Rust roest

Foto: Janneke Poort

Rust roest

Ruud van den Broek was ooit een snelle hardloper, maar door een zwaar ongeval gedwongen tot rustig lopen. Een inspirerend verhaal.

‘Zo, lekker bezig!’

Voor ik er erg in heb, roep ik dat ietwat vrijpostig tegen een voorbijkomende hardloper op de Hoorneboegse hei in Hilversum. ‘Nou, het lijkt misschien heel wat, maar het gaat niet vanzelf’. De grimas van de loper verraadt pijn in het lijf. Maar ook een grote vechtlust.

De hardloper blijkt Ruud van den Broek te zijn. Ooit een fervent hardloper. Door een zwaar ongeval kwam daar echter een abrupt einde aan.
‘Ik moet echt in beweging blijven en ik lach wel maar ik barst van de pijn. Maar ja, rust roest.’

Op de hei, tussen de herfstbladeren, raken we in gesprek. Zijn inspirerende verhaal raakt me en is een bevestiging dat mensen tot meer in staat zijn dan wetenschap ooit zou kunnen verklaren.

Ik was verrast door het zelfherstellend vermogen van mijn lichaam. Ongekend gewoon.

‘Twee jaar geleden heb ik een ernstig fietsongeluk gehad in Mallorca. Ik brak 5 rugwervels en mijn beide heupen en bracht 10 dagen op de intensive care door. Ik was aan bed gekluisterd, had geen gevoel meer in mijn benen en heb twee hersteloperaties moeten ondergaan. Ik kreeg een heupprothese met een kop en kom van keramiek. Na veel trainen, tranen en doorzetten lukte het me om weer te kunnen staan, zonder krukken. Dat was een bijzonder emotioneel moment want de artsen hadden me gewaarschuwd dat het er heel anders uit zou gaan zien.

Heel voorzichtig en heel langzaam kon ik weer een rondje wandelen op de hei. Het was ultiem genieten. Het noodlot sloeg echter opnieuw toe. Ik brak mijn kunstheup. Dat was wat hoor, je hóórde me wandelen. Mensen dachten dat ze het geluid van een boodschappenkarretje hoorden, maar dat waren mijn heupen. Opnieuw moest ik onder het mes voor een hersteloperatie. Na de operatie kon ik stapje voor stapje het bewegen voorzichtig uitbouwen. Met heel veel pijn, geduld en doorzettingsvermogen is het me gelukt om het wandelen uit te bouwen naar heel rustig hardlopen. Ook fiets en zwem ik geregeld.

Ik was verrast door het zelfherstellend vermogen van mijn lichaam. Ongekend gewoon. Mijn lijf kende de bewegingen nog van vroeger en dat hielp in mijn herstel. Ik ben intens dankbaar want ik realiseer mij dat er genoeg mensen zijn die minder geluk hebben.

Terugkijken op mijn snelle hardlooptijden van vroeger doe ik niet meer, dat boek is dicht.
Met mijn loopvrienden van vroeger heb ik nog de gedeelde liefde voor de sport maar die snelheid van toen: dat is niet meer van belang. Voor mij is het nu veel belangrijker om van dag tot dag te kijken wat lukt én in beweging te blijven. Het dagelijks bewegen in de natuur brengt me zoveel. Mijn batterij wordt opgeladen tijdens het hardlopen.

Ruud van den Broek
Foto: Janneke Poort

Ik luister goed naar mijn lichaam. Als je 60 bent en je lichaam is total-loss geweest, dan worden je doelen vanzelf anders. Het lijf werkt de ene dag beter mee dan de andere dag. Maar toch blijf ik bewegen. Wandelen als warming-up en cooling down en veel op onverharde paden lopen om de belasting op de keramische onderdelen niet te groot te laten worden en goede schoenen met demping helpen mij daarbij. Ik loop nu altijd op HOKA schoenen.

Ik loop afstanden tussen de 6 en 9 km in een rustig tempo en als ik daar zin in heb ga ik lekker even wandelen. Het voordeel van rustig lopen is dat je goed op je techniek en pasfrequentie kunt letten.

Rust roest tenslotte.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

11 reacties

 • Han Tuttel (RunHanRun.nl)

  Braveau!

 • Angela

  Wat een inspirerend verhaal!
  Mooi om te lezen Ruud waar jouw lichaam toe in staat is.
  Alle goeds gewenst!

 • Bram Heikamp

  Ruud. Je bent een topper. Een held en een doorzetter. Geniet maar lekjer van je beweegmomenten.

 • ErikZ

  Mooi verhaal Ruud&Janneke. Veel respect voor je volharding en ingesteldheid! Een voorbeeld voor velen en zeker ook voor mij!

 • Bert van Rossum

  Wonderbaarlijk Ruud. Schitterend!

 • Paul Meeuwisse

  Inspirerend verhaal Ruud. Ik hoop maar dat dit aanleiding is voor mensen in soortgelijke situaties om de moed nooit op te geven. Mooi hoor! Wel jammer dat we nu niet meer gewaarschuwd worden als je vanachteren stilletjes aan komt sluipen en dan d’r op en d’r over..😂😉 Grote klasse Ruud.🙏

 • Henk Peterse

  Ruud, je bent en blijft een Topper. Mooi dat je weer kunt hardlopen.

 • Huub van Vliet

  Inspirerend verhaal Ruud!
  Hoop voor je dat de pijn gaat afnemen.
  Veel sterkte.

 • Luuk Godefrooij

  Geweldig Ruud. Blij zijn met wat je hebt maakt het leven mooier.

 • Tjeerd

  Heel goed Ruud. Wat een geweldig doorzettingsvermogen. Complimenten

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer