Het Stryd experiment

Foto: Janneke Poort

Het Stryd experiment

Hedwig gaat proberen sneller dan ooit te lopen op 10 kilometer. Met een Stryd op haar schoen als experiment.

In een tijd waarin avonturen beleven een trend is onder hardlopers, sla ik een heel ander pad in. Ik had mijn recentelijk gelopen lange afstanden graag uitgebreid met soortgelijke ervaringen; het was magisch, maakte me intens gelukkig en het gaf een kick.

Op Mystical Miles, het mooie nieuwe hardlooptijdschrift dat onlangs voor het eerst in mijn brievenbus lag, staat een prachtige vraag; ‘wat als we verdwalen?’…
Precies dát, vind ik dus heerlijk. Ik heb nog maar kort geleden ontdekt dat ik het fantastisch vind om heel ver te lopen. Dat ik dat fysiek ook kan, is niets minder dan een cadeau. Het herstel van de twee 100+ kilometers die ik liep, ging wonderbaarlijk snel. De wens om nog veel meer heel lange afstanden te lopen, is er en als ik daarbij verdwaal in een mooie omgeving; graag!

Ook in de nieuwe Runnersworld staan prachtige verhalen waarbij ‘rust in je hoofd’ het motto is. Shiva die door alle gemeentes van Nederland dwaalde, Sameena die ongelooflijke afstanden aflegt, Kim die iedere maand in een andere provincie een halve marathon loopt en Michiel; de ultieme (ver)dwaler die deelnam aan de Barkley Marathons.
Rustiger aan, maar ver, soms héél ver hardlopen blijkt geen gril, maar iets dat veel hardlopers omarmen.

Dus daar stond ik dan met mijn hoofd vol dromen. Ik wilde ook mystieke kilometers maken. Ik wilde ook stukjes schrijven over wonderschone avonturen. Ik wilde net zoals Shiva in Runnersworld kunnen zeggen: ‘Helemaal kapot gaan omdat je een minuut sneller wil, dat geeft mij geen plezier’. Maar die vlieger gaat voor mij niet op.
Ook die grens opzoeken, geeft mij plezier. Dat klinkt paradoxaal.
Paradoxaal is misschien niet het juiste woord, alhoewel heel ver heel rustig lopen versus op een kortere afstand heel snel lopen op zijn minst een tegenstelling is. En misschien is de tegenstelling dan ook nog schijnbaar want bij beide zoek je de grens van je kunnen op.

Ik heb nog nooit getraind voor een snelle vijf of een snelle tien. Ik liep ze wel, maar dan was dat omdat ik mijn tienkilometertijd nodig had voor mijn marathonschema, of omdat ik meedeed aan een evenement waarvoor ik plotseling zo vlug als ik kon vijf kilometer moest lopen. Ervoor oefenen, was niet aan de orde.

Juist nu ik dat hele verre dwalen zo fijn blijk te vinden, ga ik proberen sneller dan ooit te lopen op de tien kilometer. Ik ben al begonnen met trainen. Waarom? Hierom.

Beloofd is beloofd.

Ik volgde het webinar over lopen met Stryd, ik laadde het dingetje nog eens goed op, ik las de samenvatting met handige tips en ik heb zelfs nog een gratis e-book klaarliggen. (Ik deel deze linkjes trouwens met argwaan. Ik wil geen Stryd-reclamezuil zijn, maar wil jullie meenemen in het hele proces, daar hoort dit ook bij).

Op 13 april begon het grote Stryd experiment; een avontuur waarbij ik niet zal verdwalen, dan moet ik wel heel slecht opletten, maar waarbij ik op zoek ga naar mijn grootste angst: HEEL HARD LOPEN op de tien.

Ik houd zoals ik al zei van het opzoeken van de randjes van mijn eigen kunnen, maar op de tien vind ik dat misselijkmakend eng. En daardoor ook heel leuk.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

  • Jan Verhulst

    Een snelle 10 lopen vraagt inzet, doorzetting en vooral AFZIEN. Bij mij zijn tussen de 6 en 8 km de moeilijkste. Benieuwd naar je ervaringen. Succes !

  • Christine van Pareren

    Ik ben een stuk ouder dan Hedwig: 68. En ik ga de strijd met Stryd aan, vanaf 3 mei. Want, deze laatste week van april herstellen van een coronaprik. En, ik wil de marathon in Münster in september doen, weer dichter bij de 4 uren dan de afgelopen jaren. De laatste 3 jaren gaan alle wedstrijdafstanden steeds meer tijd vragen. Leeftijd. Anders trainen is het devies. Probleem bij de aanbeveling van Stryd: ik moet steeds harder lopen dan ik kan verdragen. Dus, dan maar het als streven zien. Voorlopig nog 10-15 vermogenspunten eronder hangen. Mogelijk dat jouw ervaringen mij steunen en inspireren.

    • Hedwig van Bree

      Dag Christine, wat leuk dat jij het ook gaat proberen! Ik hoop je te inspireren met mijn ervaringen, binnenkort schrijf ik een stukje dat echt op de specifieke eerste praktijkervaringen in zal gaan. Succes met trainen! Ik hoop dat het ons brengt waarop we hopen!

    • Aart Hoogendoorn

      Hallo Christine,
      Ik train als oudere loper al een aantal jaren met de stryd. Mijn advies is om vooral op gevoel te blijven lopen, zoals je hiervoor waarschijnlijk ook al deed…. De stryd geeft dan interessante info over je looptechniek, maar staar je niet blind op de adviezen: Deze zijn niet gebaseerd op de blessurekans van de oudere loper en ook niet voor het herstel na een blessure. Wel kun je met de realtime info, via een horloge uiteraard voorkomen dat je toch te hard loopt, maar een geoefende loper weet dat al.

      • Christine van Pareren

        Hallo Aart. Bedankt voor je reactie. I.d.d. loop ik vooral op gevoel. Als ik kies voor een hoog ‘vermogenstempo’ dat mij haalbaar lijkt, dan pas komt Stryd mij goed van pas: vasthouden van het getoonde vermogen, niet teveel wegzakken.

  • Karin Verheijden

    Zo benieuwd. Ga het volgen

    • Hedwig van Bree

      Leuk! Voor mij ook fijn dat meer mensen in hetzelfde proces zitten 🙂

  • Sonja Schaart

    Wow Hedwig, weer een spannende uitdaging!
    Heel benieuwd naar het resultaat maar ook hier heb ik alle vertrouwen in. Blijf genieten, dat is het belangrijkste! Succes! Xxx

    • Hedwig van Bree

      Genieten staat voorop, al zal het in dit geval soms genieten door afzien worden 😉 Maar ook dat vind ik soms erg leuk!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

ProRun Webshop

Stryd vermogensmeter Footpod: Bestel uit voorraad bij ProRun
Boek Hardlopen met Power!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer