Allereerst wat de lactaatdrempel is natuurlijk. Dat is eenvoudig: de lactaatdrempel is het moment waarop melkzuur zich sneller ophoopt in je bloed dan het tempo waarin het kan worden afgevoerd.
En waarom is dat belangrijk voor hardlopers? Ook dat is nog niet moeilijk: wanneer melkzuur zich te snel ophoopt in je bloed, neemt je tempo meteen fors af.
De lactaatdrempel van een goed getrainde hardloper is de inspanning of het passentempo dat hij 20 to 60 minuten kan volhouden. Topatleten kunnen dit tempo 90 minuten of langer volhouden.
Tegenwoordig is het mogelijk om je lactaatdrempel te laten testen bij instelllingen en gespecialiseerde klinieken. En dat is prettig, want je lactaatdrempel kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van je hardloopprestaties.
Veel hardlopers stellen zich wel de vraag of het nut heeft. Op die en op andere vragen willen we hieronder ingaan.
Is het nodig om je lactaatdrempel te testen?
Technisch gezien niet. Het overgrote deel van de hardlopers – van beginners tot topatleten – boekt vooruitgang wanneer op de juiste manier trainen, eten en rusten.
Fysiologisch kan het testen van je lactaatdrempel je echter wel op prestaties gebaseerde tools geven om nog beter naar je lichaam te luisteren en daarop in te spelen.
Wanneer en waar test ik mijn lactaatdrempel?
Het is verstandig om de test te ondergaan na minimaal tien tot twaalf weken training. In het begin of na een blessure schommelt de lactaatdrempel namelijk nog te veel. Om er echt voordeel uit te halen is het goed om het twee tot drie maal in een wedstrijdseizoen te doen, zodat je met name je tempoloop zonodig er op aan kunt passen.
Een eenvoudige test kost tussen de 150 en de 300 euro. Daarnaast zijn er draagbare testapparaten te koop, van 100 tot 500 euro.
Hoe kan ik mijn lactaatdrempel verhogen?
Daar zijn grofweg drie manieren voor.
– – Lange intervaltrainingen met korte hersteltijden: drie tot vijf keer anderhalve kilometer hardlopen met een korte rusttijd
– – Snelle tempowisselingen: dit kunnen ook korte intervaltrainingen zijn met nog minder rust ertussen
– – Traditionele tempolopen
Lactaatdrempel voor dummies
Het tempo bij je lactaatdrempel – dat je dus als goed getrainde hardloper 20 tot 60 minuten kunt volhouden – ligt vijf tot vijftien seconden boven je racetempo op een 10 kilometer. Het overgrote deel van de hardlopers heeft aan deze wetenschap voldoende om vooruitgang teboeken en gaandeweg bij een juiste aanpak hun lactaatdrempel te verhogen.