Ik haat(te) hardlopen

Hedwig van Bree schreef de bestseller “Ik haat hardlopen! …dacht ik” en gaat op ProRun haar hardloopverhalen delen.

Ik haat(te) hardlopen

Ooit haatte ik hardlopen. Dat is niet eens zo heel lang geleden. Van mijn vroege jeugd tot mijn ‘late thirties’ moest ik er niets van weten. Sporten vond ik heerlijk, maar aan lopen had ik een bloedhekel.

Als we in mijn kinderjaren ter voorbereiding op een tennistraining een paar rondjes moesten warmlopen, sloeg mijn humeur plotsklaps om. Tijdens de gymlessen in het voortgezet onderwijs deed ik overal fanatiek aan mee, maar zodra atletiek op het programma stond en er ook hardgelopen moest worden, haakte ik af. Deze tendens zette door in mijn volwassen leven; ik deed zeker drie keer per week aan RPM (wielrennen op een stilstaande fiets), maar mijn loophaat bleef onverminderd.

Totdat zich vele jaren later een aantal gebeurtenissen in mijn leven voordeden, waardoor hardlopen als enige praktische sport overbleef. Geheel onverwacht maakte mijn loop-haat plaats voor intense liefde voor de loopsport in het algemeen en duurlopen in het bijzonder. Mijn leven (en ikzelf misschien ook wel) veranderde hierdoor enorm ten positieve. Over dit prachtige avontuur en de mooie gevolgen ervan, schreef ik het boek: ‘Ik háát hardlopen! …dacht ik’ – hoe een thuisblijfmoeder in 3,5 jaar tienvoudig marathonner en Six Majors finisher werd .

Met het verschijnen van het boek startte in april van dit jaar een nieuwe ontdekkingsreis. Na anderhalf jaar schrijven, moest ik met de billen bloot; wat zou men ervan vinden? Zou het boek, zoals ik hoopte, zowel vrouwen als mannen aanspreken? Zou het eigenlijk wel gekocht worden nu ‘corona’ mijn pad doorkruiste wat het bereiken van potentiële lezers bemoeilijkte? Mijn zorgen bleken ongegrond: in korte tijd was de eerste druk verkocht en mocht ik een tweede laten uitvoeren.

Het leukste gevolg van het schrijven van het boek zijn de vele reacties van lopers en niet-lopers. Meer dan 90 (!) recensies werden achtergelaten op een grote verkoopsite. Ook via andere wegen reageren lezers. Hoewel ik het boek geenszins met dat doel schreef, laten velen weten dat ze door het lezen ervan (opnieuw) zijn gaan lopen. Ook delen lezers eigen hardloopdromen en doelen met me of ze vertellen over gebeurtenissen in hun levens die gelijkenis vertonen met het mijne. Ik vind het mooi als mensen die niet hardlopen zich ineens kunnen inleven in hun lopende partner. Ze zeggen dat ze het door het boek nu begrijpen, dat ze snappen wat ‘ons lopers’ beweegt. Waarom we het doen en waarom we het gewoon niet kunnen laten.

Hardlopen en het schrijven erover, hebben me veel gebracht. Ook nu weer want ik zal mijn verhalen voortaan via een vast blog op ProRun delen. Daar kijk ik enorm naar uit! Nog meer hoop ik op reacties zoals ik die nu op mijn boek krijg. Lopen verbindt op vele manieren! Om de samenwerking met ProRun te vieren, geef ik een exemplaar van mijn boek weg zodat iemand het nog tijdens de vakantie kan lezen. Heel veel plezier alvast en voor iedereen; geniet van je zomerse loopjes!

p.s.: als je graag wilt dat ik een bepaald onderwerp aansnijd of er is iets anders waarover je me wilt tippen voor het blog, laat het dan weten via een DM op @runhedwigrun (Instagram) of de FB-site ‘Ik Ht hardlopen’ (zonder ‘áá’ want het woord haat mag niet van Facebook 😉

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Gewoontes (afleren)
Terug en vooruit
Prikkels
Hardloper zijn tijdens een pandemie
Advertentie

Meer uit Columns & meer

Advertentie