Waarom sporten zo goed is voor ons brein

Waarom sporten zo goed is voor ons brein

Last van een herfstdip? Blijf lekker lopen.

We lopen voor een beter uithoudingsvermogen, sterkere spieren en misschien zelfs om wat overtollige kilo’s kwijt te raken.

Maar hardlopen heeft daarnaast een enorme invloed op je hersenmassa.

Laat onderstaand lijstje een extra motivatie zijn om die loopschoenen aan te trekken, zeker in deze tijden.

1. Geheugen
Een onverwachte presentatie? Plots bezoek van een Franse collega (terwijl de laatste keer dat je ‘bonjour’ zei 3 jaar geleden was)? Soms is het nodig om in een korte tijdsspanne bepaalde woorden te memoriseren. Onderzoek wijst uit dat proefpersonen na een sessie op de loopband niet alleen sneller waren in het onthouden van nieuwe leerstof maar er ook nog eens creatiever mee omgingen. Belangrijke voetnoot hierbij is dat je jezelf natuurlijk niet murw moet hollen. Een half uur volstaatal om een positief effect te bereiken. Voor de strevers onder ons: ga niet studeren terwijl je loopt. Het bloed stroomt bij fysieke inspanningen immers naar de plaats waar het het meest nodig is, naar je spieren dus, vandaar dat tijdens het sporten je leervermogen net vermindert.

2. Ontspanning 
Last van vermoeidheid? Met het verkeerde been uit bed gestapt? Kregelig omdat je je opgejaagd voelt? Werknemers die in een project stapten waar tijdens de lunchpauze een uur gesport werd, bleken na een drukke dag opvallend energieker en een pak minder gestresseerd. Heb je niet de luxe van een lange break? Weet dan dat 10 minuten cardio-training je stemming en energiepeil al positief kan beïnvloeden. Door je te focussen op een lichamelijke uitdaging kan je die muizenissen in je hoofd even aan de kant schuiven en krijg je een beter evenwicht tussen mentale en fysieke inspanningen.

3. Veerkracht
Bepaalde perioden in ons leven kampen we al eens met een lusteloos of soms zelfs angstig gevoel. Op regelmatige tijdstippen bewegen (zoals bijvoorbeeld stelselmatig 3 x per keer hardlopen in je agenda inplannen) maakt stoffen in je hersenen vrij die een boost zijn voor je zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. De Amerikaanse arts Blumenthal onderzocht de invloed van sporten op depressies. En wat bleek? Vanaf 50 minuten lichaamsbeweging per week verminder je de kans om depressief te worden al met de helft. De angst dat jou of je geliefden iets zal overkomen, de angst om niet te kunnen volgen in de maatschappelijke ratrace of eender welke bezorgdheid kan ervoor zorgen dat onze hartslag de hoogte invliegt en zweetaanvallen optreden. Door wat intensiever te sporten (tussen 60 en 90 procent van de maximale hartslag) leer je je lichaam dat natte oksels en een bonzend hart niet steeds geassocieerd moeten worden met stress of paniek. Integendeel, op die manier ervaart je lijf dezelfde ervaring maar in een positieve context waarover jij controle hebt.

Het effect op je brein is afhankelijk van de tijdsduur, de frequentie en de intensiteit van je inspanning. Hoe vaker, hoe beter. Een Japans onderzoek gaf als eindresultaat dat je alerter en meer gefocust wordt van 2 tot 3 keer in de week een half uur hardlopen. Zorg er op de eerste plaats wel voor dat het leuk en binnen je vermogen blijft. Als sporten je stress bezorgt zal het zich immers niet alleen mentaal, maar op den duur ook fysiek wreken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer