Juni 2020: ik zit aan tafel met de drijvende krachten achter ProRun: Janneke en Koen. Ik ga schrijven voor hun vernieuwde platform. Terwijl we daarover spreken, laat ik vallen de Stryd zo’n interessante tool te vinden en benieuwd te zijn naar ‘lopen op vermogen’ (want dat is de bijbehorende claim). Ik had hem tijdens mijn snuffelrondje op de ProRun website gezien; mijn interesse is gewekt. Enthousiast haakt Koen hierop in door mij er een aan te bieden: ik mag zelf ervaren hoe trainen met de Stryd is.
In de weken hierna schrijf en loop ik er lustig op los, maar niet met de Stryd. Ik trainde al een tijdje voor twee virtuele marathons die ik in het najaar zou gaan lopen en vond het niet prettig mijn trainingsregime ineens te veranderen. De Stryd bewaar ik dus voor een later moment.
Ik laad hem wel een keer op, aai er wat over, bekijk hem van alle kanten… om het zwarte, mysterieuze dingetje vervolgens weer vlug in zijn veilige doosje te plaatsen.
Nadat ik beide marathons gelopen heb, volgt de herstelperiode en rol ik in de winter onverwacht in een nieuwe uitdaging op kortere afstanden. De Stryd blijft wederom in zijn doosje. Ik kan gewoonweg niet goed besluiten wanneer ik ermee wil beginnen. Wat daarbij ook een rol speelt, is de mogelijke invloed van de Stryd op het trainingsprogramma dat mijn trainer Tiny voor mij opstelt. Tiny wil ik niet kwijt, ik vertrouw blind op zijn aanpak. Zou de Stryd kunnen aangeven dat mijn trainingen niet effectief zijn? En wat zou ik dan doen met dergelijke informatie? Het voelt een beetje alsof ik een tweede trainer in de arm heb genomen en dat gaat vast problemen geven.
Ondertussen kwam het zwarte rubberachtige driehoekje vaker en vaker voorbij op ProRun. Als een soort plaaggeest herinneren de terugkerende advertenties voor Stryd me eraan dat het (toch wel) kostbare gadget ongebruikt ligt te verstoffen in mijn werkhoek.
Dan luister ik naar aflevering 14 van ‘TheRunning Crew’ podcast . Vanaf 41:30 bespreken Joris en Christophe de vele vragen die ze hebben ontvangen over…. lopen op vermogen en de rol van Stryd als vermogensmeter. Blij en extra geconcentreerd luister ik mee. Wat ik hoor (sorry voor het lijstje, maar duidelijker kan ik het niet maken):
- Loopschema’s op vermogen bestaan nog niet
- Je vindt geen enkele Vlaamse (Nederlandse?) trainersopleiding die door een officiële instantie wordt georganiseerd die hiermee werkt
- Er zijn geen boeken van officiële instanties over lopen op vermogen
- ProRun wordt steeds meer een Stryd webshop
- Men spreekt over hardlopen met power maar je meet geen wattage, de pods zitten boven op je schoen dus ze meten geen verzet
- Stryd werkt met algoritmes, berekent een powerwaarde. De output van de berekeningen van Stryd zijn wel veruit de beste maar het blijft een berekening, het meet geen wattage
- De toppers in het hardlopen gebruiken deze technologie niet, ook Nike heeft geen gebruik gemaakt van Stryd/lopen op vermogen tijdens de ‘breaking 2’ poging
- Het is niet wetenschappelijk genoeg onderbouwd
- Stryd meet geen power, het berekent power
De positieve noot is:
- Stryds berekeningswaarde is heel goed, maar je mag niet claimen op power te lopen
- Los van de de gps maakt de Stryd ook gebruik van andere gegevens om betrouwbare output te leveren, de cijfers zijn dus heel correct
Door deze informatie verdwijnt mijn enthousiasme als sneeuw voor de zon. De Stryd is geen vermogensmeter. De Stryd is een hele dure footpod. Een hele goede, dat dan weer wel…. Maar toch.
Janneke informeert geïnteresseerd naar hoe het gaat met mij en mijn Stryd. Ik vertel dat ik het niet meer zie zitten om met ‘het ding’ te trainen… en zo gaat een nieuw balletje rollen. Ik spreek Koen die zelf ook onderzoek wat de Stryd hem in de praktijk brengt. Hij is heel positief en weet zoals zo vaak wetenschappelijke informatie om te zetten in tekst die ik wel begrijp.
Nu heb ik dus enerzijds de kijk van de mannen van The Running Crew en anderzijds de visie van Koen. Er zit maar een ding op: ik ga toch lopen met de Stryd om zo zelf te zien of en wat hij voor me kan betekenen.
De komende periode houd ik jullie op de hoogte. Eerst doe ik mee aan One More Loop , daarmee loop ik als het lukt nog eens 100+ kms, daarna ga ik me tijdelijk – speciaal voor dit experiment – richten op kortere afstanden.
Let’s see!
Ferry Bervoets
Voor wie een berekende vermogenswaarde interessant vindt kan ook (als je een garmin met garmin hrm band) met behulp van de Garmin IQ power app voor bijvoorbeeld een Fenix klokkie een indicatie krijgen van je loop vermogen in watt. Net als Stryd gebruikt Garmin alle sensoren in het horloge én de hartslagband (waar ook versnellingssensoren in zitten bij Garmin) en berekent met al die gegevens je vermogen. Ik geloof nooit dat dat veel anders is dan Stryd. De formules liggen over het geheel redelijk vast. Dat is hier op de site al vaak uit de doeken gedaan. Als ik naar mijn vermogens metingen kijk, dan vindt ik die heel plausibel en goed te gebruiken in sterk geaccidenteerd terrein om onder een bepaald vermogen te blijven. Je hartslag loopt soms wel eens minuut of wat achter. Aan de andere kant, ik loop al bijna 30 jaar, dus ik ken mijn lichaam wel en dat wat ik meet bevestigd eigenlijk alles wat ik al lang wist. Dus….ter controle is het leuk, maar lopen om het lopen en stukje natuur te ontdekken is véél belangrijker. De prestatie drang om die laatste seconde er nog af te schaven is al lang weg. 🙂
Hedwig van Bree
Ha ha Ferry; daar raak je wel de kern wat mij betreft: ik loop gelukkig vooral om te lopen en te genieten van de natuur. Toch wil ik ook kijken hoeveel verbetering er te halen is op bepaalde vlakken: ik ga nog steeds vooruit qua prestaties.
De Stryd (of een ander hulpmiddel) zal denk ik nooit leidend worden in mijn ‘lopersleven’, maar als het helpt mij net dat zetje te geven (meer te durven geven omdat het volgens de berekeningen kan) dan vind ik het absoluut leuk om uit te proberen. Ik zal ongetwijfeld het punt bereiken waarop ik dat net als jij niet meer boeiend vind, dat is alleen nu nog niet het geval.
Henk V
Ook ik loop nu een paar weken met de Stryd. Ik zie de voordelen tov de hoge prijs nog niet zo. Ik volg soms het trainingschema. Ik heb net een challenge van 100 dagen aaneen erop zitten en wil me nu meer richten op wat de Stryd doet. Ik heb nog niet gemerkt dat ie nauwkeuriger zou meten dan mijn GPS en had zelfs de indruk dat ie bepaalde dingen gewoon van Garmin overneemt. Maar misschien heb ik dat mis.
Het boek is iets voor professionals. Je wordt met allerlei formules om de oren gesmeten en je moet maar uitzoeken wat al jouw waardes zijn. Ik heb me daarom wel opgegeven voor de webinar. Misschien maakt dat iets duidelijker. Voorlopig vind ik het apparaatje véél te duur voor wat ik ervoor terugkrijg.
Paul
Ik heb al enkele jaren de Stryd. Loop ook op hartslag en gebruik ook gps. Maar als je cp goed bepaald is, is de Stryd wel heel erg gemakkelijk. Hij reageert vanaf de start direct. Waarbij de hartslag een paar kilometer nodig heeft om op gang te komen en de gps de snelheid in het begin ook niet echt goed weergeeft, doet de Stryd dat wel. Ik heb mijn pr op de 10km mbv de Stryd gedaan. Vanaf het begin tot het eind op hetzelfde vermogen gelopen en ik was helemaal leeg op het laatst.
Maar ook op de atletiekbaan kun je gemakkelijker je intensiteit controleren tijdens de intervallen.
Het bevalt mij dus heel goed en ik wil bijna niet zonder.
Maar je moet wel een beetje getallengek zijn om met zo’n devices te werken. Maar dat geldt
eigenlijk ook voor hartslag etc.
Egon
Hoi Paul, het is niet zo dat de hartslagmeter op gang moet komen maar jouw hartritme ( en lijf) moet op gang komen 😉
De hartslagmeter reageert vrijwel meteen op jouw hartslag (en ook de GPS).
Paul
Tuurlijk Egon, dat klopt. Alleen mijn drempelwaarde waarop ik wil gaan lopen heeft opwarmingstijd nodig.
Mbt calibratie (cp) is hetzelfde euvel als bij de foodpod die ik vroeger had voor de afstandmeting. Je moet van tijd tot tijd de getallen controleren of er wijzigingen zijn doordat je efficienter loopt, meer conditie hebt, meer spierkracht etc.
Bij hartslagmeting heb die variabele niet zo. Als de conditie stijgt, dan zul je bij dezelfde hartslaggrenzen blijven (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Dat maakt het lopen op hartslag ideaal.
Op dit moment gebruik ik de Stryd vooral voor de monitoring achteraf bij normale duurlopen, bij interval gebruik ik hem direct omdat de waarde direct bruikbaar is. Later in de training houd ik ook de hartslag in de gaten. Bij wedstrijden idem dito. En soms gebruik ik ook nog de snelheid. Eigenlijk zijn alle drie de systemen tegelijk te gebruiken. De een sluit de ander niet uit.
Resume : ik gebruik niet alleen mijn Stryd meter, maar ook mijn hartslag en tempo aanduiding.
Meer weten : de webpagina van Steve Palladino is erg goed.
Hedwig van Bree
Hi Paul, jouw bericht maakt me heel hoopvol, maar ook wat angstig. Het Klinkt als een ervaring van Koen de Jong waarover hij me vertelde. Hij kon dankzij de Stryd ook zo diep gaan op de 10km. Heel erg tof, maar het is ook direct wat ik best heftig vind; die grens opzoeken van wat je kan. Dat heeft uiteraard inhoudelijk niets met Stryd te maken… ik ben geen getallengek dus hopelijk gaat dat niet tegenwerken 😉
Paul
Over dat zou ik me niet bang maken. Het is vreemd, maar je gaat er ook niet over dat punt heen. Dat heb ik bij andere lopen wel meegemaakt en daar heb ik ook geen zin in.
Bij die 10k loop, kreeg ik in het begin al direct door dat je te hard gaat. Dus direct ingehouden. Je loopt dan zowat achteraan. Echter na 2 km heb je 1 grote inhaalrace. Ze proberen wel aan te haken, maar dat lukt niet. Terwijl je tempo constant ligt..
De cp die Stryd aangeeft na verschillende trainingen is behoorlijk betrouwbaar. Gewoon de Stryd vastmaken op de schoen, data verzamelen op je horloge en doorsturen naar Stryd en vooral niet naar kijken verder. Na een maand of drie. Kijk je wat er staat..
Hans Kok
Ik heb door Stryd in 2019/2020 een prima voorbereiding op mijn eerste marathon gehad. Het door hun “bedacht” schema heeft mij prima geholpen en was ook blij met mijn tijd van net over de 4 uur. Ik liep wel al vaak een halve, maar wilde de marathon toch proberen en de schema’s op internet zag ik niet zitten.
Loop niet op hartslag, want persoonlijk vind ik dat niks. Dit is puur persoonlijk en misschien omdat ik het nooit heb gedaan.
Ik heb de Stryd nu nog altijd op mijn schoenen, maar loop op het moment wel op eigen gevoel. Van het weekend liep ik de virtuele halve marathon van New York en volgens de Stryd berekening zou dit rond de 1:46 kunnen en ik liep deze in 1:47.
Misschien is het pure mazzel, maar vond het wel grappig. Ik loop voor de lol en verwacht geen wereld records.
Ik zweer niet bij Stryd, maar voor mij hielp het. Zo heeft iedereen een andere ervaring en is het aan jezelf om het te proberen of in de kast te laten liggen. Ik heb het ook voor mijn vriendin gekocht en deze ligt ook nog mooi te zijn in het doosje in de kast bij haar loopspullen.
Hedwig van Bree
Hoi Hans, bedankt voor je reactie en jouw verhaal over de Stryd. Ik zal het inderdaad zelf moeten ervaren. Inmiddels is me wel duidelijk dat (zoals bij zoveel dingen) de meningen en ervaringen rond de stryd nogal uiteen lopen. Dat maakt dat ik nog benieuwder ben naar mijn eigen ervaring. Voor zover je dat interesseert, ga ik die over een tijdje hier delen; ik hoop (voor mezelf) op een positieve ervaring.
Paul de Jong
Ga voor antwoorden over het lopen op vermogen eens kijken en lees je in op de site van Stryd op Palladino’ Power Project.
Lees het boek Hardlopen op Vermogen.
Wil je schema voor het lopen? Guido Vroemen heeft ze steve Palladino ook.
Kijk podcast op de Stryd-site of de facebookpagina.
Er is zoveel informatie te vinden. Maar je moet wel de juiste zoeken.
By the way: iedereen loopt op vermogen, want dat is gewoon de energie die je verbruikt.
Hedwig van Bree
Goede tips Paul, ik ga erin duiken! Dank!
Hugo
Hi Hedwig,
Persoonlijk gebruik ik inmiddels ruim 2 maanden de Stryd en ik vind het een handig hulpmiddel. Ondanks dat het “powergetal” maar een “getal” is, geeft het mij een goed beeld over de hoeveelheid inspanning die ik tijdens het hardlopen lever. Het “powergetal” die de Stryd aangeeft reageert snel op een versnelling/vertraging en lijkt erg consequent in de waardes die het afgeeft. Persoonlijk vind ik het een zeer handige tool tijdens een intervaltraining, of als je regelmatig hardloopt op verschillende ondergronden (duinen, asfalt, etc.).
Ik ben nog druk aan het experimenteren met de Stryd, maar tot nu toe zeer positief. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring met de Stryd.
Hedwig van Bree
Ik begin door dit soort reacties echt steeds benieuwder te worden! Inmiddels heb ik met mijn trainer afgesproken dat ik na ‘one more loop’ begin met 6 weken trainen met de Stryd. Dat is uiteraard te kort om een conclusie te trekken, maar het is een begin. Ik ga mijn bevindingen uiteraard delen! Dank voor je reactie!
Jan Verhulst
Heb ook een jaar met een Stryd gelopen. Ben er mee gestopt. Ik liep me letterlijk ‘kapot’. Was teveel gefocust op die ‘critical power’.
Nu terug ‘back to basic’. Gewoon met hartslagmeter en gps.
Teveel met cijfertjes bezig zijn tijdens en na het lopen is op de duur niet meer plezant.
En zoals ik ook al eerder heb gelezen : ‘Stryd meet geen power, maar berekent het’.
En waarom gebruiken die topatleten het dan niet ?
Hedwig van Bree
Jan: ik ben blij met jouw reactie. Ik ben daar namelijk een beetje bang voor: dat ik me iedere keer de tandjes moet lopen. Ik houd namelijk ook van rustige loopjes (die naar mijn idee ook noodzakelijk zijn)… Toch wil ik het zelf proberen, ook omdat de reacties op (het stuk dat ik schreef over) Stryd zo wisselend zijn. Waarom die toppers hem niet gebruiken, weet ik niet. Dat ga ik toch eens vragen in het webinar waaraan ik binnenkort mag deelnemen.
Jan Verhulst
Natuurlijk. Het proberen waard. Het concept Stryd breek ik niet af. Sommige hardlopers zullen er zeker hun voordeel uit halen.
Maar lopen op ‘power’ mag je het niet noemen. Want dat is niet zo.
Met de fiets kan je dus wel power meten door kracht op je pedaal of zo te zetten.
Maar bij het hardlopen ligt dat toch enigzins anders.
Het ‘powergetal’ dat je ziet op je sporthorloge lijkt me dus gewoon maar een ‘getal’.
Ingewikkelde materie allemaal…
In het begin vond ik dat allemaal reuze interessant, maar na een tijdje…
Gewoon eens proberen. Succes !
Hedwig van Bree
Ik ga je opmerkingen meenemen tijdens de webinar en ben het eens dat je het niet lopen op power mag noemen. Ik ben nu heel benieuwd hoe lang deze aanpak mij geïnteresseerd houdt: dank nogmaals voor je feedback!
Mark Zuurhout
Hi Hedwig,
Dank voor je artikel!
Ik ben heel benieuwd hoe jij het gaat ervaren. Ik train nu een week of 6 heel gericht met mijn Stryd richting een marathon. Qua intensiteit is het niet anders als lopen op hartslag, ook vermogen kent zones. Ik train volgens de 80/20% regel, dus voornamelijk rustig. Voor een snelle 10K zal de intensiteit wel wat hoger liggen, denk ik.
Het is goed om een keer heel hard te lopen om zo je Critical Power vast te stellen, net zoals je dat voor het bepalen van je omslagpunt met hartslag kan doen.
Veel plezier met uittesten!
Hedwig van Bree
Hoi Mark, Fijn om te lezen dat het qua intensiteit niet anders is (daar maakte ik me dus echt een beetje zorgen over). Ik ga nu zeker een keer heel hard lopen om de CP vast te stellen: leuk! Dank voor je reactie!
Raymon
Ik heb zelf een Stryd. In eerste instantie trok de belofte me aan dat lopen op power beter zou zijn dan lopen op hartslag of pace. Je hartslag is niet altijd gelijk op de pace, power zou dit wel moeten zijn. Inmiddels heb ik aardig door wat mijn hartslag is waarop ik urenlang kan lopen (dank Sportrusten) en de pace die daar ongeveer bij hoort. Mijn Stryd ligt op dit moment ook te stoffen..
Hedwig van Bree
Hi Raymon, Ik weet inderdaad net zoals jij wel wat mijn hartslag is in verschillende zones. Ik ben alleen heel benieuwd of het lopen met de Stryd ervoor gaat zorgen dat ik bepaalde resultaten behaal. Men denkt bijvoorbeeld dat ik de 10 km onder de 40 min. kan lopen; daarvoor heb ik nog nooit echt getraind omdat ik liever langere afstanden loop. Nu wil ik toch eens kijken of ik dit met de Stryd voor elkaar krijg en ook wat voor feedback de Stryd me dan geeft op het schema waarmee ik train.
Dorothé Jansen
Als je je gecontroleerd voelt door iets/iemand dan loop je anders dan dat je gestimuleerd wordt door iets/iemand. Het allerbelangrijkste is plezier houden in het lopen. De hoogste prestatie ergens kan je altijd weer afgenomen worden. Je plezier niet. Gewoon eens proberen dat ding en als het niet goed voelt, terug in het doosje doen.
Hedwig van Bree
Eens Dorothé. Zodra ik merk dat het gebruik van de Stryd me het loopplezier ontneemt, stop ik ermee. Ik lees wel steeds vaker dat -naast eventuele prestatieverbeteringen- hij wel nauwkeuriger data geeft (snelheid, gelopen afstand) dus dat is wel interessant! Ook als ik hem niet meer zou gebruiken als trainingsmiddel. We gaan het zien.
Karin Verheijden
Zeer benieuwd. Heb me ook aangemeld voor de webinar want mijn interesse wordt toch steeds gewekt.
Hedwig van Bree
Hoi Karin, ik neem ook deel aan het webinar; als ik dit dan ga doen, wil ik het ook zo goed mogelijk doen. Ik krijg heel wisselende reacties tot nu toe en ben daardoor steeds benieuwder naar mijn eigen ervaring met de Stryd. Laat je weten wat jij (na het webinar) gaat doen?
Sven
Ik loop nu zelf een maand of 10 met de stryd. Belangrijkste reden voor mij om er mee te lopen is dat het een stuk nauwkeuriger de gelopen afstand en snelheid weergeeft. Vooral tijdens intervallen in omgevingen waaf de GPS niet altijd even nauwkeurig is, kan ik nu veel meer vertrouwen op het tempo dat mijn horloge weergeeft. Daarnaast vind ik het altijd jammer als ik een wedstrijd loop en het horloge geeft bij de finish aan dat de gelopen afstand te kort is geweest (door de GPS). Daar heb je met een Stryd geen last van.
En als bonus zou je ook nog kunnen trainen met power en wedstrijden lopen op constante power.
Hedwig van Bree
Hey Sven, Ik ben blij te horen dat de Stryd in ieder geval dus een heel goede meting geeft, dat kan op zich al een reden zijn om hem te gebruiken. Toch ben ik vooral benieuwd wat hij gaat zeggen over mijn manier van trainen en of ik er betere resultaten mee bereik. Kan jij daar wat over zeggen? Ben je ‘beter geworden’?
Sonja Schaart
Ben benieuwd Hedwig dus inderdaad let’s see!
Egon
Persoonlijk vind ik dat je best zonder Stryd kunt en vooral goed op je gevoel af moet gaan. Hoe meer loopervaring je hebt hoe betrouwbaarder jouw gevoel zal zijn.
Een goed horloge met GPS en hartslagmeter kan een hulpmiddel zijn, puur als controlemiddel dat je (meestal) niet te hard loopt en om te kijken wat je die training gedaan hebt. Tijdens (intensieve) intervaltraining heb je zelfs niets aan een hartslagmeter.
Teveel gadgets ontneemt (naar mijn mening) het plezier en vooral de ontspanning van het hardlopen.
Hedwig van Bree
Hoi Egon, Ik loop ook graag op gevoel en inderdaad; mijn tempogevoel is door de jaren heen steeds beter geworden. Hoewel ik altijd met horloge met ingebouwde hartslagmeter, en soms met een echte hartslagmeter loop, ben ik toch benieuwd wat deze aanpak kan brengen. Mijn vermoeden is dat ik niet altijd zo zal willen trainen, maar uitproberen wil ik het wel. Ook omdat ik de Stryd heb gekregen: toch zonde om dat experiment dan niet aan te gaan en wie weet, vind ik het fantastisch. Ik laat het weten!
Egon
Hoi Hedwig, een gekregen Stryd zou ik ook uitproberen.
Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring. Blijf ook vooral naar jouw eigen lichaam luisteren want er bestaat ook nog zoiets als een bio-ritme.
Hedwig van Bree
Zeker Egon, ik merk dat ik dat uiteindelijk altijd doe. Ook bij een ‘gewoon schema’let ik op hoe ik me voel, Ik wil graag tot hoge leeftijd kunnen blijven hardlopen dus niet-overtrainen blijft belangrijk!
Steven
Hoi Hedwig, heb je ondertussen al ervaring opgedaan met de Stryd?
Benieuwd naar 😉
Tnx!