Terug en vooruit

Foto: Janneke Poort

Terug en vooruit

“In juni liep ik onverwacht 81 kilometer tijdens mijn tweede ultra tot dan toe.” Hedwig blikt terug op haar hardloopjaar.

Tweede kerstdag.

Ik maak een overzichtje met een app die mijn meest gewaardeerde foto’s op Instagram genereert. Het afgelopen jaar glijdt als een film voorbij. Het warme voorjaar waarin ik als gevolg van corona mijn eerste solomarathon van 2020 liep.
Veel eenzame loopjes, veel momenten waarop alles anders liep dan verwacht. Evenementen die verzet werden, evenementen die afgezegd werden. Hoop op toch nog die ene wedstrijd… vervloog totdat er niet één hoogtepunt overbleef waar naar toegeleefd kon worden. Wekenlang liep ik zonder specifiek doel. Ik was al blij dat er nog gelopen mocht worden want dat was in sommige landen wel anders. In juni liep ik onverwacht 81 kilometer tijdens mijn tweede ultra tot dan toe. Wat een geweldig avontuur! Daarna volgde opnieuw een lange periode waarin lopen op zich al genoeg reden tot dankbaarheid was.

Dan kort na elkaar twee virtuele marathons. Op 13 september loop ik Boston (virtueel) in een onverwacht snelle tijd. Dat ik drie weken later op 4 oktober de virtuele London marathon in 3.10.51 loop, is nog steeds niet te bevatten.

In december doe ik mee aan ‘Last Runner Standing’, ik moet voor het eerst een beroep doen op mijn (on)vermogen korte afstanden te lopen. Wat een toffe periode levert dit op. Mijn weerzin tegen kort maar heel snel lopen, begint te verdwijnen. Dit smaakt naar meer!
Naast al deze op zichzelf staande succesjes is er ook een groter plaatje.

Mijn ‘gezondheidslijstje’ begint er de laatste jaren steeds florissanter uit te zien met 2020 als voorlopige uitschieter. Sinds ik begon met hardlopen, is mijn lifestyle gestaag maar zeker veranderd. Ik rook nu bijna zes jaar niet meer, ik eet sinds een jaar geen vlees (al doe ik dat met name om mijn steentje aan ‘de wereld’ bij te dragen), op 6 januari aanstaande heb ik een jaar geen alcohol gedronken en sinds heel kort ben ik, geïnspireerd door onder andere het t.v.-programma ‘Dokters van morgen’, begonnen met het nemen van koude douches en ijsbaden.

En dan was er nog het boek waaraan ik zo hard en met heel veel liefde werkte. Het kwam uit op 1 april 2020, precies toen Covid-19 voet aan de grond kreeg in Nederland. De eerste intelligente lockdown was van kracht en alles liep anders dan ik had bedacht of gehoopt.
‘Ik haat hardlopen!…dacht ik’ kwam niet in de winkels te liggen, men kon het alleen kopen via Bol, mijn website of door het te bestellen bij de boekhandel. Ik hield mijn hart vast.
Wat was en ben ik dankbaar dat het ondanks alle tegenslagen toch een succes werd.
Er volgde al snel een tweede druk en nog iedere dag krijg ik mooie reacties van lezers uit Nederland, België en soms zelfs uit andere ‘buitenlanden’!

En dan tot slot, mocht ik gaan schrijven voor ProRun. Iedere twee weken mag ik hier delen wat er omgaat in mijn ‘hardloophoofd’. In het nieuwe jaar zal ik -als het aan mij ligt-onverminderd doorgaan met hardlopen. Ik start met het schrijven van mijn tweede boek en zo lang ik gedachten te delen heb, zal ik ze voor Pro Run opschrijven in de hoop andere lopers te inspireren, motiveren en vermaken.

Ik wens iedereen een heel goed 2021 in goede gezondheid toe. Wees een beetje mild en lief voor elkaar, dan komen we de tijd tot ‘het oude normaal’ een stuk makkelijker door.

Blijf positief, blijf gezond!
Hedwig

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

 • Dorothé

  Heerlijk zo te kunnen lopen

  • Hedwig van Bree

   Ja Dorothé, ik waardeer ook iedere keer weer dat het kan op deze manier. Ik ben me ervan bewust dat het wellicht niet altijd zo blijft, maar sta daar ook maar niet te veel bij stil. Ik hoop dat ik net zoals Tiny tot op hoge leeftijd kan blijven hardlopen, vlug hoeft het dan niet te gaan, als het maar gaat!

 • Sonja Schaart

  Toch nog mooie resultaten geboekt Hedwig, ondanks corona! Zo zie je maar dat er onder alle omstandigheden iets te bedenken valt om je geliefde sport uit te oefenen. Wens voor jou in 2021 dat er weer onder normale omstandigheden gelopen kan worden en weer nieuwe uitdagingen aan te gaan! Heel veel succes!

  • Hedwig van Bree

   Ik ben heel benieuwd wat de eerste ‘normale’ wedstrijd wordt en wanneer we weer als vanouds kunnen racen. Ik wacht ondertussen rustig af en loop lekker door 😉

 • Tiny

  Zonder alle corona maatregel had je waarschijnlijk nooit zo’n breed scala van het hardlopen bereikt. Kort, lang en superlang! Op naar 2021!

  • Hedwig van Bree

   Klopt Tiny, zo’n jaar levert dan toch weer van alles op. Benieuwd naar 2021 en de verrassingen die komend jaar in petto heeft!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer