Go plants! De voordelen van plantaardige voeding

Go plants! De voordelen van plantaardige voeding

Plantsterolen: één van de belangrijkste voordelen van plantaardige voeding. Hoe zit dat?

Of je vlees en vis nu wel of niet laat staan: er zijn genoeg redenen om meer plantaardige voeding op te nemen in je dieet. Een van de belangrijkste voordelen van plantaardige voeding is de aanwezigheid van phystosterolen, oftewel plantsterolen. Stoffen die ons ‘slechte’ LDL-cholesterol kunnen doen verlagen. Hoe dat werkt?

Phyto… wat?

Phytosterolen (ook wel plantsterolen) genoemd zijn onderdeel van de celwand van plantaardige producten. Ze vallen onder de zogenaamde fytochemicaliën, stoffen die bijdragen aan een betere gezondheid en een lager risico op aandoeningen. Deze plantsterolen lijken qua samenstelling veel op cholesterol in ons lichaam. En dat is gunstig! Ze gaan namelijk een strijd aan met schadelijk LDL- cholesterol. Worden er meer plantsterolen opgenomen dan is er minder ruimte voor het schadelijke cholesterol. Op deze manier kunnen ze bijdragen aan een lagere LDL-concentratie.
Per dag heb je het liefst zo’n 2000-3000 milligram plansterolen nodig. Gemiddeld bevat ons dieet maar zo’n 200-400 mg. Eet je vegetarisch dan kom je gemiddeld aan zo’n 600-800 mg.

Cholesterol en jouw prestatie

Je cholesterol in de gaten houden als hardloper kan zeker geen kwaad. Door regelmatig actief te zijn kan je jouw goede HDL-cholesterol verhogen. Als hardloper hebben jouw trainingen dus al een goede invloed op de LDL-HDL verhouding. Maar een te hoge concentratie LDL-cholesterol kan zich, ook bij jouw als hardloper, opstapelen als ‘plaque’ aan jouw bloedvaten. Dit betekent dat de bloedvaten smaller worden en zuurstof minder goed door de bloedvaten kan stromen. Zuurstof die ook nodig is om jouw spieren hard te laten werken (en snel te kunnen lopen). Zeker als je op je best wil presteren is een goede verhouding LDL- en HDL-cholesterol van belang.

All things plants

Plantsterolen zitten, zoals de naam al zegt, van nature alleen in plantaardige producten. Tegenwoordig worden ze soms toegevoegd aan dierlijke producten zoals aan boter, zuivel, margarine of melk. Deze verrijkte voeding kan helpen om aan die 3000 mg te komen. Maar door slimme keuzes te maken kan je ook met plantaardige voeding een eind komen.

Onderstaande producten zijn – per portie – rijk aan plantsterolen.

Noten en zaden Plantsterolen (mg) per 30 gram
Pijnboompitten 71
Pistachenoten 64
Amandelen 59
Pecannoten 48
Cashewnoten 45
Walnoten 33

 

Olie en boter Plantsterolen (mg) per eetlepel
Rijstolie 162
Sesamolie 118
Amandelolie 36
Olijfolie 30
Walnootolie 24
Boter met toegevoegde plantsterolen 750

 

Groenten en fruit Plantsterolen (mg) per 100 gram
Kidneybonen 127
Linzen 57
Spruitjes 24
Sinaasappel 24
Bloemkool 18
Banaan 16

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  • Kees rodenburg

    Beste miriam,
    Wat gebeurt er met de fytosterolen in onze darmen? Wat gebeurt er mee als ze zijn opgenomen? Worden de plantsterolen ook teruggevonden in ldl en hdl?

  • Edith

    Kun je aan boter zien bij de ingrediëntenlijst dat er plantsterolen zijn toegevoegd, of dragen ze andere ‘namen’?

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid