Elke dag hardlopen

Foto: Janneke Poort

Elke dag hardlopen

Shiva loopt al meer dan 5 jaar élke dag hard. Janneke gaat voor een ‘streak’ van 37 dagen en heeft het op dag 7 lastig. Naar buiten voor een rondje of toch dat boek?

Met tegenzin strik ik mijn veters. Het is al 20:05 en het is donker buiten. Niets in mij voelt de behoefte om naar buiten gaan. De kaarsjes branden en er glimlacht een mooi boek naar me. Toch strik ik ze wél, ik gesp een lampje om mijn arm en druk mijn horloge op start.

Gisteren moest ik naar de tandarts voor een implantaat. Na wat boorwerk in mijn kaak, was ik de rest van de dag wat hangerig. Natuurlijk had ik dat wel voorzien en was ik vóór de afspraak bij de tandarts gaan lopen. Vandaag ben ik nog steeds wat hangerig. Ik doe er wat langer over om uit bed te komen, ik neem wat langer de tijd voor mijn mail. Eigenlijk gaat alles vandaag een beetje langzamer dan normaal.

Ik kan me voorstellen dat het steeds lastiger wordt om niet te gaan. Hoe langer je een runstreak loopt, hoe zwaarder het me lijkt om een dag niet te gaan.

Toch sluimert er de hele dag iets door mijn hoofd. Ga ik vandaag hardlopen? Of niet?  Als ik niet ga lopen, dan doorbreek ik mijn #streakwithshiva al op dag 7.  Ik besluit het sluimerende gevoel in mijn hoofd te negeren en te zien wat de dag brengt. Tot het 20:05 uur is en mijn horloge het welbekende piepje maakt waarmee de start van mijn training wordt geactiveerd.

Ik besluit om voor de mini-afstand van 1,6 km de deur uit te gaan. Ik pas mijn tempo aan het hangerige karakter van de dag aan en zet gewoon de ene pas voor de andere. Al na drie passen voel ik dat de temperatuur flink is gezakt. Je ruikt de kou in de lucht. Als fan van koudetraining kan ik een glimlach niet onderdrukken. Wat zou het heerlijk zijn om nu in een koud bad te stappen. Na drie minuten voel ik dat het hangerige gevoel van de dag verdwijnt en wordt vervangen met een gevoel van vrijheid. Ik loop door de straatjes van mijn wijk. Denkend aan de runstreak van Shiva. Zij loopt nu al ruim 5 jaar. Iedere dag. Gewoon iedere dag.

Ik kan me voorstellen dat het steeds lastiger wordt om niet te gaan. Hoe langer je een runstreak loopt, hoe zwaarder het me lijkt om een dag niet te gaan. Althans, dat kan ik me zo voorstellen.  Ik merk bij mezelf namelijk een wat unheimisch gevoel. Iedere dag hardlopen kan je de motivatie geven om je sportkleren aan te trekken en een rondje te lopen die je anders niet gelopen zou hebben. Maar ik kan me ook levendig voorstellen dat je in een ‘alles of niets-toestand’ komt. ‘Ik móet en zal lopen, wat er ook gebeurt’. Of… ‘Ik heb mijn runstreak doorbroken en nu hoef ik dus niet meer te gaan’. Waarmee je wellicht weer vervalt in een poosje helemaal niet meer hardlopen. En precies hierdoor merk ik een unheimisch gevoel. De flarden van dwangmatigheid die ik bij mezelf bespeur vind ik opvallend en die wil ik geen groot podium geven. Ik blijf liever weg bij een gevoel van dwangmatigheid bij de mooiste hobby die ik heb. Normaal gesproken trek ik mijn loopschoenen aan als ik er zin in heb. En dat is over het algemeen wel 3 of 4x per week. Soms is dat 2x per week en héél soms zelfs maar 1x per week. Maar daar heb ik dan meestal een goede reden voor. Nu probeer ik 7 dagen per week te lopen. Om eens te ervaren of dat bij me past.

Ik hoor mijn stappen door de donkere straat, mijn adem ontsnapt in wolkjes uit mijn mond. Denkend aan Shiva. Al ruim 5 jaar lang. Iedere dag hardlopen. Écht iedere dag. De met mezelf afgesproken 1,6 km wordt een 2,6 km. Ja, ik voel me echt energieker en lichter en ben blij dat ik gegaan ben. Normaal gesproken is dit niet een afstand waar ik me voor zou omkleden. Maar vandaag wel. En morgen waarschijnlijk ook. En is het niet hardlopend? Dan wel wandelend. Want in de beweging blijven: dat is sowieso een goed idee.

Of ik 37 dagen achter elkaar blijf lopen? Ik hou je op de hoogte. Shiva loopt vandaag haar 1838e dag. Om zich gezonder in lijf en hoofd te voelen.

Bedankt voor de inspiratie Shiva!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 reacties

 • Astrid Ruis

  Hoi Janneke,
  Ik had een vraagje, misschien te persoonlijk maar ik vroeg mij af na dit verhaaltje hierboven wat voor soort reuma je hebt.
  Ik moet volgende week naar de orthopeed want ik heb heupartrose. Als ik dan lees dat je nooit meer mocht hardlopen eigenlijk en wat je nu eigenlijk allemaal doet geeft mij een beetje hoop.
  Liefs en de groetjes van een Sportrusten-fan Astrid Ruis

  • Janneke

   Hoi beste Astrid,
   Ik heb reumatoïde artritis. Ik heb flinke vergroeiing in mijn voeten en periodes gekend waarin ik geen pen kon vasthouden en waarin normaal wandelen nauwelijks lukte. Dit jaar vlamde het weer op na 10 jaar bijna klachtenvrij te zijn geweest. Beweging heeft mij geholpen om weer gezond te worden, gewicht kwijt te raken en daardoor een fit leven te hebben. Ik denk dat ik inmiddels gezonder ben dan de gemiddelde Nederlander. Momenteel ben ik mijn voeding nog extra onder de loep aan het nemen om mijn gezondheid daarmee nog extra te stimuleren.
   Heel veel succes bij de orthopeed. Ik duim voor je!

 • Carlijn

  Hoi Janneke,

  Hoeveel kilometer loop je op een dag?

  Groetjes carlijn

  • Janneke

   Hoi Carlijn,
   Ik heb mijn streak inmiddels gestaakt. Mijn lijf had behoefte aan rust (kaak leek wat te ontsteken) en ik wilde mezelf niet uitputten door toch te gaan lopen. Normaal gesproken loop ik 4x en de afstand varieert tussen de 5 en de 20km… ik loop momenteel niet met een schema dus doe waar ik zin in heb. Met de streak liep ik op geen-puf-dagen’ minstens 1.6 en dat werd meestal 3km. Loop jij nog dagelijks?

 • Patricia

  Heel herkenbaar verhaal Janneke, ik ben ook de 25e november begonnen en ga voor die 37 dagen. De motivatie was zoek, en dit is een leuke uitdaging. Vooral omdat de minimale afstand ‘slechts’ 1 mijl is. Ik loop iedere dag en meestal is dat 1 mijl. Van mijn huis tot aan een kapelletje en weer terug. En dan 10 minuten hoepelen met de bodyhoop. Er zat al een langer loopje tussen van 10 km. Je hebt me geïnspireerd! Wat ik nu doe lijkt misschien heel saai, en misschien ook lui, maar het werkt voor mij.

  • Janneke

   Dat klinkt echt geweldig!!
   Je bent elke dag in beweging. Petje af!
   De hoepel is ook zo fijn he?!
   Op naar 37 dagen van kapelletjes 😊
   Groetjes Janneke

 • Thu Hien

  Wat een heerlijke uitdaging Janneke ! Ik loop sinds 1 december ook elke en dat voelt tot nu toe goed. Mijn kortste rondje is 10 km 💪. Het lijkt me leuk en uitdagen om een maand te doen. Daarna loop ik gewoon weer 4 keer per week.😊. Het is goed om je lichaam rust te geven. Succes met jullie mooie uitdaging. Groetjes Thu Hien 🏃‍♀️

  • Janneke

   Hoi best Thu,

   Wauw, minstens 10km per dag.
   Een echte kilometervreter 😊😊
   Dat klinkt goed joh.
   Ik ben inmiddels gestopt want mijn lijf had ook behoefte aan rust en daar luister ik graag naar. Als ik enigszins kans zie het toch te doen, kies ik voor GAAN maar nu floot mijn lijf me terug. Ik blijf iedereen volgen en aanmoedigen want ik vind het reuzeknap!
   Zet door Thu!
   Geniet van de decembermaand.
   Groetjes Janneke

 • Johan

  Het lijkt me hartstikke leuk om dat een tijdje te doen, maar is dat geen recept voor blessures? Ik heb ooit een tijdje iedere dag 5km gelopen en daarna een hele tijd met mijn achillespees gesukkeld (en het blijft een zwakke plek). Ik hou het toch maar bij max. vier keer per week.

  • Janneke

   Hoi Johan,

   Ik merk zelf ook dat het niet bij me past.
   Natuurlijk is dat voor iedereen anders. Voor mijn lijf vond ik het teveel om iedere dag te gaan.
   Ik heb de streak dan ook gestaakt.
   Als je het lopen afwisselt qua tempo, belasting en afstand, kan dat voor sommige mensen genoeg zijn om niet geblesseerd te raken. Als je doet wat bij je past, is het goed toch?

   Groetjes Janneke

 • erotik

  I consider something genuinely interesting about your blog so I saved to favorites . Mariejeanne Payton Read

 • erotik

  I am glad that I found this site, just the right info that I was looking for! . Tammara Harris Albion

 • erotik

  Hi there! I know this is somewhat off-topic but I had to ask. Lee Silvio Dagley

 • bahis

  You made some decent points there. I looked on the internet for the topic and found most people will approve with your website. Dinah Johnathan Norford

 • indir

  Redirect dofollow backlinks are one of the most powerful SEO backlinks for ranking websites at top positions in any search engine. Gratiana Tripp Novak

 • bluray

  Really enjoyed this article post. Really thank you! Great. Caril Sergeant Blackwell

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer