UNICEF Rift Valley Marathon – deel 5

UNICEF Rift Valley Marathon – deel 5

Deelnemer Gerard Bakx regelde een training van Kipkemoi en Kipserem, winnaars van de Rotterdam Marathon!

Het begon vanochtend met een innige omhelzing tussen Gerard Bakx (64) en Marius Kipserem. Die laatste won in 2016 de marathon van Rotterdam, Bakx is een deelnemer aan de UNICEF Rift Valley Marathon maar begeleidt ook de atleten die meedoen aan zijn zo geliefde, je raadt het al, marathon van Rotterdam. Een klein uurtje later volgde een minstens even innige omhelzing met Kenneth Kipkemoi, de winnaar van de 2018-editie van diezelfde wedstrijd.

Bakx is met zijn 64-jarige leeftijd de oudste deelnemer aan de uitputtingsslag door de Rift Valley, maar regelde wel dat zowel Kipserem als Kipkemoi alle deelnemers, twee dagen voor de start van de marathon, nog even trakteerden op een rustige training. ,,Het is geweldig om deze jongens nu eens in hun eigen omgeving te zien.” Bakx begeleidt niet alleen de topatleten rond de Rotterdam Marathon, maar ook rond de CPC . ,,Ik trek dus een aantal weken per jaar met dit soort lopers op. Het is altijd een droom geweest om ze eens in hun eigen land te ontmoeten. Te zien hoen ze hier leven. Hoe het land is, de cultuur.”

Droom
Die droom is de afgelopen week in het algemeen en vandaag in het bijzonder dus uitgekomen voor Bakx. Waar de hele groep deelnemers het vooral bijzonder vond dat Kipserem en Kipkemoi hen training kwam geven, was het voor Bakx vooral een geweldig weerzien met ‘zijn vrienden voor het leven’. ,,Rond de twee races waar ik als lid van de atletencommissie aan verbonden ben, gaat mijn grootste zorg uit naar de opvang en verzorging van elite lopers. Dat begint met het ophalen op Schiphol en het inchecken in het hotel. Daar blijf ik zelf ook overnachten, dus ik ben 24 uur voor ze beschikbaar. Wordt er ’s nachts een dopingteam ingevlogen om de lopers te controleren? Dan ben ik erbij. Ik breng ze naar de start, vang ze op na de finish.”

Live in tranen
Een prachtig moment, live op televisie te zien, was dan ook toen Kipkemoi in 2018 als eerste over de streep op de Coolsingel kwam en half in tranen, half lachend maar vooral uitzinnig van vreugde, in de armen van Bakx viel. ,,De kunst is om een relatie met deze jongens aan te gaan. Te begrijpen wat ze meemaken. Ik ben betrouwbaar, ben er altijd en doe wat ik zeg. Dit soort jongens waardeert dat. En daarom doen ze nu ook zoiets als dit terug”, doelend op de gegeven training. 

Maar dan dus die marathon die Bakx aanstaande vrijdag zelf gaat lopen. Extra mooi dat de twee Keniaanse toplopers hem zullen hazen. ,,Wel grappig dat iedereen in Nederland dan denkt dat er een toptijd aan zit te komen. Want zo werkt het natuurlijk niet”, grapt de Rotterdammer meteen. ,,Ik zal eerlijk toegeven dat ik best een beetje bang ben voor wat ons te wachten staat. Als je terugkomt na de trainingsloopjes hier, ben je bijna twee centimeter langer.” Lachend doelt hij op het feit dat de blubber van de soms moeilijk begaanbare wegen aan de schoenen blijft plakken. ,,Ik heb thuis veel op bruggen getraind en met warm weer, maar wat je hier gaat meemaken was gewoon niet te voorzien.”

Veel zin
Toch heeft Bakx, natuurlijk, ook heel veel zin in de sportieve uitdaging. Ervaring heeft hij genoeg, want hij liep al bijna twintig marathons en heeft zelfs een persoonlijk record van 2.34 uur. ,,Het is waanzinnig om hier te zijn. Ik ben echt verliefd op het land. De mensen zijn aardig, heel open en vooral heel blij en vrolijk. En het gekke is: als ik hier op sommige plekken kom, lijkt het net alsof ik daar al een keer ben geweest. Haast alsof het allemaal zo moet zijn. En weet je wat het is met die blubber, daar kom je toch ook voor?”   

Bakx is ervan overtuigd dat hij nog wel eens zal terugkeren naar Kenia. ,,Juist die openheid van de mensen mis ik af en toe wel eens in Nederland. Dat zie je gewoon niet meer zoveel. En terwijl de mensen in Kenia over het algemeen veel minder hebben dan wij, straalt het geluk van ze af. Dus wat is dan geluk? Hebben ‘wij’ dat dan gevonden? Mijn vriendin wil hier ook nog eens naartoe, dus als we gezond blijven, zal dat ongetwijfeld gaan gebeuren!”

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer