Wat is jouw ideale loopgewicht?

Iedere stap kost je meer energie naarmate je zwaarder bent. Maar wanneer heb je dan een ideaal gewicht om hard te lopen?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Wat is jouw ideale loopgewicht?
We weten allemaal – en anders kun je het je op z’n minst voorstellen – dat lichaamsgewicht invloed heeft op je hardloopprestaties. Dat is logisch, want bij iedere stap ervaart je lichaam de kracht van de zwaartekracht. En dus kost iedere stap je meer energie naarmate je zwaarder bent. Maar wanneer heb je dan een ideaal gewicht om hard te lopen?

Lopers presteren optimaal wanneer ze de ondergrens van hun ‘gezonde gewicht’ hebben bereikt. Want, natuurlijk, te licht zijn is ook niet goed. Als je niet voldoende vet hebt, of zelfs ondervoed bent, kun je vanzelfsprekend niet goed presteren. Overigens maken we meteen de kanttekening dat het hebben van het ideale gewicht ook niet een directe garantie is voor het lopen van de beste tijden. Vorm, fitheid en soms zelfs een beetje geluk spelen natuurlijk ook een factor. Maar, ervan uitgaande dat je fit bent, zal je over het algemeen dus optimaal presteren als je zo licht mogelijk bent. Dat wil dus zeggen, zo licht mogelijk terwijl je gezondheid daarbij niet in gevaar komt. 

Je ideale gewicht wordt puur en alleen bepaald door je vetpercentage. Natuurlijk wordt je lichaamsmassa ook gevormd door botten, spieren en vocht, maar aan het gewicht daarvan kun je niet veel doen. Hoe hard je ook traint, hoe voorzichtig je ook bent met eten: dat gewicht blijft nu eenmaal onveranderd. Je vetpercentage kun je wel beïnvloeden. En flink ook. Trainen en gezond eten is dan het devies.

Je optimale gewicht wordt in principe dus bepaald door je vetpercentage. En niet ieders ideale vetpercentage is gelijk. Dit hangt onder andere af van geslacht, leeftijd en eventuele geschiedenis met overgewicht. Hieronder zie je, per geslacht en leeftijd, het ideale vetpercentage. 

Hieronder zie je hoe iemand eruit ziet met verschillende percentages lichaamsvet:

Overigens zal je de laagste grens van jouw vetpercentage alleen bereiken wanneer je iemand bent 
die sowieso al makkelijk gewicht verliest, nooit overgewicht hebt gehad en wanneer je het er voor over hebt om veel te trainen en op je voeding te letten. Als je nu eigenlijk te zwaar bent, is het verstandig eerst op de bovengrens te mikken. Onthoud dat dit geen exacte wetenschap is en dat je altijd je gezonde verstand moet gebruiken als je je vetpercentage probeert te verlagen.

Je zult zien dat frequent trainen en een gezonde levensstijl al een enorme invloed hebben. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat iedere vijf procent extra lichaamsgewicht, je loopprestaties met zo’n vijf procent verminderen. De moeite waard om daar dus aan te werken!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Gezondheid