Hoe val je een Strava segment aan?

Hoe val je een Strava segment aan?

Nu de evenementen nog even op zich laten wachten, storten steeds meer lopers zich op de Strava segmenten. Hoe val je zo’n segment aan?

Afgelopen weken heb ik mij gestort op de wondere wereld van de Strava segmenten. Een Strava segment is een deel van een route die is gecreëerd door iemand op een bestaande weg, laan, pad of singeltrack. Segmenten bestaan uit drie delen: een beginpunt, een eindpunt en een reeks locaties daartussenin. Elke keer als je een segment afmaakt, wordt je tijd opgenomen, zodat je deze kunt vergelijken met eerdere pogingen en die van je vrienden en andere sporters.

Strijden tegen je hardloopvrienden op je snelste schoen

Nu er geen hardloopwedstrijden georganiseerd worden en je toch de behoefte hebt te strijden tegen je mede hardloopgenoten, zijn segmenten misschien wel iets voor jou! Wat kan je winnen? De kroon (Course Record) geeft de snelste loper op een bepaald segment aan. Kronen worden uitgereikt aan de snelste sporter tot dan toe in het algehele klassement van dat segment. Als je regelmatig op hetzelfde segment loopt kan je proberen je snelste poging (PR) te verbeteren of in de top 3 te komen met een mooie gouden trofee als resultaat. Deze resultaten worden altijd onderaan je activiteit weergegeven. Als je op het betreffende segment klikt zie je je plaats in het klassement, hoe leuk is dat?

Nescio brug tot bovenop (380m)

Het segment wat ik wil aanvallen is de Nesciobrug in Amsterdam oost vanaf de zuidkant. De snelste loper doet hier exact 1 minuut over (2:37/km) Het is een segment van 380 meter waarin je 40 hoogtemeters moet overbruggen. Deze brug moet je leren lezen. Het eerste deel heeft een stijgingspercentage van 15%, daarna vlakt deze iets af en daarna heb je een stuk van 200m waarin je op 10% gestaag omhoogloopt naar de top. Het is een beruchte brug die ook opgenomen is in de leukste lenteloop van Amsterdam: de Nescio loop. Na een aantal weken trainen trok ik mijn lichtste en meest reactieve hardloopschoenen (inclusief carbonplaat) aan zodat ik nog meer voordeel zou hebben. De steile start was voortvarend omdat ik een tempo kon handhaven van 2:55/km. Hierna kon ik zelfs versnellen naar 2:50/km, maar helaas stortte ik de laatste 100 meter helemaal in naar 3:20 met brandende benen vol melkzuur. Eindtijd: 1:08 met plaats 28 in het klassement. Dat betekent 8 minuten langzamer dan nummer 1 en daartussenin 26 lopers die sneller zijn. Iets rustiger starten volgende keer, daarna consolideren en vervolgens een loeiharde eindsprint zonder tegenwind?

Strava segment Nescio brug tot bovenop

Zoek een haalbaar segment uit

Schat het segment niet verkeerd in zoals ik en kies een deel van de route uit waar je daadwerkelijk in de top 3 kan komen en dus een bronzen, zilveren of zelfs gouden plak kan halen. Ik heb me verkeken op de Nescio brug omdat de snelste loper sneller omhoogloopt dan mijn snelste 200m tijd op het vlakke. Ik zie project Nescio als een meerjarenplan, want als loper kan je nog tot op late leeftijd resultaten blijven boeken. Wellicht stroom ik ooit door naar de top 3 van het klassement? Dood of de gladiolen!

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  • Dik Vries

    Je bedoelt vast en zeker 8 ‘seconden’ langzamer😉.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer