Wanneer kun je weer beginnen na een blessure?

Uit onderzoek blijkt sporters vaak te vroeg terugkeren. Men wil weer te snel gaan hardlopen en kan niet wachten.

Geblesseerd raken bij sporten is nooit leuk. Zeker niet wanneer je daardoor gedwongen wordt om jouw sport tijdelijk te staken. Je wilt zo snel mogelijk weer terugkeren op de trainingsbaan of tussen je hardloopmaatjes. Uit onderzoek blijkt sporters vaak te vroeg terugkeren. Men wil weer te snel gaan hardlopen en kan niet wachten. Ons (on)geduld, uit te drukken in uren of dagen, is een andere tijd van het herstel. Dat is een natuurlijke tijd. 

Belastbaarheid
Van belang is dat je in de gaten houdt hoe groot de belastbaarheid van jouw lichaam op het moment van terugkeren is. Dat is afhankelijk van het type blessure, de tijdsduur dat je geblesseerd bent geweest en de wijze waarop je ermee omgegaan bent. Heb je last gehad van een lichte overbelasting, zoals bij irritatie van spieren of pezen, of heb je een echte ontsteking aan het weefsel?. Of is er mogelijk weefselschade zoals bij een spierscheuring of ontwrichting van de enkel? De hersteltijd volgt een natuurlijk patroon dat deels te beïnvloeden is door therapie, door voeding, door oefening, maar vooral door gezond verstand. 

Herstelperiode
De herstelperiode van een irritatie is aanzienlijk korter dan bij weefselschade, dat moge duidelijk zijn. Zijn er complicaties, is er iets over het hoofd gezien? Zaken die de hersteltijd kunnen verlengen en jouw geduld op de proef stellen. Of ben je toch te vroeg begonnen en is jouw lichaam nog niet klaar voor de belasting die jij er van verlangt? “Het moet toch kunnen”, is een vaak gehoorde uitspraak. Angst dat de opgebouwde conditie verloren gaat? Kijk uit! Als jouw lichaam er niet klaar voor is, heb je zo de volgende blessure te pakken. En ben je verder van huis dan je zou willen zijn. Hardlopen is de meest blessuregevoelige sport die in Nederland beoefend wordt. De blessure-incidentie, dat is het aantalblessures per 1000 uur uitgeoefende sport, bedraagt voor het hardlopen bijna 18! Dat is veel, heel erg veel! Meest voorkomende oorzaak hiervan is dat men te ongeoefend is voor het hardlopen en dat men bij een blessure te vroeg weer gaat trainen. Belangrijk is het om naast een gezonde portie geduld ook een goede looptechniek en –conditie te hebben. 

Herstel goed en volledig, zorg dat jouw lichaam die belasting die je ervan vergt ook daadwerkelijk aankan. De verloren conditie is snel ingehaald als je weer in orde bent. Ook als je langdurig geblesseerd bent zul je merken, wanneer je een goede looptechniek beheerst, dat de conditie snel terug zal keren. Raadpleeg zo nodig een sportfysio- of manueel therapeut en/of een sportarts of -diëtist. Na een blessure moet je wel beter worden. Niet hetzelfde! En bedenk dat de natuurlijke hersteltijd wel eens kan afwijken van de tijd die jij als hardloper verwacht. Stel je doelen op tijd bij en het voorkomt een hoop teleurstellingen. 

Dit artikel wordt u aangeboden door het Running Healthcenter. 

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid