“Vooral het mentale spel bevalt mij erg goed”

,,Het is vooral mooi dat lopen altijd en overal kan en je nauwelijks voorbereidingen hoeft te treffen.”

Hardloopjunkies, recreatieve genieters of wedstrijdlopers. We zijn allemaal verschillend, maar de hardloopconnectie is er. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. In deze serie interviews vertellen lopers waarom het hardloopvuurtje in hen nooit dooft.

De 36-jarige Marten Visser is al zeven jaar serieus en daardoor ook op frequente basis aan het hardlopen. Toch kwam hij al veel eerder in aanraking met de sport. ,,Eigenlijk begon het een beetje op de middelbare school. Daar kon ik met een paar tienen voor de coopertest en veldloop namelijk wat andere gymonderdelen compenseren. Ik heb bijvoorbeeld nooit begrepen waarom je in de ringen een ‘vogelnestje’ moest kunnen maken. Waarom er een mat onder de ringen lag, wist ik dan weer wél.”

Visser maakte als scholier dus af en toe zijn kilometers, maar echt serieus werd het trainen dus pas zeven jaar geleden. Hij sloot zich aan bij een loopgroep, ging meer en gerichter trainen en maakte vier jaar geleden zelfs de combinatie met de triatlonsport. ,,Een vriend daagde me toen uit. Uiteindelijk hebben we nooit samen aan de start gestaan. Misschien durft hij niet”, grapt Visser. 

Marathon

Dat Visser meer een diesel dan een sprinter is, merkte hij al snel. ,,Ik ben begonnen met tien kilometers, maar maakte al snel de overstap naar 16 kilometer, 30 kilometer en zelfs de marathon van Amsterdam. Alle afstanden gingen eigenlijk prima, maar de marathon kostte natuurlijk wel iets meer moeite.”

Terwijl Visser het liefste in een groep traint, omdat dat meteen een ideale stok achter de deur is, geniet hij er naar eigen zeggen net zo erg van om heerlijk in zijn eentje door de bossen te rennen. In de praktijk betekent dat voor Visser dat hij naast zijn zwem- en fietstrainingen gemiddeld twee keer looptraining heeft bij de triatlonvereniging en één keer per week zelf de bossen intrekt. ,,Het is vooral mooi dat lopen altijd en overal kan en je nauwelijks voorbereidingen hoeft te treffen.”

Voldoening

Intussen heeft Visser al vier hele marathons gelopen (Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Eindhoven). Zijn snelste ging in 3.10 uur. ,,En iedere keer is het weer anders. Vooral het mentale spel bevalt mij erg goed. Het geeft me voldoening om een plan op te stellen en dan volgens dat plan te lopen. Natuurlijk vraag ik mezelf wel eens af waar ik aan ben begonnen, maar de drang om een goede tijd neer te zetten of een mooi tempo vast te houden, wint het altijd weer. De knop gaat dan al snel om naar de race-stand.”

Visser heeft tot slot nog wel een aantal tips voor beginnende lopers. ,,Zorg ervoor dat je plezier in je trainingen hebt. Geniet ervan. Zolang je er lol in hebt, wordt het veel makkelijker. En loop niet als ik meteen een marathon in je eerste jaar. Dat is gekkenwerk.”

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer