Hoe groot is jouw hart?

Je hebt een groot hart voor jouw liefde hardlopen. Maar heb je dan ook létterlijk een groot hart? Hoe groot kan het hart van een hardloper eigenlijk zijn?

Je hebt een groot hart voor jouw liefde hardlopen. Maar heb je dan ook létterlijk een groot hart? De sterke spier doet wel veel voor je. Al die zuurstof komt bij je spieren dankzij die sterke pomp. Maar hoe groot kan het hart van een hardloper eigenlijk zijn?

Mannenhart is zwaarder

Een vrouwenhart weegt ongeveer 250-300 gram, een mannenhart 300-350 gram. Bestaat het hart van een embryo nog uit een simpel holle buis die samentrekt (en na 22 dagen al begint te slaan), een volgroeid menselijk hart is een complex orgaan van vier gescheiden kamers, elk met hun specifieke functie.`

Links en rechts

Het hart bevindt zich trouwens niet echt links in de borstkas zoals veel mensen denken (met je hand op je hart zweren?) maar slechts een heel klein beetje meer naar links dan naar rechts. Dat je de hartslag wel vooral links in je borstkas voelt, komt omdat hier het sterke linkerventrikel zit dat zorgt voor de voortstuwing van het bloed door je lichaam. Het hart is dus niet helemaal symmetrisch.

Tot 40 liter per minuut

Hardlopen zorgt voor verandering van vooral je beenspieren. Ze worden sterker, soms groter (spiermassa) en de beenspieren verbeteren hun uithoudingsvermogen. Om al het bloed rond te pompen dat nodig is tijdens die inspanning wordt ook je hart flink aan het werk gezet. Pomp je in rust ‘slechts’ 5 liter bloed door je lichaam per minuut, tijdens (maximale) inspanning kan dit oplopen tot wel 25 liter. Bij zeer goed getrainde atleten worden zelfs waarden van 35-40 liter gemeten. Dat is evenveel als de kraan vol opendraaien en 6 minuten laten stromen. Het verschil tussen getrainde en ongetrainde mensen ontstaat onder meer door de verandering van de grootte van het hart.

Goed getrainde atleten hebben vaak een lagere hartslag. Er wordt per slag meer bloed rondgepompt dus hoeft het hart minder vaak te slaan. Maar welke inspanning zorgt nu voor een groter hart?

Steviger hart

In vergelijking met sprinters hebben duuratleten een veel lagere hartslag. Slaat het hart van een sprinter gemiddeld 65 keer per minuut, bij duuratleten is dit slechts 54 keer. Sprinters hebben dan ook niet zozeer een groter hart (grotere diameter, ook wel dilatie genoemd) dan ongetrainde, maar wel een dikkere hartwand. Deze dikkere hartwand heeft weinig tot geen effect op de functie van het hart in rust. Bij duuratleten neemt zowel de dikte van de hartwand als de diameter van het hart aanzienlijk toe. Met als gevolg een lagere hartslag in rust. Duurtraining heeft dus een groter effect op het hart dan sprinttraining.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid