Vijf hardloperswijsheden: waar of niet waar

Door
Paul Oude Vrielink
5 juni 2019 00:00
Vijf hardloperswijsheden: waar of niet waar
Foto Rob Pauel
Laatst kwam ik dit Volkskrant-artikel tegen. Het artikel onderzoekt vijf hardloperswijsheden. Vroeger, dertig jaar geleden, beperkte het advies zich tot één of twee maandbladen. Maar nu is er veel meer: twitter, google en uiteraard ProRun. Iedereen wil vertellen hoe het moet, overal worden waarheden en wijsheden verkondigd. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Wat is er nu eigenlijk waar!
Ik houd de vijf hardloperswijsheden van de Volkskrant tegen het licht en voeg belangrijke nuances toe:

Goed blijven drinken: als je dorst hebt ben je te laat: niet waar
De natuur heeft ons al sinds mensenheugenis uitgerust met het "dorst” mechanisme: je doet allerlei dingen zoals jagen op beren, lemen hutten bouwen. Zodra je dorst krijgt drink je wat water uit het beekje. Het is erg lastig en onhandig om het water al te drinken VOORDAT je dorst krijgt, want hoe kan je weten of je genoeg, te weinig, of teveel drinkt? 
Aan de andere kant is het wellicht geen goed idee om drinken uit te stellen: misschien is in een wedstrijd je oordeelsvermogen verminderd en kan je daardoor niet zo goed voelen of je echt dorst hebt. Misschien is de volgende drankpost te ver weg. Drink daarom op tijd, ook een goed advies. Maar drink niet stelselmatig grote hoeveelheden in koud weer zonder dat je dorst hebt: het is gevaarlijk om te veel te drinken!
Oordeel: onwaar, zoals het artikel ook zegt

Schoenen voorkomen blessures: de halve waarheid
Als ik naar de winkel ga kies ik mijn favoriete merk, Asics Cumulus nr xx. Als ze lekker aanvoelen en goed lopen koop ik ze. Ik doe weleens een andere schoen aan maar die zit vaak net niet goed. Ik weet dat het risico op diverse pijntjes groter is op een ander merk dan ik gewend ben. Bijvoorbeeld, als de zool te flexibel is, dan weet ik dat mij grote teen te ver buigt en dat ik daar last van ga krijgen. Dus ja: de juiste schoenen voorkomen blessures.
Aan de andere kant zijn schoenen geen tovermateriaal. Als je als beginner met slappe voeten en weinig spierspanning op de loopband gaat staan, dan zakt alles door en ziet de verkoper een kans om je te adviseren. Met een beetje mazzel krijg je een schoen die geen blessures uitlokt, maar er zijn ook lopers die een knieblessure krijgen na een onnodige antipronatieschoen. 
Bottom line qua schoenen: train op een neutrale schoen je voeten, train je beenspieren. Als je daarna sterk bent kan je een schoen kiezen die lekker zit. Als je later blessures krijgt kan afhankelijk van de blessure een slimme keuze maken. 

Op blote voeten rennen: ja mits
Dit is een goed idee mits je het beperkt doet en het rustig opbouwt. Op deze manier worden je voeten versterkt (zie ook hierboven) en ben je beter bestand tegen overbelasting. Bouw het vooral rustig op omdat blootsvoets of minimalistisch lopen andere plekken belast (achillespees, voorvoet) dan tijdens lopen op "gewone” hardloopschoenen. Aan de andere kant is het nergens voor nodig om grote afstanden op blote voeten te rennen. De zogenaamde natuurvolkeren doen dit ondanks de verhalen ook niet. De Tarahumara indianen lopen gewoon op (minimalistische) schoenen. 
Redenen voor schoenen: je wilt niet dat je voeten beschadigen door scherpe voorwerpen of te harde ondergrond (natuurvolkeren lopen, als ze al op blote voeten lopen, over zachte paden). 

Je moet rekken voor en na het lopen: vind jouw details
Hier is al zoveel over geschreven. "Volgens onderzoek voorkomt rekken geen blessures”. Goed… laat ik iets belangrijks over onderzoek zeggen: onderzoek probeert vaak grote trends te vinden, probeert algemeen geldende stellingen zoals "rekken is goed” te onderbouwen. MAAR: juist in het detail zit de waarheid. 

Vind jouw details. Mijn details zijn als volgt. Soms krijg ik last van mijn knieën, bijvoorbeeld als ik te hard fiets en tegelijk ook snelheidstrainingen loop. Ik weet dat rekken quadriceps mij snel van die kniepijn afhelpt. Detail. Soms voelen mijn kuiten strak. Ik weet dat rustig rekken ("op lengte zetten”) zowel goed is om de spanning eraf te halen als ook diagnostisch is: het rekken van spieren geeft informatie over de toestand van pijnlijke plekken zodat je weet of je wel of niet hard kan trainen. Geen enkel onderzoek kan mij deze kennis leveren. 

Hardlopers zijn doodlopers: niet waar
Ik begin met de eindconclusie in het Volkskrantartikel "loop met mate”. Nu zou je denken: okee voorzichtig, niet te ver…. Maar wat blijkt? In de volgende zin staat dat de grens ligt op 100 minuten per dag ligt! … Dit wordt niet gehaald dames en heren! In de praktijk de belasting van het hart dus geen grens. Wel zijn grenzen: tijd die mensen kunnen vrijmaken om te hardlopen, blessuregevoeligheid, vermoeidheid. Niemand hoeft zich dus zorgen te maken over het hart (met als uitzondering: hartziekten, aangeboren hartafwijkingen. Oppassen als je in een dergelijke risicogroep zit). 
Maar… maar… wat dan als je heel erg veel sport, bijvoorbeeld 2x per dag traint? Wat dan? Weet dan dat je wellicht in een gezonde onverwoestbare subgroep zit. Je sport veel OMDAT je je goed voelt bij dat vele sporten, OMDAT je hartslag en stress laag blijft. 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Paul
Paul Oude Vrielink
Paul Oude Vrielink

Paul Oude VrielinkIs looptrainer bij Groningen Atletiek/loopgroep Roden. In het dagelijks leven is hij technisch specialist bij een groot softwarebedrijf. Vanuit zijn achtergrond als trainer (sinds 1988) en marathonloper (sinds 1983) schrijft hij schema's, artikelen, en levert hij adviezen. Hierbij combineert hij recente (wetenschappelijke) inzichten met eigen ervaring. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Ton
  Dat idee heb ik ook Jos, dat mijn schoenen steeds korter meegaan. Ik denk dat de demping steeds eerder versleten is. De buitenkant ziet er nog goed uit maar lekker lopen doen ze niet meer.
  Reactie geplaatst op 10/06/19 om 17:42 uur
 • Jos
  Helemaal gelijk Johannes! Het zou de fabrikanten verboden moeten worden de schoenen met dezelfde naam zo sterk te veranderen en alleen maar een nummertje op te hogen. Het verplicht ons om elk jaar weer opnieuw heel veel verschillende schoenen te testen. Als je geluk hebt, of de juiste winkel zoekt, kun je dat op een teststrook doen en op video terugkijken wat de schoen met je voet doet. Echter, wanneer je maat 49 hebt zoals ik, dan is het assortiment vaak heel erg beperkt. Ik ken maar 1 zaak waar je geen schoenen worden aangesmeerd als ze geen schoenen hebben die echt geschikt voor je zijn. Bovendien moet het zich later pas echt uitwijzen of de schoen inderdaad goed is. Een tweede ding is dat de schoenen vaak heel erg snel zo veranderen (verslijten) dat ze niet meer goed zijn. Waar ik 7 jaar geleden nog zo'n 1000 kilometer met een paar kon lopen is dat nu vaak slechts 500 km. De slijtage zie je niet altijd aan de buitenkant maar je merkt het pas wanneer je een blessure krijgt en in de winkel blijkt dat je er niet (meer) goed op loopt!
  Reactie geplaatst op 09/06/19 om 20:20 uur
 • Johannes
  Even een dikke waarschwuwing over het favoriete merk. Zelfs schoenen van hetzelfde merk en type kunnen totaal anders zijn. Ik kocht voor de 3e keer Saucony Cohesion 10. Vier jaar na het eerste paar. De 3e keer was het totaal een andere schoen, plankharde zool, niet te vergelijken met de eerdere 2 paar. Zo een slechte beurt voor Saucony dat ik terugging naar mijn Asics, dezelfde schoen als ik droeg voor de Saucony's. Ander type, wel zelfde maat. Alleen waren de nieuwe een halve maat kleiner dan mijn oude. Helaas ben ik verplicht door de plaats waar ik woon per postorder te bestellen. 3x gekocht, 1x lopen. Bah!
  Reactie geplaatst op 09/06/19 om 17:39 uur
 • Kitty
  @Arjen, hoe kun je op een marathonafstand met warm weer nu vergeten elektrolyten of sportdrank mee te nemen??? Water voldoet alleen voor 1 tot 1,5 uur, loop je langer dan moet je toch echt aanvullen met elektrolyten of sportdrank om dàt te voorkomen wat jou is overkomen.
  Reactie geplaatst op 09/07/18 om 15:44 uur
 • Paul Oude Vrielink
  @Jan: wat denk je zelf. Als ze niet lekker zitten: vergelijkbare schoen kopen natuurlijk, met alle kennis die je hebt. Het kost wat extra tijd om ...tig paren aan te passen en er eentje te vinden die goed aanvoelt en de juiste eigenschappen heeft.
  Reactie geplaatst op 08/07/18 om 16:34 uur
 • arjen
  Vorig jaar tijdens marathon van Múnster gelopen in de bloedhitte. Flink gedronken. Te flink. Bijna bewusteloos door watervergiftiging agv zoutgebrek. Vergeten toe te voegen aan bidon. Dat wordt vaak vergeten bij warmte: Voeg halvazout toe aan je drinken . Halvazout is 60 % kalium en 40 % keukenzout.
  Reactie geplaatst op 08/07/18 om 16:24 uur
 • Jan
  -Als ik naar de winkel ga kies ik mijn favoriete merk, Asics Cumulus nr xx. Als ze lekker aanvoelen en goed lopen koop ik ze. Ik doe weleens een andere schoen aan maar die zit vaak net niet goed.- En wat als ze niet lekker aanvoelen? Loop je dan een jaar niet? Schoenen blijven niet gelijk, met het nummer verandert er ook heel veel aan de schoen aan hoe hij aanvoelt omdat zowel bovenwerk als zool elk jaar aangepast worden. Zet je schoen van dit jaar naast die van 10 jaar geleden en je realiseert je dat de Cumulus van nu zit als een Nimbus van toen. Er zijn gelukkig ook mensen die wel blijven kijken naar wat echt een prettige schoen is (ook binnen asics is er veel meer mogelijk dan de cumulus)
  Reactie geplaatst op 08/07/18 om 08:39 uur

Loopkalender

21
augustus