Training

Vijf kenmerken van een effectieve loper

Door
Dennis Balen
12 april 2019
Vijf kenmerken van een effectieve loper
Hardlopen is niet altijd even gemakkelijk en iedereen kent het gevoel: soms gaat het gewoon even niet. Het kan zomaar gebeuren dat je niet vooruit te branden bent, prestaties achterwege blijven en je die zorgvuldig geplande trainingsschema's weer aan de wilgen moet hangen. In dat geval wordt het tijd om effectiever te gaan trainen en dus een efficiƫntere loper te worden. Maar hoe doe je dat? Hieronder vijf tips!

-Zorg dat je je doelen kent

Het is goed om jezelf doelstellingen op te leggen. Daarbij moet je niet alleen denken aan resultaatgerichte doelstellingen, maar ook aan doelstellingen die betrekking hebben op het trainingsproces dat naar die resultaten leidt. Beslis dus niet alleen wanneer je een bepaalde afstand wil kunnen lopen of wanneer je onder een specifieke tijd wil duiken: kijk vooral ook hoe, wanneer en waarom je dat wil doen!

-Train frequent en constant

Om je doelstellingen te behalen, zal je natuurlijk ook moeten trainen. Bij voorkeur doe je dat zo frequent en constant mogelijk. Zorg dat je een vaste basis hebt waar je je ook altijd aan probeert te houden. Structuur in je trainingen is hierbij van groot belang, waarmee we natuurlijk niet willen zeggen dat je altijd maar hetzelfde moet doen. Variatie in je trainingen is tenslotte minstens zo belangrijk! 

-Heb plezier in wat je doet

Wanneer je je alleen maar focust op bepaalde doelstellingen, kan het zomaar gebeuren dat je vergeet te genieten van het hele proces wat daaraan voorafgaat. Dat is zonde, want plezier is ontzettend belangrijk. Verlies het plezier daarom nooit uit het oog en geniet net zo van een heerlijke 'easy run' als van een zware en afmattende intervaltraining. Wanneer je met plezier traint, heb je tenslotte al de halve wereld!

-Neem voldoende rust

Natuurlijk moet je (veel) plezier hebben tijdens het trainen en tegelijkertijd voldoende kilometers maken, maar om een effectieve loper te worden, zal je ook genoeg moeten rusten. Rust is namelijk minstens zo belangrijk als het trainen zelf en maakt je een betere atleet. Pas na een power nap, even indutten op de bank en een goede nachtrust pluk je de meeste vruchten van je trainingen eerder op de dag! 

-Kwaliteit boven kwantiteit

In het verlengde daarvan is het ook belangrijk om kwaliteit boven kwantiteit te stellen. Wanneer je lijf om rust vraagt, heb je dat blijkbaar nodig. Hou niet onnodig vast aan bepaalde trainingsschema's en vergeet zeker niet om goed naar je lichaam te luisteren. Des te fitter je bent, des te beter je traint en des te effectiever je zult presteren!
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Dennis Balen

Dennis Balen

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Peter Vermaelen
  Wat veel lopers niet beseffen is dat luisteren naar je lichaam ook gevaren met zich mee brengt. Ga je het altijd wat rustiger aan doen elke keer dat je lichaam erom vraagt, dan onthoud je lichaam dat voor de volgende keer. Een lichaam is erg slim op dat gebied. Gevolg? Je maakt NOOIT vooruitgang! Luisteren naar je lichaam moet gebeuren maar je mag daar ook niet in overdrijven.
  Reactie geplaatst op 22/04/18 om 19:34 uur
 • Ray Duijn
  Erik , bedankt voor die link ! HM3 lijkt grotendeels op mijn eigen schema , maar ik moet wat meer intervallen. Maandag rustdag idd , want zondag een wedstrijd gehad vaak. Dinsdag een 10km net onder de 50min , woensdag wat fietsen en 2 setjes van 25 crunches , donderdag een hardere 10km in 45min , vrijdag is als woensdag , zaterdag rustdag om fris te zijn voor de zondag. En natuurlijk 5 dagen in de week werken ;)
  Reactie geplaatst op 19/04/18 om 23:16 uur
 • Erik
  Beste Frank, kijk eens naar Hal Higdon's trainingsschema HM3: KLIK
  Reactie geplaatst op 19/04/18 om 07:48 uur
 • Frank de Wijn
  Beste redactie, ik lees altij met grote interesse milieu tips en trucs. Deze keer werd ik speciaal getroffen door de afname van prestaties naarmate je ouder wordt. Ik ben 75 jaar en wil dit jaar mijn laatste halve marathon lopen. Dat doe ik nu jaarlijst al 10 jaar. De Berenloop op Terschelling. Ik loop al 30 jaar extra per week 8 a 12 km. Dus mijn lijf is er wel aan gewend. Alleen de tweede 1p km Wordt steeds moeilijker. Kun je mij een efficiƫnt schema geven om van 10 naar 21 km te lopen? Bedankt alvast. Sportieve groet Frank
  Reactie geplaatst op 16/08/17 om 18:57 uur

Loopkalender

19
september