Je Critical Power opkrikken met ProRun en andere Stryders

Je Critical Power opkrikken met ProRun en andere Stryders

Het is lekker trainen met de Stryd. Maar dan moet je Critical Power wel kloppen. Op 15 januari gaan we vanuit ProRun gezamenlijk die CP eens lekker opkrikken. Lees hier wat we gaan doen en hoe je erbij kunt zijn.

Als je traint met een vermogensmeter van Stryd, is je Critical Power van groot belang. Om te trainen op de intensiteit die bij jouw huidige vorm hoort, moet die Critical Power actueel zijn. Daarom organiseren we op 15 januari 2023 vanuit het Clubhuis (hier huist de ProRun-redactie) in Amsterdam.

Wat is Critical Power?

Critical Power (CP) is het wattage waar je pakweg een uur op kunt lopen. Voor veel lopers ligt dit wattage zo ongeveer op het niveau van hun 10km-wattage. Termen die ongeveer hetzelfde aanduiden als CP zijn ‘omslagpunt’ of FTP (Functional Threshold Power). Maar goed, Stryd hanteert het begrip CP en daar doen wij het mee. Vanuit dit CP kun je je power zones berekenen. Dus de intensiteit waarop je je rustige duurlopen, intervaltrainingen en tempoblokken afwerkt. Daarnaast berekent Stryd op basis van je CP ook het vermogen waarop je een wedstrijd loopt, je zogenoemde Target Power.

Het bovenstaande lezende zul je begrijpen waarom die CP wel moet kloppen. Is jouw CP veel lager dan wat het zou kunnen zijn, dan werk je al je trainingen onder je niveau af. Dat is zonde van je tijd en je dient jezelf niet de juiste trainingsprikkels toe. Ook krijg je dan geen goede target power. Dus: zorgen dat die CP up to date is!

Hoe krijg je die CP scherp?

Maar hoe doe je dat? Verreweg de grootste invloed op de hoogte van je CP zijn maximale inspanningen voor een duur van 12 tot 40 minuten. Bijvoorbeeld een 5 km waarin je helemaal tot het gaatje gaat. En laten we wel wezen, dat is niet makkelijk. Zeker niet als je zoiets tijdens je trainingsrondje solo probeert.

5 km rond de Bosbaan in het Amsterdamse Bos

Daarom organiseren we vanuit ProRun een Critical Power-opkrikdag. We verzamelen op het Clubhuis, allemaal met die Stryd op onze schoen. Dan kunnen we meteen even checken of iedereen de pod goed op zijn schoen heeft bevestigd, dat maakt namelijk uit. Hij moet niet kunnen bewegen en zo zijn gepositioneerd dat ‘ie eventuele windweerstand kan meten. Heb je andere vragen, dan zullen we die zoveel mogelijk beantwoorden. Vanaf de Pilotenstraat hobbelen we rustig naar de Bosbaan een kilometer of 2 verderop. En laat een rondje Bosbaan nu precies 5 kilometer zijn!

Het idee is dat het makkelijker is om met een groepje 5 kilometer diep te gaan en je eventueel te kunnen optrekken – of op laten jagen – door medelopers. Zo hopen we ieders Critical Power een flinke tik te geven, zodat we allemaal lekker en op de juiste intensiteit verder kunnen trainen. Dat moet haast wel gezellig worden!

Meld je aan

Wil je ook met een groepje 5 kilometer heel hard hollen om je CP op te krikken? Deelname kost € 15 euro, inclusief koffie, thee en de gelegenheid om vragen te stellen.

Meld je hier aan

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  • Birgit

    Hoi hoe laat vindt dit feestje plaats?
    Groetjes van Birgit

    • ProRun | Mark

      Hi Birgit, we verzamelen om 13:30 uur in ons Clubhuis in Amsterdam.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training