Voor een snelle tijd of toch de gezelligheid?

De tijd dat meedoen aan een hardloopwedstrijd puur een bezigheid was om een snelle tijd te lopen is ver achter ons. Meer en meer is meedoen belangrijker dan winnen geworden.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Voor een snelle tijd of toch de gezelligheid?
Je hoort steeds vaker de verhalen over dat hardlopers wedstrijden steeds minder selecteren op de mogelijkheid om er een snelle tijd te lopen, maar des te meer op basis van de sfeer die er hangt en dus de gezelligheid. Maar natuurlijk maakt iedereen zijn of haar eigen keuze aan de hand van criteria die zij zelf belangrijk vinden. Wij spraken met een aantal lopers over hun criteria.

Wim Pijldaar (57):
,,Ik ga echt voor de gezelligheid. De snelste ben ik toch al niet meer en de tijd dat ik voor records ging, ligt ver achter me. Ik vind het veel belangrijker dat een evenement leuk is, dat het gezellig is en dat de lopers op een enthousiaste manier met elkaar omgaan. Dat je voor de start en na afloop nog even een praatje kunt maken met andere lopers. Bij voorkeur nog even wat kunt drinken of een hapje kunt eten. Het sociale aspect van hardlopen spreekt mij tegenwoordig erg aan en dus zoek ik dat ook zoveel mogelijk terug in de evenementen die ik bezoek.”

Leon Roest (24)
,,Dat sociale aspect is voor mij juist minder belangrijk. In ieder geval wel wanneer ik een wedstrijd loop. Tijdens het trainen vind ik het heerlijk om samen met andere lopers te kletsen, maar voor, tijdens en na een wedstrijd hoeft dat voor mij niet zo. Dan trek ik me een beetje terug in mijn eigen wereld en doe ik er alles aan om uiteindelijk zo snel mogelijk te lopen. Of dat nu voor een 5 kilometer of een halve marathon is: ik wil gewoon zo goed mogelijk presteren. Meestal kijk ik bij het uitkiezen van een wedstrijd naar het parcours. Het liefst zo vlak mogelijk en ik vind het leuk om in stedelijk gebied te lopen. Daarnaast vind ik het fijn als er veel deelnemers zijn.”

Irma Henselaar (28)
,,Voor mij is het een combinatie van factoren. Wedstrijden loop ik altijd om mezelf te verbeteren en tot het gaatje te gaan, maar ik vind het ook leuk om andere lopers te ontmoeten en met ze te praten. Vaak maak ik in het startvak wel even contact met andere deelnemers. Gewoon, even een kort praatje over iemands doelstelling. Het is een kleine moeite, maar heel waardevol. Ik vind het leuk als iemand interesse in mij toont, dus andersom probeer ik dat ook altijd te doen.”

Denise Haan (39)
,,Ik vind het vooral belangrijk dat mijn vrienden en familie langs de kant staan. Wat is er nu leuker dan je eigen prestaties delen met de mensen om wie je geeft? Het maakt mij verder niet zoveel uit of het een grote of kleinere loop is, of er veel of weinig deelnemers zijn, of ik in de stad of over het platteland loop: als ik na afloop maar mijn medaille omhoog kan houden en aan mijn naasten kan vertellen hoe lekker ik heb gelopen.”

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners