Van alcoholist naar marathonloper

Van alcoholist naar marathonloper

Klaas Boomsma: “Ik heb geleerd dat mijn lichaam meer kan, dan ik ooit had kunnen bedenken.”

Bijgewerkt: november 2021

Hardlopen is veel meer dan een sport. Hardlopen is een middel om nieuwe dingen te ervaren en te ontdekken.

Klaas Boomsma, de broer van Arie Boomsma, raakte in 2011 in een neerwaartse spiraal. Hij liet zich opnemen in een verslavingskliniek in Zuid-Afrika. “Op de eerste ochtend zag ik dat een paar medepatiënten in alle vroegte waren gaan hardlopen, ik dacht ‘dat moet ik ook doen!’. Inmiddels heeft Klaas behoorlijk wat marathons gelopen (zijn PR: 2:59:04), is hij hardlooptrainer bij de Vondelgym in Amsterdam en heeft hij  het boek ‘Ren voor je leven’ geschreven. ProRun spreekt Klaas over zijn passie voor hardlopen en wat hij heeft ontdekt door deze sport.

“Al vanaf de eerste keer dat ik alcohol dronk, ging het mis. Ik was vanaf mijn 14e wat men tegenwoordig een comazuiper noemt; doorgaan tot je omvalt. Dat mateloze drinken en later drugsgebruik heb ik mijn hele jeugd, studententijd en een deel van mijn volwassen leven gedaan. Soms leek het een tijdje beter te gaan, maar steeds belandde ik weer in de put. Ik maakte schulden, was onbetrouwbaar en bovenal doodongelukkig.”

Vanaf de zomer van 2011 raakte Klaas opnieuw in een flinke neerwaartse spiraal. “Mijn toenmalige vriendin was het zat en verbrak onze relatie. Ook op mijn werk liet ik forse steken vallen, bijna was ik mijn baan kwijt. Mijn werkgever Metro had alle reden mij op straat te zetten, maar in plaats daarvan hebben ze me de kans gegeven mijn problemen onder ogen te zien en er iets aan te gaan doen. Op dat moment zag ik heel helder dat ik die kans moest grijpen omdat het anders slecht met me zou aflopen. Toen ik toe kon geven dat ik een alcoholist ben, een verslaafde, was het mogelijk om hulp te gaan zoeken. Zo zat ik een week na het gesprek op mijn werk in die kliniek in Zuid-Afrika.”

Klaas begon met hardlopen omdat hij in de eerste dagen in de verslavingskliniek minder zin had in praten dan in een stuk rennen. “Hardlopen leek me een mooi begin. Met de opmerking ‘makkelijker dan praten’, bedoel ik dat jezelf afpeigeren door te sporten ook kan voelen als therapie, als werken aan een betere versie van jezelf. Dat ik ook zou moeten praten over mezelf om erachter te komen waarom ik toch liever in een roes leefde dan in de werkelijkheid, daar twijfelde ik niet aan.”

Aan het eind van zijn opname kon Klaas regelmatig tien kilometer hardlopen. “Ik begon met drie kilometer en aan het eind van de drie maanden dat ik daar opgenomen was, liep ik om de dag tien kilometer. Dat ik dat kon, van een klein stukje opbouwen naar tien kilometer, gaf me een heel krachtig gevoel. Ik bouwde iets op na heel veel te hebben afgebroken. En ik hield iets langere tijd vol. Ook tijdens de laatste jaren van mijn verslaving sportte ik wel, maar dat deed ik dan een paar weken fanatiek en dan werd het weer een tijd niks. Nu moest ik om 06:00 uur opstaan om terug en gedoucht te zijn voordat om 07:30 uur het dagprogramma begon. En dat lukte en ik hield het precies volgens plan vol.”

“Tegenwoordig is hardlopen een soort meditatie voor me, het is een fijne manier om even ‘uit mijn hoofd’ te raken.”

Volgens Klaas hielp dat mee om zelfvertrouwen op te bouwen. “Om te gaan geloven dat ik meer waard was en meer kon dan ik mezelf jarenlang had verteld. Tegenwoordig is hardlopen een soort meditatie voor me, het is een fijne manier om even ‘uit mijn hoofd’ te raken. Niet nadenken over dingen, gewoon lekker buiten lopen. Dat kan ik iedereen aanraden. Gelukkig hoef je daar niet eerst een verslaving voor te ontwikkelen!”

Marathons

Inmiddels heeft Klaas meer dan 10 marathons gelopen en dat allemaal zonder serieuze blessures. “Drie jaar geleden – in aanloop naar de marathon van Amsterdam – heb ik een spierblessure gehad, waardoor ik twaalf dagen niet mocht lopen. Na die gedwongen rust heb ik die marathon zonder last kunnen lopen. Daarna ook nooit meer last van gehad, terwijl ik toch vijf of zes keer in de week train.”

“Je moet ook een beetje mazzel hebben dat je een lijf hebt dat veel kilometers kan verdragen. Wat ik verder heel braaf doe de laatste twee jaar, is na iedere training goed stretchen.”

Klaas zegt dat hij mede dankzij het hardlopen een doorzetter is geworden. “Ik zeg ‘mede’, omdat er voor de ommekeer in mijn leven andere zaken belangrijker zijn geweest dan hardlopen. Bijvoorbeeld onder ogen zien dat ik alcoholist ben, daar samen met anderen aan te werken en een spiritueel leven te leiden. Niet alleen bezig zijn met jezelf, maar oog hebben voor anderen.”

Daarnaast heeft Klaas ontdekt hoe lekker het is om buiten te zijn, wat voor weer het ook is. “Dat vind ik een van de grootste cadeaus van het lopen, dat je zoveel uur buiten doorbrengt. Dat mis je als je niet aan duursport doet. Verder ben ik achter gekomen dat ik echt een ochtendmens ben. Totdat ik stopte met drinken, vond ik mezelf een avondmens. Drie keer raden hoe dat kwam. Ook heb ik geleerd wat het verschil tussen een sperwer en een buizerd is. Heb ik ontdekt dat je ook in een drukke stad als Amsterdam heel veel kilometers autovrij kan lopen. Dat er drie kilometer van mijn voordeur een groen natuurgebied ligt. Heb ik geleerd dat mijn lichaam meer kan, dan ik ooit had kunnen bedenken.”

Hardlopen en het vaderschap

Maar sinds zijn dochter Daantje geboren is, blijft er veel minder tijd over om te lopen. “Wat ik nu vaak doe, is hardlopen naar de Vondelgym en meelopen met de trainingen. Het vraagt nogal wat van mijn vrouw als ik er steeds een uur of langer op uit ga om te gaan rennen, dat betekent dat zij thuis moet blijven met de kleine prinses. Mijn ‘uitje’, de keer dat ik er alleen op uit ga, is mijn duurloop op zondag. Maar mij hoor je zeker niet klagen. Binnenkort mag ze in het kinderzitje op de fiets en dan kunnen we er met z’n drieën op uit, ik lopend en mijn vrouw met Daantje op de fiets. Hoe leuk is dat?”

Over zijn ervaringen schreef Klaas het boek Ren voor je leven.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer