Geen evenement in het vooruitzicht? Werk aan je looptechniek!

Foto: Janneke Poort

Geen evenement in het vooruitzicht? Werk aan je looptechniek!

Het niet kunnen trainen voor een evenement biedt ook zo zijn voordelen.

Dit hardloopjaar tekent zich door de vele geannuleerde evenementen. Van grote marathons als Rotterdam en Amsterdam tot de kleinere dorpsloopjes. Dramatisch voor de organisatoren en jammer en vervelend voor de honderdduizenden deelnemers. Vorige week werd bekend dat de marathon van Rotterdam in 2021 al is uitgesteld naar oktober. De halve van Egmond, gepland voor januari, gaat niet door en ook Groet uit Schoorl een maand later is ook afgelast.

Stok achter de deur

Een evenement, groot of klein, is voor veel hardlopers een stok achter de deur. Een motivatie om 3, 4 of 5 keer per week die hardloopschoenen aan te trekken en te trainen. Natuurlijk zijn er tal van initiatieven in de vorm van virtuele wedstrijden. Bij ProRun proberen we onze lezers uit te dagen met De Eerlijke Strijd. Het is leuk om competitief bezig te blijven, maar er gaat toch niets boven een fysiek evenement waar je maanden naar toeleeft en traint. Met een startnummer opgespeld en met duizenden anderen tegelijk van start gaan is toch anders als op een zondagochtend in je uppie vertrekken vanaf je voordeur.

Voordelen

Het niet kunnen trainen voor een evenement biedt ook voordelen. Waar je in aanloop naar je 10 km, halve of hele marathon (of nog verder) vooral bezig bent met kilometers maken met een bepaalde snelheid, hartslag of vermogen, kan je nu op heel andere zaken gaan letten. Zaken die minstens zo belangrijk, of misschien zelfs belangrijker zijn. Je paslengte, pasfrequentie, grondcontact, houding, armzwaai en je ademhaling. Kortom: je looptechniek.

Loop makkelijker, sneller en verder met een goede looptechniek

Nils de Rijk, ervaren hardlooptrainer, onderschrijft het belang van een goede hardlooptechniek. In zijn loopgroepen treft hij geregeld lopers aan met een niet efficiënte houding of een veel te trage pasfrequentie. Maar ook met een verkeerd gebruik van de armen. Bijna geen enkele loper benut zijn of haar armen optimaal! Daar is enorm veel winst te boeken”, antwoordt Nils op onze vraag wat de meest gemaakte fout is. Met een goede techniek loop je makkelijker, sneller en verder”.

Online videotraining

Omdat de hardlooptrainer meer lopers wil helpen dan zijn loopgroepen in Amsterdam en Haarlem is hij gestart met de online videotraining “Verbeter je looptechniek”. Hij zette een camera neer op de atletiekbaan en nam meer dan 100 minuten aan video op. Het enthousiasme en duidelijkheid waarmee Nils uitlegt en zijn tips in beeld brengt werkt aanstekelijk. Je kan zijn aanwijzingen voor een betere looptechniek direct in de praktijk brengen.

Lees hier meer informatie over de online videotraining “Verbeter je looptechniek”.

Let op: deze training is geschikt voor hardlopers met al enige ervaring. Voor beginnende hardlopers heeft hij een aparte videotraining opgezet: “Start met hardlopen”. Ook hier speelt looptechniek een centrale rol.

3 reacties

 • Henk

  Ik krijg twee keer de melding van mijn “internet beschermer”dat op de sites naar urls verwezen wordt die onbetrouwbaar zijn. De eerste keer dat ik de melding kreeg, heb ik de waarschuwing nog overruled, maar toen er dus nog een waarschuwing kwam, ben ik gestopt. Misschien iets om nader te onderzoeken ?

  • ProRun

   Beste Henk,

   Dank voor het melden, dat gaan we even uitzoeken.

  • RunHanRun.nl

   Zal gewoon het (gedeeltelijk) ontbreken van een SSL certificaat zijn.
   Een SSL certificaat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen jouw device, en de website. Cruciaal bij bijvoorbeeld webshops. Voor een gewone website of het kijken van een video geen probleem (in de meeste gevallen).

Reacties zijn gesloten.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training