knoflook verhoogt VO2max
Womack ontdekte wel een ander effect. Knoflooksuppletie verhoogde de maximale zuurstofopname van de renners [VO2max] met 1.6 ml/kg/min. Daarbij is de maximale zuurstofopname de belangrijkste onderdeel van het uithoudingsvermogen.
Ondanks de verhoging van de VO2max nam het uithoudingsvermogen van de proefpersonen niet toe. Maar, zo schrijft Womack, in 2000 publiceerde de Turkse bewegingswetenschapper Deniz Unal Ince van Hacettepe University in Ankara een onderzoek waarin knoflooksuppletie niet alleen de VO2max toenam, maar ook het uithoudingsvermogen liet groeien.
In dat onderzoek gaf Ince zijn proefpersonen ook 900 mg knoflookpoeder voordat ze gingen hardlopen op een loopband. Maar anders dan Womack gaf Ince het supplement niet 3 uur, maar 5 uur voordat hij zijn proefpersonen intensief moesten trainen. Blijkbaar is die tijd erg nodig voor de bestanddelen van knoflook om de bloedbaan te bereiken, want er was een verschil.
De verhoging van de VO2max neemt toe omdat de zwavelverbindingen (wat in knoflook zit) in het lichaam wordt omgezet in zwavelwaterstof of H2S. Die verbinding maakt bloedvaten wijder. Daardoor kan de zuurstoftoevoer naar de spieren toenemen.
Wij zijn in ieder geval benieuwd of dit onderzoek hardlopers gaat overtuigen om 5 uur voor een marathon een teentje knoflook te eten. Het enige nadeel is natuurlijk de geur die het publiek dan moet verdragen. Maar dan kunnen ze ook wel hun neus dichtdoen. Alles voor de sport toch?




