Een PR op de halve marathon met de Stryd

Een PR op de halve marathon met de Stryd

Jaime testte de Stryd en liep hiermee eerder dit jaar een PR op de halve marathon.

Ik keek vaak jaloers op naar een hardloopvriend van me die altijd nauwkeurig wist op welk wattage hij een race moest lopen voor een bepaalde streeftijd. Hij liep PR na PR en liep Rotterdam zelfs onder de 3 uur, door een vermogensmetertje. Waar ik vaak met tegenwind in de polder aan het ploeteren ben om het vooropgestelde tempo te halen, met als gevolg een te hoge hartslag, verspil ik teveel energie. Hetzelfde geldt voor die warme zomerse dagen waarbij m’n hartslag sowieso 10 slagen hoger zit. Dat moet en kan anders dacht ik!

Wat is de Stryd?
De Stryd is de allereerste serieuze vermogensmeter voor hardlopers. Ik mocht hem voor ProRun testen en uitvinden waarom zoveel hardlopers tegenwoordig met dit apparaatje lopen. Want wat voor data en voordelen kan een Stryd je opleveren? Veel!

Hoe werkt dat, hardlopen op vermogen?
Waar een vermogensmeter bij prestatiegerichte fietsers heilig is, is dat bij hardlopen eigenlijk helemaal niet het geval. Hier speelt hartslag, snelheid en gevoel een belangrijkere rol. De Stryd is de eerste hardloopvermogensmeter die de luchtweerstand meet en meeneemt in de vermogensberekening. In de clip waarmee je de Stryd aan je schoenveters bevestigt, zit een opening met een luchtkanaal naar een gaatje, de zogenoemde wind port, in de onderkant van de Stryd. Door deze buis kan hij heel precies de actuele windsituatie meten en heeft hij het meteen door als je in de luwte van een groepje loopt, waarbij je dus minder luchtweerstand hebt.

Hoe gebruikte ik de Stryd?
Na het installeren van de app, het bevestigen van de stryd aan je schoen en het koppelen aan je hardloophorloge kan je van start. Eigenlijk moet je gewoon beginnen met lopen en gaandeweg ontdekt je wat de wattages op het scherm van je hardloophorloge betekenen. Ga er vooral heel veel mee trainen, in alle hartslagzones, zodat je nu naast tempo, gevoel en hartslag ook weet hoeveel weerstand je levert. Ik liep er een aantal keer mee in zone 1 en zone 2 , een langzame en wat vlotte duurloopjes en ik versnelde een aantal keer naar mijn halve marathontempo, omdat ik hem daar wilde gaan inzetten. Volgens de Stryd zou ik het beoogde tempo van 3:50 min/km op een wattage van 320 moeten lopen. Ik koppelde dit cijfertje aan mijn tempo en ging dat als richtlijn gebruiken voor de CPC loop in Den Haag.

Een PR in Den Haag met de Stryd!
Na een iets te pittige trainingsweek waarin teveel testloopjes met de Stryd kwam ik met vermoeide benen aan op het centraal station van Den Haag. De reis er naartoe was ook niet super, want het was bomvol waardoor we moesten staan. Arme hardloopbeentjes. Aangekomen in een koud en grijs Den Haag kleedden wij ons om en leverden onze tassen in bij de afgifte. Of het nou aan het weer lag of aan de helaasheid der dingen, mijn horloge kon maar geen connectie maken met de satelliet en gaf dus geen GPS signaal! Enorm balen bij aanvang van zo’n belangrijke wedstrijd. Teleurgesteld en zenuwachtig tegelijk drukte ik bij het schot toch maar op start en besloot ik op wattage te gaan lopen, ik had geen keus. Afgaande op de tempo’s afgelopen week moest ik hem lopen op 320 watt, en dat ging best aardig. Volgens mijn horloge liep ik op gegeven moment tempo’s van 3’00’’ en 3’04’’ en wist ik dat ik nog meer moest gaan vertrouwen op de Stryd. Pas na 12 km klonk het vertrouwde geluidje van de GPS en kreeg ik juiste tussentijden door, waardoor ik mijn vermogen kon koppelen aan snelheid, zoals ik dat in mijn trainingen ook deed. Uiteindelijk finishte ik de CPC loop in 1:22:14 en snoepte ik 2 minuten van mijn PR op de halve marathon af.

Ontlading! Dit allemaal dankzij de Stryd, mijn steun en toeverlaat.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

ProRun Webshop

Stryd vermogensmeter Footpod: Bestel uit voorraad bij ProRun
Boek Hardlopen met Power!

Meer uit Columns & meer