Is hardlopen echt een goede manier om af te vallen?

Is hardlopen echt een goede manier om af te vallen?

Helpt hardlopen om die overtollige kilo’s kwijt te raken?

Als je iemand vraagt waarom ze lopen, zegt een grote deel dat ze het doen om een paar kilo kwijt te raken.
Maar is hardlopen echt de beste manier om die overtollige kilo’s kwijt te raken?
“Het simpele antwoord is “ja, het is een goede oefening,”, aldus Glenn Gaesser in Running Competitor. Glenn Gaesser is professor in de Bewegingswetenschappen aan de Arizona State University en geeft aan dat “Hardlopen waarschijnlijk beter is dan vele anderen sporten”.
Calorieën
Dus wil je afvallen, dan is het gewoon en kwestie van het aantal verbrande calorieën verhogen ten op zicht van het aantal calorieën wat je inneemt. Dat weten we allemaal. Daarnaast is meer beweging combineren met een gezond eetpatroon een verstandelijke manier om af te vallen. Maar de reden waarom het afvallen vaak niet lukt, is omdat je de neiging hebt om je inspanningen te overschatten. Je eet meer calorieën dan je eigenlijk verbrandt.
Het andere probleem is dat je lichaam automatisch compenseert voor hoeveel je sport. Je lichaam raakt gewend aan het hardlopen en het verbranden van vetten. Kortom, je lichaam vindt een manier om energie te besparen. Je zal dus een nieuwe uitdaging moeten vinden. Zoals Edward Lakowski, de co-directeur van de Mayo Clinic Sports Medicine zegt: “Variety is the spice of life”.
Spiermassa
Om te zorgen dat je meer calorieën verbrandt, is het belangrijk dat je veel spiergroepen gebruikt. Want hoe meer spiermassa je gebruikt, hoe meer calorieën je verbrandt. En bij hardlopen gebruik je 60 procent van je totale spiermassa. Het enige nadeel is dat je het wel regelmatig moet doen en dat kost tijd. Voor veel mensen is dit de beperkende factor. Dat is ook de reden waarom hardlopen efficiënter is dan wandelen, fietsen of zwemmen. Plus, je hoeft niet naar een zwembad te lopen of dure apparatuur te kopen. Je trekt een paar hardloopschoenen aan en kan meteen beginnen zodra je de deur uitstapt.
Plezier
Maar wil je echt zorgen dat je die overtollige kilo’s kwijtraakt? Dan zegt Laskowski: “De beste oefening is er een die mensen graag doen”. Vind je het niet leuk om hard te lopen? Dan zal je het waarschijnlijk ook minder vaak doen, dus zal je ook minder snel afvallen. Daarnaast vind je een sport vaak leuker als je het kan. En hoe gemakkelijker het is, hoe meer je het gaat doen. Zorgen dat je het onder de knie krijgt dus, maar pas op voor een lopersknie!
Eleanor Crick
Eleanor Crick is journalist en blogger. In het dagelijks leven schrijft zij artikelen voor ProRun en blogt ze over hardlopen en gezondheid voor haar website www.loopdepressievrij.com. 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid