Yuki Kawauchi en het wonder van Boston

Yuki Kawauchi en het wonder van Boston

Maandag wordt de Boston Marathon gelopen. Een bijzondere marathon, bol van historie. Hier kijken we terug op de extreme editie van 2018.

Maandag is het weer zover, na twee jaar wordt de Boston Marathon weer als vanouds gelopen op Patriots Day. In 2020 was er enkel een virtuele variant van de oudste der moderne marathons en in 2021 werd de race in het najaar gelopen. Boston werd sinds 1897 ieder jaar georganiseerd. Geen van de andere World Major Marathons komt daarbij in de buurt.

Die leeftijd maakt Boston historisch, maar wat nog meer bijdraagt aan het gewicht van deze marathon is dat je je moet kwalificeren om mee te mogen doen. Voor mannelijke hardlopers onder de 35 geldt dat ze onder de 3 uur gelopen moeten hebben, vrouwen 3:30. Per leeftijdscategorie schuift die limiet 5 minuten omhoog.

Het wil nogal eens spoken in de staat Massachussetts in april. De ene keer is het bloedheet, dan weer stormt het en er zijn zelfs ijskoude sneeuwedities geweest. De laatste echt extreme Boston Marathon werd gelopen in 2018. Dat jaar was het ijskoud en geselde de regen horizontaal de lijven van de lopers. Die extreme omstandigheden zorgden voor een ongebruikelijk wedstrijdverloop en boden kans aan lopers die anders nooit aanspraak op een podiumplaats hadden gemaakt. De wereld maakte die dag kennis met marathonfenomeen Yuki Kawauchi. Daarover schreef ik destijds het volgende verslag.

Piano op je nek

Tussen de lopers met mutsen, jassen en regenponcho’s aan stond een Japanner in een hempie. Het kwam met bakken uit de hemel en de harde wind maakte dat het voelde als min 1 bij de start van de Boston Marathon in het stadje Hopkinton. Het startschot ging en daar schoot Yuki Kawauchi als een pijl uit de boog voor de andere lopers uit. In z’n hempie. Met een vreemd loopje. Keihard heuvelaf. “Around 10 km someone’s gonna hand him a piano to carry”, voorspelde een doorgewinterde commentator, vooruitlopend op de ontmoeting die de Japanner ongetwijfeld zou hebben met de man met de hamer.

Niet lang daarna werd Kawauchi weer ingelijfd door het peloton toplopers. Onherkenbaar waren ze, de Kenianen en de Ethiopiërs én Nederlander Abdi Nageeye. Petjes op, windjacks aan. De Amerikaanse ster Galen Rupp zag eruit alsof hij een bank ging overvallen. Tot zover de avonturen van die kamikazeloper, dacht ik.

Na een dik half uur was er een Afrikaan zo overmoedig om zich los te maken uit het pak en het noodweer tegemoet te rennen. Wie kwam daar achter hem aan? Juist. Yuki.

Wie is die Japanner?

Inmiddels waren alle hardloopaccounts op Twitter en menig hardloopvolger in hun spoor aan het googelen geslagen. Wie was deze Japanner? Yuki Kawauchi heeft een fulltime baan als ambtenaar en heeft geen sponsors. Deze marathon bleek niet zijn eerste van dit jaar in Massachussetts in 2018. Kawauchi had in januari de piepkleine Marshfield Marathon op zijn naam geschreven. Het was toen -17 graden en in Marshfield wisten ze niet wat ze zagen toen de Japanner daar in 2:18 over de finish kwam.

Maar er was meer. Hij liep al drie marathons in 2018. Deze editie van de oudste, moderne marathon ter wereld was al de 76e die hij liep in een tijd onder de 2:20. Zijn persoonlijk record is de 2:08:14 die hij in 2013 liep in Tokyo. Nee, Yuki is bepaald geen pannenkoek en als iemand in deze groep lopers de marathon kende, dan was dat deze kilometervreter wel.

Nooit opgeven

Kawauchi werd nogmaals ingerekend door de achtervolgende groep. En weer ging hij in de achtervolging toen de Keniaan Kirui er vandoor ging. Kirui bleef lang aan kop, maar de Japanner gaf niet op. Dat zal je inmiddels niet meer verbazen. Kawauchi bleef maar gaan, kreeg Kirui in het vizier, ging hem voorbij en finishte tweeënhalve minuut voor de Keniaan.

Hoera voor Yuki Kawauchi. Hoera voor de smaakmakers, voor de zonderlingen, de doorzetters en de dromers!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer