Keuze voor asfalt of gras beïnvloedt je bloedcellen

Keuze voor asfalt of gras beïnvloedt je bloedcellen

In het derde en laatste deel kun je lezen dat de ondergrond waar je op loopt invloed heeft op de afbraak van je rode bloedcellen.

In deel 2 van deze serie werd duidelijk dat verschillende ondergronden, verschillende blessurerisico’s met zich meebrengen. De ondergrond kan echter ook invloed hebben op hemolyse, de afbraak van rode bloedcellen in je lichaam. Rode bloedcellen zijn essentieel voor de zuurstofvoorziening naar je spieren. En dus voor je prestatie.

Recent werd onderzocht wat de invloed van gras en asfalt is op de mate van hemolyse bij getrainde lopers. Hemolyse ontstaat wanneer rode bloedcellen beschadigd raken. Hierdoor gaan ze lekken en komt het hemoglobine uit de bloedcellen in het bloed terecht. Hemoglobine is nodig voor het zuurstoftransport in het lichaam. Zonder voldoende hemoglobine krijgen je spieren niet de energie die ze nodig hebben voor het leveren van een goede prestatie.

Meer afbraak bij gras?
Onderzoek heeft laten zien dat hardlopen kan leiden tot een vorm van hemolyse. De afbraak van rode bloedcellen tijdens het hardlopen wordt vooral geweten aan de impact van de landing. De cellen in je voeten zouden door de kracht van de landing kapotgaan en lekken. Gedurende twee weken werden 20 atleten verdeeld over twee groepen. Tien van hen liepen twee weken op asfalt, de tien anderen op gras. Na twee weken was er een opvallend resultaat. Tegengesteld aan wat de onderzoekers hadden verwacht was er bij de grasgroep sprake van meer hemolyse dan bij de asfaltgroep.

Hemolyse
Bij beiden onderzoeksgroepen was er sprake van een vorm van hemolyse als gevolg van de hardlooptraining. Dat er bij het zachtere gras sprake was van méér afbraak wijst erop dat niet alleen de impact van de landing invloed heeft op de afbraak van de rode bloedcellen. Verder onderzoek naar de ondergrond gaf de onderzoekers meer inzicht. De grasondergrond bleek niet zo vlak als de onderzoekers in eerste instantie dachten. Door steentjes, gaten en hobbels wisselden de verdeling van de krachten op de voeten continu. De plaats van de impact van de landing wisselde zo tussen voor- achter en midvoet. Door deze veranderende drukpunten beschadigen de bloedcellen op verschillende plaatsen onder de voet. Niet de hardheid maar de gelijkheid van het terrein lijkt dus bepalend voor de hemolyse.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid