Ook zo’n mooie rode kleur tijdens hardlopen?

Waarom krijg je zo’n rood gezicht van inspanning? En wat kun je er, als je de mooie blos niet zo waardeert, aan doen?

Ook zo’n mooie rode kleur tijdens hardlopen?
Hardlopend ben je vaak niet op je charmantst. Hijgend, puffend en zwetend met een verbeten grijns op je gezicht van de inspanning. Of dat nog niet genoeg is kun je ook nog eens behoorlijk rood aanlopen. Waarom krijg je zo’n rood gezicht van inspanning? En wat kun je er, als je de mooie blos niet zo waardeert, aan doen?

Mooi rood is niet lelijk?
De rode kleur tijdens inspanning komt van je bloed dat onder de huid van je gezicht stroomt. In je wangen bevinden zich tal van kleine bloedvaatjes (haarvaatjes) waar bloed doorheen stroomt. Bij mensen die snel een rood gezicht krijgen zijn er vaak meer bloedvaatjes aanwezig, stroomt een groter deel van het bloed naar het gezicht en soms zijn de bloedvaatjes beschadigd.

Bij inspanning gaat het bloed in je lichaam sneller stromen om zoveel mogelijk zuurstof rond te kunnen pompen en om te zorgen dat je niet overhit raakt. Je benen hebben vooral zuurstofrijk bloed nodig en hier zal dan ook veel van het bloed naartoe gaan. Maar om te voorkomen dat je lichaamstemperatuur te veel stijgt stroomt er ook bloed naar je huid. Door de buitentemperatuur koelt je bloed af. En dit koele bloed, koelt de rest van het lichaam.

Minder rood door training?
Als gevolg van training worden er rondom de actieve (been)spieren meer bloedvaatjes aangemaakt zodat het bloed deze spieren beter kan bereiken. Hierdoor zal een groter percentage van het bloed naar je actieve spieren stromen. En dus minder naar je gezicht. Bovendien ben je door training beter in staat om je lichaam te koelen.

Roder bij koude temperaturen
Wanneer het buiten erg koud is zal er in eerste instantie vasoconstrictie optreden. Hierbij worden de bloedvaten in de huid samengeknepen waardoor er minder bloed kan stromen naar gezicht, handen en voeten. Ga je daarna flink actief aan de slag dan verdwijnt de vasoconstrictie en gaan de bloedvaten juist flink open staan om je lichaamstemperatuur af te koelen door de koudere buitenlucht. Met een rozig gezicht (en handen en voeten) als resultaat.

Rood ook zonder inspanning
Bij sommige mensen is er sprake van rosacea. Dit is een aandoening waarbij de huid chronisch ontstoken is. Hierdoor kunnen kleine bloedvaatjes beschadigen. Bij mensen met rosacea zijn de bloedvaatjes vaak goed zichtbaar onder de huid en gaat soms gepaard met kleine rode bultjes. Met een constante (of snel ontstane) rode kleur. Ook pittig eten, heftige emoties en teveel alcohol zorgen voor een rood gezicht. Dit zijn namelijk uitstekende vasodilatoren en verwijden je bloedvaten. Tenslotte kunnen niacine supplementen (tegen een te kort aan vitamine B3) en medicijnen tegen een hoge bloeddruk zorgen voor een rood gezicht. In zeer zeldzame gevallen is er sprake van het Harlequin syndroom. Hierbij wordt slechts een helft van het gezicht zeer rood en kan er ook aan een zijde van het lichaam overmatige transpiratie plaatsvinden. Het Harlequin syndroom is een zeer zeldzame aandoening van het centrale zenuwstelsel.

Remedie tegen de rode blos?
Belangrijkste remedie tegen de rode kleur is ervoor te zorgen dat je genoeg drinkt. Hierdoor is je lichaam beter in staat de temperatuur te verlagen door te zweten. Trainen in een coolere omgeving kan ook helpen. Na je training zo snel mogelijk van je rode kleur af? Zorg voor een goede cooling down en wacht nog even met die warme douche totdat je goed bent afgekoeld.

Bronnen:
Johnson JM. 1992. Exercise and the cutaneous circulation. Exerc. Sport Sci. Rev. 20: 59-97
Johnson JM 1998. Physcial training and the control of skin blood flow. Med Sci Sports Exerc. 30: 3: 382-386

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid