Karins jaar: twee rivieren, 85 halve marathons en een kampioenschap

Karins jaar: twee rivieren, 85 halve marathons en een kampioenschap

Fier bovenaan ProRun’s De Eerlijke Strijd-klassement prijkt aan het eind van dit jaar de naam Karin Verheijden. Zij bleek van alle deelnemers naar verhouding de beste als we leeftijd, gewicht en sekse meewegen. Een mooie aanleiding om even te bellen!

Hoofdredacteur Klaas Boomsma sprak met Karin Verheijden over haar bijzondere jaar. Met dat jaar solliciteert Verheijden nadrukkelijk naar een plek op zijn kuit. Naast tatoeages van Roger Bannister en Abebe Bikila zou Verheijden niet misstaan.

De Eerlijke Strijd

Fier bovenaan ProRun’s De Eerlijke Strijd-klassement prijkt aan het eind van dit jaar de naam Karin Verheijden. Zij bleek van alle deelnemers naar verhouding het best gepresteerd te hebben als we factoren als leeftijd, gewicht en sekse meewegen (onderaan dit stuk vind je een link naar de uitleg van De Eerlijke Strijd). Een mooie aanleiding om Karin even te bellen!

Het was tijdens een nachtelijke marathon in Zaltbommel in mei van het afgelopen jaar dat ik Karin leerde kennen. Van afstand duidelijk te herkennen als een loper. Afgetrainde kop en dito lijf. Koen (de Jong) en ik hadden in twee dagen 100 kilometer hardgelopen voor we ons aan de start van de Two Rivers by Night Marathon meldden. Dat nachtelijke avontuur was de derde etappe van ons loopavontuur door Nederland. We liepen met een klein groepje Two Rivers-adepten (die zijn er volop!) en Karin liep geregeld luidkeels op kop. Wat een energie.

Op vijf kilometer van de finish was er een laatste verzorgingspost. Terwijl wij ons moeizaam weer op gang trokken voor de laatste kilometers zagen we Karin nog even een bewonderenswaardige radslag uitvoeren op het natte asfalt.

Is dat voor anderen wel leuk?

Ze vindt het zeker leuk dat ze De Eerlijke Strijd heeft gewonnen, tuurlijk. “Ik heb ook wel eens getwijfeld of ik mijn gegevens weer zou insturen, dan dacht ik even ‘is dit voor de anderen wel leuk?’” Maar goed, het is toch competitie en winnen is ook leuk. Alleen november eindigde ze niet bovenaan. Elf keer won ze het maandklassement.

En ze won meer dit jaar. Karin werd Nederlands kampioen op de marathon in de categorie vrouwen 60+. Van de tijd die ze liep, wordt ze niet heel enthousiast. Ze kan veel beter dan de 3:29 die ze in de hoofdstad liep, maar toch mooi zo’n kampioensmedaille.

Two Rivers

Gevraagd naar de hoogtepunten op hardloopgebied van het afgelopen jaar springt er een naam uit: Two Rivers. De organisatie wist al vrij vroeg dat die dit jaar niet in de gebruikelijke vorm kon doorgaan, dus werd er een virtuele versie georganiseerd. Lopers hadden een paar weken de tijd om de route te lopen en hun resultaat op te sturen naar de organisatie in ruil voor een medaille. “Dit jaar heb ik zelfs twee keer de Two Rivers Marathon gelopen”, vertelt ze doelend op de overdagversie. Eind januari liep ze ‘m en was ze niet tevreden over het resultaat. Het tweede deel ging ze compleet op een hoop en moest ze stukken wandelen. Dat vond ze vooral vervelend omdat loopmaatje Ronald haar juist die tweede halve marathon zou vergezellen.

Ze kreeg per abuis twee medailles opgestuurd. “Dat vond ik prima, maar dan moest ik die tweede ook verdienen”, dus keerde ze nog geen drie weken later terug naar Zaltbommel. Ook dit keer kreeg ze steun van Ronald, die ze bij een eerdere editie van de geel-groene marathon had leren kennen. “Zo gaat dat toch in die loopwereld.” Met Ronald als pacer in de laatste 10 kilometer liep ze ‘m in 3:22. Medaille nummer twee verdiend. In mei liep ze ‘m dus nog een keer ’s nachts.

Piet

Als de klok voor het laatst slaat in 2021 heeft Karin hoogstwaarschijnlijk 85 halve marathons gelopen, want ze zit nu op 83. Ja, dat lees je goed. Een heel fors deel van die halven liep ze met Piet. Piet is 73 en ze kent hem van de atletiekclub. Toen corona losbarstte, smeedden ze een pact om aan het lopen te blijven. “Als ik met Piet loop is het altijd gezellig. Koffie voor en na, supergezellig.” Het helpt om naar buiten te gaan, zo’n stok achter de deur.

Ze loopt bijna elke dag. Op maandagen wil het er nog wel eens bij inschieten. Dan past ze op een van de kleinkinderen in Utrecht. Hoewel ze soms daar ook nog wel eens rondje inplant met een vriend van haar daar wonende zoon. Waar Karin gaat, vindt ze loopmaatjes, zo lijkt het.

2022

Voor 2022 zijn er al weer genoeg plannen. Natuurlijk de Two Rivers Marathon begin februari. Dan in april de Marathon Zeeuws-Vlaanderen. En in maart eerst nog het NK halve marathon tijdens de Stevensloop in Nijmegen. En dan is er natuurlijk weer het NK marathon in Amsterdam in oktober! Het is nog lang niet klaar. Karin wil nog zeker twintig jaar door.

Heel blijven en het plezier erin houden, dan komt het goed. Wij zien er naar uit om ook zeker nog twintig jaar van een hollende Karin te genieten.

Meer weten over of meedoen met De Eerlijke Strijd? kan hier.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

11 reacties

 • Jan holterman

  Alle lof voor Karin! Bij mij blijft nog wel de vraag hoe dit zich verhoudt met de >7200Km van Jo Schoonbrood..

 • ProRun | Mark

  Mooi en inspirerend! Ik wens je een plezierig nieuw (loop)jaar!

  • Karin

   Dank je wel Mark. Het blijft een prachtig mooi concept. Hoop dat er nog meer mensen mee gaan doen met De Eerlijke Strijd zodat het nog meer een competitie wordt. Zó leuk dat iedereen mee kan doen. Je hoeft geen lid te zijn van een vereniging en ook niet van ProRun (elke maand mag je gratis een loop insturen). Maar ja dat is je natuurlijk bekend.

 • Koen de Jong

  Wat. Een. Mooi. Verhaal. De loopvreugde spat ervan af. Ik hoop je in 2022 weer te zien Karin!

  • Karin

   Dank je wel Mark. Het blijft een prachtig mooi concept. Hoop dat er nog meer mensen mee gaan doen met De Eerlijke Strijd zodat het nog meer een competitie wordt. Zó leuk dat iedereen mee kan doen. Je hoeft geen lid te zijn van een vereniging en ook niet van ProRun (elke maand mag je gratis een loop insturen). Maar ja dat is je natuurlijk bekend.

  • Karin

   Het verhaal is opgetekend door Klaas, dus dan weet je het wel: een man met vele talenten. Heel mooi dat hij ons gesprek zo mooi heeft weergegeven. We gaan elkaar zéker zien in 2022. En ik blijf je volgen want volgens de trainer Klaas, niet de journalist, zit er in jouw benen een prachtig mooie tijd op de marathon aan te komen. 2:45 of zoiets?

 • Piet Boelens

  Karin, je bent een hardloop ka(rin)njer💪🏃‍♀️👏

  • Bram van der Slik

   Karin van ❤️❤️Gefeliciteerd met deze mooie waardering voor een jaar met heeeeel veel kilometers. Hoop dat je in 2022 een blessure vrij jaar mag beleven.

   • Karin

    Dank je wel Bram. Voor jou hoop ik ook op heel veel kilometers. Het zou vooral heel mooi zijn als je in 2022 jouw eerste marathon loopt. Je bent lekker bezig met het 14 km schema toch?

  • Karin

   Ha, ha. Wat een eer om dat van een hardlooplegend te horen. Dank je wel.

 • Karin

  Ha ha, een plek op jouw kuit verdienen, daar is toch echt meer voor nodig. Maar wel een prachtig leuk idee.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer