Ode aan de looptrainer

Foto: Janneke Poort

Ode aan de looptrainer

Een looptrainer is eigenlijk ook een arts, psycholoog, vriend(in) en motivator.

Het miezert.

Het is koud.

Het is donker.

In het Vondelpark staat Klaas B. op me te wachten. Dinsdagavond: intervallen met de trainer. Dus ik meld me even voor 20:00 bij het Blauwe Theehuis.

‘Ha!’ Klaas is opgewekt. Pokkenweer of niet: als er gelopen wordt, is Klaas opgewekt.

‘Wat wordt het vandaag?’ vraag ik een tikkie argwanend.

‘2000, 1600, 1200, 800, 400,’ grote grijns.

Sinds een paar maanden train ik bij Klaas en iedere keer is de training anders. Met intervaltraining blijk je nogal veel kanten op te kunnen. 200 meters, 400 meters, Yasso’s, 1000 meters, 1200 meters, die waren voorbij gekomen. Van 2000 meter terug naar 400 is nieuw voor me. Dat is het leuke als je net komt kijken (ik loop nu 7 jaar, maar heb de eerste 6 jaar geen intervaltraining gedaan): er is steeds weer wat nieuws.

Klaas heeft voor iedere loper zijn/haar tempo’s opgezocht in Daniels’ Running Formula en houdt alles in de smiezen.

Het werkt stimulerend dat hij – met stopwatch in de hand – steeds opgewekt roept wat je tussentijd is. Het inspireert. Het prikkelt. Het maakt me sneller.

Trainer Klaas maakt me sneller, maar eigenlijk is dat bijzaak. Wat Klaas vooral doet: de loopvreugde vergroten

Na iedere training heb je nog uren napret, als Klaas mijn training op Strava ziet komt er een appje of een kudo en een opmerking. Loopvreugde wordt niet verdubbeld, maar vertienvoudigd. Wat dat betreft is een loopgroep het tegenovergestelde van een echtpaar uit Tolstojs Oorlog en vrede waar tegen het einde van de avond het gezicht van de vrouw steeds blozender wordt en het gezicht van de man steeds treuriger en bleker, alsof ze getweeën een bepaalde dosis levenslust bezaten en deze bij de vrouw toenam naarmate die bij haar man verminderde. Dat is in de loopgroep van Klaas B. wel anders. Naarmate de loopvreugde en het fanatisme bij één uit de groep toeneemt, gaat iedereen meteen mee naar een hoger niveau (van vreugde of tempo).

En dát is van onschatbare waarde.

Voor mij is het leuk, maar Klaas doet het ook bij de Troelstraschool. En dan vloeit loopvreugde door in zoveel meer.

Ga maar na: op scholen, in de ouderenzorg en in de medische zorg is stress een kwaadaardig gezwel dat om zich heenslaat. En van stress krijg je behoefte aan koekjes en van veel koekjes word je moe en wil je (na je werk) op de bank ploffen en Netflix kijken.

Veel stress + veel eten + veel zitten = een voedingsbodem voor burn-out, diabetes, somberte en hoge bloeddruk.

Als je daar ergens loopvreugde tussenwurmt, zet je de schakelaar om van ziekte en somberte naar energie en vreugdevolle gedachtes.

En dat sijpelt via zorg en onderwijs weer door naar ouderen en kinderen.

Dus eigenlijk is Klaas – en met hem alle looptrainers – niet alleen trainer, maar ook arts, psycholoog, vriend, motivator en wereldverbeteraar

Niet dat hij dat zelf ook zou zeggen.

Hij denkt: laten we samen rennen. En genieten.

Daar hoeven we verder niet teveel woorden aan vuil te maken.

Toch moet het even gezegd: ode aan de looptrainer.

Zeker nu.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 reacties

 • Tracy van der Ploeg

  Wat leuk om te lezen!

 • Egon

  Ik kan het iedereen aanraden om aan te sluiten bij een hardloopvereniging waar je onder begeleiding van een trainer loopt. Het is gezellig, je wordt er gemotiveerd, je krijgt er goede hardlooptips en je leert er de goede hardlooptechniek aan.
  Het is ook heel stimulerend om dan samen naar een hardloopevenement te trainen on leiding van een trainer/coach.

 • Aart Hoogendoorn

  Goed dat je dit noemt Koen. Deze trainer is niet uniek, bij elke vereniging lopen meerdere goed opgeleide en vaak zwaar overgekwalificeerde trainers, die training uit liefde voor het lopen geven. Heel anders dan bij sporten als voetbal en hockey, waar goedwillende ouders wordt gevraagd om training te geven. Mensen, wordt lid van een atletiekvereniging en er gaat een wereld voor je open! Duurzaamheid en geen alcoholgebruik en niet roken zijn hier logisch, want het gaat hier om pure sport.

 • Hetty Geerars

  Vanaf september ben ik (weer) begonnen met lopen en zonder mijn altijd enthousiaste trainer (en echtgenoot) Rob Hendriks was ik er al lang weer mee gestopt. Dus hé le maal mee eens!

  • Koen de Jong

   Dan zit je helemaal goed Hetty: getrouwd met de looptrainer 😉

 • Karin Verheijden

  Ja ha ode aan de looptrainer, in ieder geval aan Klaas. Heerlijk stukje om te lezen en zo waar dat je van lopen blij wordt, van meelopers kunt genieten en elkaar kunt stimuleren en dat lopen stress vermindert en je alleen daardoor een leuker mens bent, wat ook fijn is voor je omgeving.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer