Terugblik op een ontzettend vruchtbaar loopjaar

Terugblik op een ontzettend vruchtbaar loopjaar

Hoofdredacteur Klaas kijkt terug op hardloopjaar 2022, een jaar wat een flink aantal hoogtepunten opleverde. Ook het jaar dat we na een paar jaar van restricties en afgelastingen weer volop wedstrijden mochten lopen. Wat heerlijk!

Veel te vroeg in december kwam Strava weer met de jaaroverzichten op de proppen. Er was nog bijna een halve maand te gaan! Daar kun je aardig wat kilometers in lopen – hele mooie, soms zelfs gedenkwaardige bovendien. Maar nu, nu is het echt zover. Het jaar is ten einde en als jullie loopjaar 2022 net zo vruchtbaar was als dat van mij en en de hardlopers om mij heen, dan heb je een heel best jaar gehad.

Laatste lockdown

Moet je even nagaan dat we vorig jaar rond deze tijd nog een laatste keer in een lockdown zaten. Dat voelt toch als een eeuwigheid geleden. Het is haast verwend hoe normaal we – ik in ieder geval – het alweer vinden dat we ongelimiteerd startnummers mogen opspelden en over wegen en paden mogen dartelen. Wat een rijkdom. Hier op de redactie van ProRun, binnen de kring van regelmatige Clubhuisbezoekers en binnen mijn loopgroep KBoom Running, is daar dan ook volop gebruik van gemaakt!

Voor mijn allereerste loopje van het nieuwe jaar was overigens geen startnummer nodig. Samen met vrienden en ProRun-collega’s Mark en Koen liepen we een halve marathon door het Amsterdamse Bos die we afsloten met een plons in de Nieuwe Meer. De toon was gezet.

Marathon Rotterdam

Het voert te ver om alle wedstrijden van het afgelopen jaar te noemen, maar eentje die er absoluut uitsprong is de NN Marathon Rotterdam. We reisden met een flinke ploeg af naar Rotterdam met ambitieuze plannen. Een heel ploegje wilde onder de drie uur duiken en Koen wilde ontdekken of Stryd gelijk had en hij inderdaad een enorme hap van zijn pr kon nemen. Dat kon hij. Onze Mark liep voor het eerst onder de 3 uur en ProRun-collega Bas liep zijn eerste marathon meteen onder de 4 uur. Wat een dag was het in Rotterdam; een groot feest met tienduizenden hardlopers en een hartverwarmend enthousiast publiek langs de kant.

In het voorjaar en de zomer liepen we overal en nergens in Nederland. Kortenhoef, Leeuwarden, Alkmaar, Hoofddorp, Texel en de Bijlmer; we stonden aan de start bij wedstrijden over 5 en 10 kilometer, liepen tien Engelse mijlen en halve marathons en genoten met volle teugen. Ondertussen werd er ook nog heel goed gepresteerd. Vriendin en KBoom-lid Eline verbrak het ene na het andere pr en eindigde bijna overal waar ze startte op het podium. Ook Koen pakte de nodige podiumplekken mee, zodat de kast op het Clubhuis langzaam maar zeker vol met bekers kwam te staan.

Oogstmaand september

Zelf had ik op het randje van de herfst een ongelooflijke maand. Ik liep in september achtereenvolgens de 30 van Amsterdam Noord, de On Squad Race, de Damloop by Night, de Dam tot Damloop en als afsluiter de Berlin Marathon. Dat resulteerde in een pr op de 5 km, een pr op de tien Engelse mijl en een marathon-pr van 2:53:17. Ik hoef jou als loper vast niet uit te leggen, hoe lekker het is om terug te kijken op die maand. Toen ik twee weken na Berlijn bij de Sloterplasloop nog mijn 10km-pr aanscherpte naar 37:22, was mijn jaar qua persoonlijke prestaties meer dan geslaagd.

KBoom-trein in Amsterdam

En toen was het tijd voor de Amsterdam Marathon. Voor de tweede keer in 2022 stond daar een mooi groepje KBoom-lopers aan de start en werd een mooi treintje geformeerd (zie foto). Met Koen als pacemaker en machinist liepen Koen D., Nicky, Eline, Mark en Victor naar indrukwekkende persoonlijke records, allemaal ruim onder de 3 uur. Zelf kwam ik minuten later binnen, maar wat was het weer een mooie dag. Een week eerder hadden teamgenoten Jeffrey en Jelle in Keulen sportief een wat tegenvallende marathon gelopen, maar zij lieten zien dat plezier beleven aan zo’n marathonweekend uiteindelijk toch het belangrijkst is. Het duurde niet lang voordat we de foto’s met eerst ontroerde en later breed lachende mannen binnen kregen. Toch een memorabel weekend gehad, was de conclusie.

Valencia als grand dessert

De Valencia Marathon is de laatste jaren de grote afsluiter van het marathonjaar geworden. Onze Koen (de J.) wilde daar gaan uitvinden of hij de indrukwekkende 2:34 die hij in april in Rotterdam al had gelopen, kon overtreffen. Hij had weer getraind met vermogensmeter Stryd als leidraad en als hij het wattage dat Stryd voorschreef 42,195 kilometer zou volhouden, zou hij inderdaad een dik pr lopen. Tot een kilometer of 30 liep hij op een schema van zo’n 3:30 min/km (!), maar dat bleek niet vol te houden tot de finish. Hij zette wel een pr! 2:33 en nog wat en hij bereikte zijn doel: helemaal tot het gaatje gaan.

We kijken hier bij ProRun met veel zin uit naar het nieuwe jaar. We zijn al een klein beetje begonnen. Een recordaantal ProRunners traint met onze schema’s naar wedstrijden in het voorjaar. Ook kun je in 2023 beginnen met het verzamelen van halve en hele marathons in alle provincies. Kortom: genoeg te lopen. Wij wensen je een gelukkig en gezond nieuwjaar en vooral een heleboel loopplezier. We zouden het leuk vinden als je in de reacties jouw hoogtepunt van 2022 deelt!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reacties

 • Johan Nienhuis

  De mooie halve marathon in Berlin in een acceptabele tijd. Wat een feestje.

 • Karin Verheijden

  Ruim 3.755 km dit jaar gerend. Gemiddeld precies 2 halve marathons dit jaar (teller op 104). Daarnaast twee hele marathons met dik pr (waarschijnlijk dankzij schema Klaas Boomsma waar ik me aan gehouden heb) in Eindhoven in een tijd van 3:17:29 uur. Doel was 3:22:00 uur 😀. En ook nog winnaar van De Eerlijke Strijd ha, ha. Enige doel niet gehaald waren 365 actieve dagen (eentje minder) want een dag zó ziek door corona dat ik echt niets kon. Staat gelukkig tegenover dat ik meerdere dagen 2 of 3 activiteiten op een dag kon realiseren. 2023 kom maar op, 2022 was top.

 • Aat Kerpershoek

  Mijn hoogtepunt van 2022 was de beklimming van de Stelvio, 25.5 km gem. stijging 7.5% en 42 haarspeldbochten. Dit om geld op te halen voor de CliniClowns

 • Olfert

  Boston en New York als onderdeel van de Big Six…

 • Leo

  Teveel om op te noemen.
  2500k hardlopen.
  PR op de halve en 15k
  Trailweekenden met TRCU, mudsweattrails en mijn eigen atletiekgroep.
  Hardlopen in de Sahara.
  En dan nog alle andere loopjes en trainingen.

 • Verhaegen hugo

  Mijn mooiste moment was in een weekend ,Belgische baankampioenschap Masters in Brugge.Opzaterdag 400m.Nieuw Belg.Rekord.41jaar oud.gebracht op 66.17. Zondag Belg.Rekord 100m.14.91.,enkele uren later Belg.Rekord 200m.28.79. 41jaar oud. Dit in categories Masters +70. HEREN.

 • Ton

  Nee, 2022 is voor mij geen hoogtepunt.
  Hoewel we inderdaad weer aan wedstrijden konden deelnemen, heb ik bijna het hele jaar mezelf in moeten houden ivm een lopersknie.
  Hopelijk brengt 2023 meer loopplezier en minder pijn.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer