Een boek dat je iedere loper gunt

Een boek dat je iedere loper gunt

Boeken over hardlopen; heb jij een favoriet?

Er zijn nieuwe klassiekers zoals De geboren renner van Christopher McDougall en oude klassiekers zoals The loneliness of the long distance runner van Alan Sillitoe.

Mijn favoriete boek over hardlopen is met stip op één het boek Ren voor je leven van Klaas Boomsma.

Goed, ik ben een tikkie bevooroordeeld omdat Klaas ook een goede vriend is én trainer van mijn loopgroep, maar dat is niet de voornaamste reden van mijn enthousiasme. Het is moeilijk om Ren voor je leven in één ruk uit te lezen. Er is tijd nodig om af en toe even bij te komen van de emotionele achtbaan waarin je wordt meegenomen. Klaas schrijft rauw en eerlijk over zijn verslaving aan drank en drugs. Dronkemansritten in de auto van zijn werkgever, rekeningen die ongeopend in een sporttas verdwijnen en geliefdes die nachtenlang alleen in bed liggen te woelen en zich zorgen maken. Tot de duisternis zich bijna sluit maar een bundeltje licht binnenkomt: een afkickkliniek in Zuid-Afrika.

Nu is Klaas dik tien jaar clean en (nogal) een enthousiasmerende looptrainer die zelf minimaal drie marathons loopt per jaar.

Een boek over hardlopen waardoor iedere loper zich een mazzelaar weet

In het boek staan geen trainingsschema’s en over de verschillen tussen lopen op hartslag of lopen op vermogen lees je niks.

Toch is het boek niet alleen voor lopers met een hang naar mateloosheid.

Alle lopers van boven de veertig worden vrolijk van dit boek.

Niet je leeftijd, maar je leefwijze is van belang bij knappe loopprestaties. Dat is een verrukkelijk gegeven voor lopers die tot hun twintigste op voetbal zaten en sinds hun 35ste de loopschoenen hebben aangetrokken om wat overtollige kilo’s kwijt te raken.

Ik gun iedere loper een gezonde portie Klaas, dit boek is een mooi begin.

Het is lente, tijd om lekker te lopen.

Wat is jouw favoriete loopboek?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  • Bruno

    ‘Het hoofd is zwaarder dan de benen’ verdient ook zeker een vermelding.

  • John Eising

    Voor mij een mooi begin geweest van het totaal anders doen. En dát het z’n vruchten afwerpt, daar profiteer ik nog dagelijks van. Een bijzonder boek, bijzonder verhaal en bijzondere mensen. Dank.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer