Mijlpalen in het leven van een loper

Mijlpalen in het leven van een loper

Welke kun jij al afstrepen? Punt 4 heeft nog niet iedereen op de Prorun-redactie gehad

Als je ze alle 7 kunt afvinken ben je een échte loper:
1. ’s Morgens je alarm zetten om te gaan lopen
Ik ben van nature al geen ochtendmens en heb een vreselijke afkeer van vroeg opstaan, dus de eerste keer dat ik met mijn volle verstand ervoor koos om op zondagochtend mijn alarm in te stellen zodat ik kon gaan lopen, wist ik het: ‘Dit is meer dan een hobby’.
2. Je eerste gelletje door je strot knijpen
In het begin hield ik het nog tegen, want bananen en peperkoek zorgden er wel voor dat ik op de been bleef, maar op een gegeven moment wil je toch stiekem eens datgene proberen waarvan het lijkt dat het de anderen vleugels geeft. Tot je dan die smurrie uit dat zakje knijpt (waarbij de helft aan je vingers blijft plakken), licht kokhalzend doorslikt en natuurlijk vergat om water mee te nemen waardoor je de volgende kilometer met een kleffe bek verder moet. Maar ook dat is een ervaring waar je uit leert.
3. Je eerste keer langer dan een uur lopen
Voor mensen die net met start-to-run begonnen zijn, lijkt dit een haast onbereikbaar doel,  ervaren lopers daarentegen doen voor minder hun schoenen al niet meer aan. Zelf vond ik het een memorabel moment toen ik spannend naar mijn sporthorloge keek om te zien hoe hij ging omgaan met deze mijlpaal. Dus voor iedereen die nog niet zo ver is: zeker doen en maak er gerust een feestje van!
4. Je eerste blauwe nagel
Persoonlijk vond ik het altijd horrorverhalen: lopers die na een forse run spraken over hun teennagels die blauw werden en daarna zelfs uitvielen. Onbewust legde ik steeds de link met Oostblokachtige martelpraktijken. Groot was dan ook mijn opluchting toen na mijn eerste marathon enkele pijnloze blauwe nagels verschenen en over een periode van een maand ze 1 voor 1 uitvielen zonder dat er maar 1 ‘auwtje’ moest uitgekraamd worden.
5. Je eerste keer lopen in hondenweer
Tijdens je looptrainingen komt dan plots het moment dat jij degene bent die spontaan ‘Tuurlijk!’ roept wanneer de rest van de bende de bedenkelijke vraag stelt: ‘Gaan we bij dit weer lopen?’ Daar waar je vroeger de idioot die met een soortgelijk voorstel afkwam bijna kon neerbliksemen, gebeurt er iets in je lopersbrein dat ervoor zorgt dat de mantra ‘Wij lopen altijd!’ alle argumenten om niet te lopen van tafel veegt.
6. Je eerste keer de man met de hamer
Er wordt vaak over hem gesproken (eigenlijk bizar dat ze het nooit hebben over de vrouw met de deegrol) en dan komt plots dat moment dat je haast letterlijk alle energie uit je lijf voelt wegstromen en je lichaam het volledig overneemt in een ‘ik-weiger-dienst-modus’. Balen natuurlijk, maar je kan de volgende keer wel meepraten.
7. Je eerste keer je tweede adem
Nog zo een mythische ervaring is degene die door velen omschreven wordt als ‘een tweede adem’. Het gevoel dat een onzichtbare hand je dat extra duwtje in de rug geeft en je de ideale hartslag gevonden hebt om schijnbaar uren te kunnen doorgaan. Het grappige bij deze vind ik dat je nooit kan voorspellen wanneer hij je overkomt, dus het blijft altijd een verrassing.
En natuurlijk blijft het niet bij deze 7. Elke eerste keer dat je weer dat extra kilometertje loopt of die enkele seconden per minuut sneller gaat en iedere run dat je denk ‘Dit voelt helemaal ok’: koester die momenten en geniet ervan!
Mis ik er er nog één? Laat hieronder weten wanneer jij je een échte loper voelde.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 reacties

 • Erik

  Heerlijk! Dankjewel Kristien, ik word hier vrolijk van.

 • Leo

  Ook allemaal behalve nummer 4. Maar wat ik zelf hoogtepunten vond waren voor het eerst bepaalde grenzen slechten. Dat kan iedereen op zijn eigen niveau. Bij mij was de eerste 5 km onder de 20 minuten een mooi moment. Inmiddels het meest trots op mijn enige wedstrijd van 15 km binnen het uur. Tot aan de laatste km de twijfel of ik het ging halen (Montferlandrun dus heuvelachtig) en uiteindelijk volledig euforisch toen bleek dat ik er ruim onder was gebleven.

 • Klaartje

  Hoewel ik geen goede loper ben, heb ik wel een bepaalde loopdiscipline. Ik voel me, ondanks mijn beperkingen, een echte loopheld als ik mijn schema zonder problemen afwerk, ik ofwel de zon zie opkomen of bij weer en wind, vries, sneeuw of regen of s avonds laat na het werk zonder twijfel in mijn looptenue schiet maar mss nog het meest van al als ik een langere afstand loop en intussen ergens ver weg met mijn gedachten ben weggedreven.

 • Rock

  Alle 7 meegemaakt. De blauwe nagel duurt erg lang voordat hij is verdwenen. En de ervaring met je eerste gelletje is precies zoals ik het heb beleeft. En die andere 5 ook in mijn herinnering….

 • Werner

  De eerste keer aan de startlijn van een echte wedstrijd.
  De aanschaf van de eerste sporthorloge
  Da aankoop van een extra paar loopschoenen, zodat je kan afwisselen.
  De aankoop van een (duurder) paar wedstrijdschoenen.
  De eerste intervaltraining,

 • Eef

  op Kamoot zoeken of er op het vakantie adres wel een leuk hardlooprondje te maken is….

 • Moniek

  Je eerste keer een nighttrail in pikkedonker berggebied en dan de gedachte dat de batterijen in je hoofdlamp leeg zouden raken…..

 • Tania

  En ook deze……..als je de site afstandmeten.nl door en door kent, op zoek naar leuke en nog leukere hardlooproutes 😉

 • Opa Kwee

  Alles meegemaakt t m.u.v. “alarm” zetten want ik loop liever ‘s middag met hoge (20 / 30 graden) temperatuur. Ook een “hele” b.v. in Madrid 29 graden

 • Hebbrecht kurt

  Bij mij komt er nog bij het afronden van de afstand 👊🤭

 • Lisette Sneyers

  Ik kan ze alle 7 afvinken. Voel mij goed. (67 jaar)

  • Moniek

   Kan er 6 afvinken. Alleen man met hamer niet maar dat houd ik liever zo!

 • RunHanRun.nl

  Wat je zeker ook nog zou kunnen toevoegen:
  Als je beseft dat je meer uitgeeft aan hardloopschoenen en -kleding, dan aan je ‘gewone’ garderobe.

  en deze:
  Als je voor de vakantie begint al gaat kijken naar leuke rondjes om daar te rennen.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer