Marathons populairder én sneller

De marathon wint aan populariteit. Niet alleen in Europa, maar eigenlijk wereldwijd. ProRun zet de belangrijkste, leukste en meest interessante cijfers op een rij.

De eerste voorjaarsmarathons zitten er weer op en misschien ben jij ook nog wel aan het herstellen van Rotterdam of Enschede. Hoe dan ook: het marathonseizoen is dus weer in volle gang en dat zullen we weten. Zo gek is dat ook niet, want de marathon wint aan populariteit. Niet alleen in Europa, maar eigenlijk wereldwijd. ProRun zet de belangrijkste, leukste en meest interessante cijfers op een rij.

Groei in populariteit

Ten opzichte van 2009 is de populariteit van de marathon wereldwijd gestegen met 13,25 procent. Die groei is vooral te danken aan Azië, want op dat continent nam de populariteit van de marathon met 92 procent toe. In Amerika (14 procent) en Europa (10 procent) ligt dit percentage beduidend lager. Onder mannen groeide de populariteit van de marathon met een kleine 8 procent , terwijl de populariteitsgroei onder vrouwen veel hoger ligt: 27 procent. In de toekomst zal je dus ook veel meer vrouwen aan de start van een marathon zien verschijnen.

Misschien dat je het niet verwacht, maar de populariteit van de marathon neemt vooral in Rusland toe. Ten opzichte van 2009 is de populariteit in dat land met maar liefst 300 procent toegenomen. China (259 procent) en de Filipijnen (212 procent) volgen op bescheiden afstand, maar zien de marathon ook een steeds populairdere afstand worden. In Europa wint de marathon vooral aan populariteit in Portugal (65 procent) , Spanje (25 procent) en Frankrijk (22 procent). 

Is het dan allemaal ‘hosanna’? Nee hoor, want in een aantal Europese landen is de populariteit van de marathon gedaald: Switzerland (-33 procent), Finland (-29 procent) en Italië (-23 procent).

In Nederland wordt het lopen van de marathon wél populairder. Ten opzichte van 2009 zelfs met 27 procent en daarmee nemen wij de 24ste plek wereldwijd in. 
Gemiddelde looptijd

Wist je dat de gemiddelde marathonloper 4:21:21 over zijn/haar marathon doet. Dat is zo’n veertig seconden sneller dan in de periode 2009-2013. In Spanje wordt gemiddeld gezien het hardst gelopen, want daar doet men gemiddeld 3:55:35 over de marathon. In India doen ‘ze’ het een stuk rustiger aan. Daar behoor je al tot de middenmoot als je een tijd van 5:03:41 op de klokken zet. 

Wereldwijd lopen mannen sneller dan vrouwen. 
De gemiddelde man doet namelijk 4:13:23 over zijn marathon, terwijl de vrouw gemiddeld 4:42:33 nodig heeft om haar 42,195 meter af te leggen.

In welk land hebben lopers zich ten opzichte van 2009 het sterkst verbeterd? Dat is in IJsland: daar loopt de gemiddelde marathonloper nu 23:47 sneller dan zes jaar terug. In Singapore ging de gemiddelde loper er met 19:40 op vooruit en in Denemarken met 16:30. Natuurlijk zijn er ook landen waar de gemiddelde tijd juist achteruit is gegaan. In China loopt een marathonloper nu gemiddeld 33:38 minder snel dan in 2009, in Hong Kong 31:47 en in Ecuador 19:48.

Man versus vrouw

Natuurlijk begrijpen we dat er geen strijd is tussen man en vrouw, maar ook wij kunnen er niet omheen dat de marathon onder mannen een stuk populairder is dan onder vrouwen. Toch neemt het aantal vrouwen dat een marathon loopt de afgelopen jaren aanzienlijk toe. Wereldwijd bedraagt het aantal vrouwelijke marathonlopers net geen derde van het geheel (29,67 procent). In Europa ligt dat percentage met 21,99 nog wat lager, terwijl het percentage in Noord-Amerika veruit het hoogst ligt: 44,67 procent. Ben jij een Nederlandse marathonloopster? Dan mag je jezelf best een schouderklopje geven, want in Nederland is ongeveer 1 op de 5 marathonlopers vrouwelijk (19 procent). 

Kijk ook eens op onze actuele marathonranglijst. Hierin staan alle Nederlandse lopers die waar ook in de wereld een marathon hebben gelopen. 
Met dank aan  Jens Jakob Andersen / RunRepeat.com

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners