De beste voedingsmiddelen voor lopers

De beste voedingsmiddelen voor lopers

Deze 10 voedingsmiddelen hebben hardlopers elke week nodig om goed te presteren.

De supermarkten zitten vol met allerlei verschillende producten, maar toch doen we vaak dezelfde artikelen in ons karretje. Niet dat dit slecht is, zolang je maar de juiste voedingsmiddelen koopt bevorder je je hardloopprestaties en je gezondheid. Wij hebben 10 producten die je zeker niet moet vergeten toe te voegen aan je boodschappenlijstje. 

Amandelen
Lopers zouden minstens drie tot vijf keer per week een handje amandelen moeten eten. Waarom? Omdat noten en dan voornamelijk amandelen boordevol vitamine E zitten. Dit is een antioxidant wat veel hardlopers te weinig van hebben, aangezien weinig voedingsmiddelen dit bevat. Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten je cholesterolgehalte namelijk verlaagt waardoor de risico op hartziektes vermindert. 

Eieren
Eieren zijn rijk aan proteïnen en bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. Ze leveren het lichaam daarmee belangrijke bouw- en onderhoudsmaterialen die cruciaal zijn voor je spieren om goed te herstellen van een training. Als je een eitje eet, heb je al ongeveer 30 procent van de dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Dit is essentieel voor gezonde botten. Daarnaast bevat een ei 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid choline, een stof die belangrijk is voor de hersenen. 

Zoete aardappelen

De laatste jaren zijn zoete aardappelen steeds populairder geworden. Waar ze eerder voornamelijk bij de toko of natuurwinkel verkocht werden, zijn ze nu ook in de grotere supermarkten te verkrijgen. In de Nederlandse winkel zien we vaak de oranje of witte zoete aardappel. Slechts één zoete aardappel van 100 calorieën levert meer dan 250 procent van de aanbevolen vitamine A in de vorm van bèta-caroteen, een krachtig antioxidant. Zoete aardappelen zijn ook een goede bron van vitamine C, ijzer en de twee spoormineralen mangaan en koper, maar het is ook een goede bron van vitamine B6. Dit stofje is gezond voor het hart aangezien het betrokken is bij het afbreken van homocysteïne. Dit is een stofje dat ervoor kan zorgen dat aderen verharden. Daarbij bevat de zoete aardappel veel kalium, wat zorgt voor een goede vochtbalans. En we weten allemaal dat een goede vochtbalans belangrijk is voor je prestaties! 

Volkorenbrood
Lopers hebben ten minste drie tot zes sneetjes volkorenbrood per dag nodig. Wil je op je gewicht letten? Dan is volkorenbrood een perfecte optie. Uit een studie bleken  vrouwen die volkorenbrood aten, minder te wegen dan degenen die wit brood aten. Daarnaast hebben volkoreneters minder kans op buikvet, hebben ze een goede cholesterol en minder kans op een hoge bloedsuikerspiegel. Dit verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten en kanker.

Sinaasappels
Eet sinaasappels en je zal minder spierpijn ervaren na een pittige training. Waarom? Sinaasappelen bevatten ontzettend veel vitamine C en precies dit middel blijkt spierpijn te verminderen. Dat bleek uit een recent onderzoek van de Universiteit van Noord-Carolina. 

Zwarte bonen
Zwarte bonen bevatten de antioxidanten genaamd anthocyanen, wat het risico op hart- en vaatziekten, kanker, en andere ziekten verlaagt. Anthocyanen hebben een positieve effect op de hersenen en het geheugen. Zwarte bonen bevatten ook magnesium. Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen. Het is bovendien van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier. 

Zalm
Zalm is de koning van de vis. Naast dat het een uitsteken bron is van eiwitten zit zalm boordevol omega-3. Deze stof is niet alleen goed voor je cholesterol, maar het werkt ook nog eens ontstekingsremmend. Verder wordt collageen beter geproduceerd waardoor de elasticiteit van je huid toeneemt. 

Volkoren pasta
Pasta is een van de beste vriendjes van de hardloper aangezien het gemakkelijk verteerbare koolhydraten bevat waardoor je energievoorraad snel kan aanvullen. Volkoren pasta’s zijn beter aangezien het complexe koolhydraten bevat. Dit betekent dat deze koolhydraten moeilijker af te breken zijn door het lichaam, waardoor de energie gelijkmatiger vrijkomt. Hierdoor heb je minder snel last van honger dan wanneer je witte pasta eet. Verder bevat volkorenpasta veel meer vezels, wat belangrijk is voor een goede stoelgang.

 
Yoghurt
Naast dat het een goede bron van eiwitten en calcium (een kopje Griekse Yoghurt levert 13 gram eiwit en 40 procent van je dagelijkse hoeveelheid calcium) is, biedt yoghurt ook gezonde bacteriën die je spijsvertering bevorderen. Ook versnelt het de maaglediging en stimuleert het de darmpassage. 

Pure chocolade
Als loper verdien je het om jezelf af en toe eens te verwennen met iets lekkers. Het mooie aan chocola is dat het krachtige antioxidanten bevat, genaamd Flavonoïden. Door het eten van Flavonoïden gaat je bloeddruk en je cholesterolgehalte omlaag. Daarnaast helpt het veroudering tegen en werkt het ontstekingsremmend. Maar dit betekent niet dat je onbeperkt hoeveelheid chocola kan eten. Houd het bij dagelijks twee blokjes pure chocolade eten, 100 gram pure chocola bevat namelijk 500 kilocalorieën! 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid