Tijdig nieuwe hardloopschoenen kopen

Je hebt niet veel nodig om te gaan hardlopen, of je nu af en toe een rondje gaat joggen of fanatiek aan het trainen bent voor een marathon.

Tijdig nieuwe hardloopschoenen kopen

Je hebt niet veel nodig om te gaan hardlopen, of je nu af en toe een rondje gaat joggen of fanatiek aan het trainen bent voor een marathon. Aan een ademend T-shirt, fijne sportbroek en een goed paar hardloopschoenen heb je genoeg. Jouw hardloopschoenen zijn erg belangrijk, want deze vangen schokken op en bieden voldoende steun, waardoor je geen vervelende blessures oploopt.

Slijtage aan hardloopschoenen

Vaak bezit je jouw hardloopschoenen al een stuk langer dan dat je doorhebt. Hierdoor riskeer je blessures. Je kunt versleten hardloopschoenen aan een aantal kenmerken herkennen. Slijtage onder de hak en bal van de voorvoet is het belangrijkste teken dat je schoenen aan vervanging toe zijn. Check ook de binnenkant van de schoen, vooral de hiel en het bovenwerk, op gaatjes en slijtage. Een andere goede manier om te checken of je wellicht nieuwe hardloopschoenen nodig hebt is door deze naast elkaar op tafel te zetten. Staan ze nog mooi rechtop of zakken je schoenen in naar links of rechts? Daarnaast hebben je hardloopschoenen meer te verduren als je zwaarder bent.

Risico op blessures

Hardlopen op oude en versleten schoenen kan vervelende blessures opleveren. Waarschijnlijk bescherm jij jezelf tegen de financiële risico’s van blessures met de goedkoopste zorgverzekering, maar het is toch wel erg vervelend als jij uit de running bent door blessures die je eenvoudig had kunnen voorkomen. Versleten hardloopschoenen kunnen zorgen voor blaren en schuurwondjes. Een slechte schokdemping kan daarnaast zorgen voor fasciitis plantaris. Dit is een zeer vervelende en pijnlijke ontsteking van het peesblad onder de voetzool. Een ontsteking van de achillespees is doorgaans ook terug te leiden op schoenen die niet meer schokdempend zijn, evenals overbelaste en pijnlijke knieën. Tot slot loop je het risico op een (scheen)beenvliesontsteking, door een gebrek aan schokdemping.

Voorkomen is beter dan genezen

Hardloopschoenen zijn samengesteld uit lichte materialen, waaronder een schuim dat de schokken van het hardlopen opvangt. Vaak wordt aangeraden om jouw hardloopschoenen te vervangen na 400 à 600 kilometer. Het schuim is dan versleten en doet zijn werk niet meer. Loop jij drie keer in de week vijf kilometer? Dan komt dat neer op ongeveer eens in het halfjaar een nieuw paar hardloopschoenen. Misschien lijkt dit een dure grap, maar het is doorgaans nog een stuk duurder om blessures te laten behandelen. Ook lopen veel mensen om gezond te blijven. Door je gewrichten te belasten met slechte schoenen doe je dit effect al snel teniet. Daar komt bij dat het haast de enige investering is die je moet doen om te sporten, dus het loont al snel de moeite. Krijg je last van blessures ondanks dat je het juiste materiaal gebruikt? Dan kan het zijn dat je jouw lichaam overbelast.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid