Hoe je wel drie kilo afvalt met hardlopen

Hoe je wel drie kilo afvalt met hardlopen

Marieke ging hardlopen omdat ze wilde afvallen. Na 2 maanden is ze echter nog geen kilo kwijt.

Marieke loopt hard maar valt niet af

Marieke is kinderarts. Ze woont in Amsterdam en ze loopt drie keer per week hard.

Dat doet ze nu ruim twee maanden, maar ze is nog geen kilo afgevallen.

Haar vriendin, met wie ze tegelijk is begonnen, is inmiddels drie kilo kwijt. Marieke baalt ervan. Natúúrlijk merkt ze dat hardlopen haar goed doet: ze voelt zich na het lopen beter dan voor het lopen. Maar ze wil afvallen. En dat lukt niet.

Afvallen? Harder lopen helpt niets

Ze probeert van alles. Eerst gaat ze harder lopen omdat ze dan meer calorieën zou verbranden.

Helpt niks.

Ze gaat van twee naar drie keer per week. Ondanks haar bomvolle agenda loopt ze haar rondjes door het Westerpark, in haar plakkende – zwarte – sportshirt.

Nog geen onsje eraf.

Na een tip van haar sportieve vriendin stopte ze ook met de zoete sportdranken. Het helpt niets en de frustratie loopt hoog op, afvallen wordt een obsessie.

Energiezuinige vetten gebruiken tijdens het lopen

De oorzaak dat ze niet afvalt is echter simpel: Marieke verbrandt geen vetten tijdens het lopen. In plaats van haar energiezuinige vetten, verbrandt ze haar energiesnelle suikers.

Er zijn 3 mogelijke oorzaken waarom Marieke geen vetten verbrandt tijdens de training:

 1. Stress.
 2. Eten van zoetigheid.
 3. Intensief sporten.

Ehhhh, hoe zat dat ook alweer met vetten en suikers?

Grofweg heb je 2 brandstoffen: vetten en suikers. Ben je ontspannen en doe je fysiek niet zoveel, dan verbrand je je energiezuinige vetten.

Ga je hardlopen, dan verbrand je meer suikers, ook wel glycogeen genoemd.

Je kunt glycogeen vergelijken met de aanmaakblokjes voor het haardvuur. Steek een aanmaakblokje aan en je hebt snel hoge vlammen, maar het blokje is ook snel weer op. Het vuur blijft pas branden als er ook voldoende hout is. Het hout in je lijf is je vetvoorraad.

Dáárvan heb je altijd genoeg.

De glycogeenvoorraad is opgeslagen in je lever en rond je spieren. Loop je erg hard, dan stook je de glycogeenvoorraad op (of als je veel stress hebt en veel suikers eet).

Je vetvoorraad gebruik je juist als je wat rustiger loopt.

Loop je heel hard, met een rode kop en met zuur in je benen, dan verbrand je suikers.

Loop je fluitend een rondje, dan verbrand je vetten.

Er zit wel een addertje onder het gras. Want het lijkt zo alsof je dus héél langzaam moet lopen om af te vallen. Dat klopt niet. Want in je lage hartslagzone D0 verbrand je weliswaar vet, maar je verbrandt zo weinig calorieën dat je nauwelijks afvalt. De ideale zone is je hartslagzone D2. Je verbrandt dan flink calorieën en de helft daarvan zijn vetten.

Hoe herken je het goede tempo?

Marieke heeft inmiddels een inspanningstest gedaan om haar zone vast te stellen. Maar je kunt ook met je ademhaling controleren of je goed zit.

Kun je nog pauzeren na je uitademing? Dan zit je in D0 en kun je wat intensiever lopen.
Kun je je uitademing met geen mogelijkheid verlengen? Dan zit je in D3 of hoger.
Kun je je uitademing nog wel verlengen maar moet je door je mond inademen? Dan zit je goed.

Ook kun je vóór het lopen een ademhalingsoefening doen om rust in je verbranding te brengen. Doe gedurende twee minuten de volgende oefening:

Adem in door je neus
Adem uit door je neus
Pauzeer na de je uitademing

Heb je een hartslagmeter? Dan is het leerzaam om bovenstaande oefening met een hartslagmeter te doen. Zakt je hartslag? Dan gaat het goed.

Marieke is nu drie weken aan het lopen met ademhalingsoefeningen, voor en tijdens de training. En ze is anderhalve kilo kwijt. Grappig genoeg kan het haar nu niets meer schelen.

Ze krijgt er zoveel energie van dat afvallen bijzaak is geworden.

Werkt de combinatie van rustig ademen en slimmer trainen niet?

Dan is tijd voor een rigoureus experiment.

Loop een rondje hard vóór je gaat ontbijten.

Sta je na 150 meter trillend in de berm omdat je MOET eten?

Dan is er werk aan de winkel: je lichaam herkent de vetten niet als brandstof.

Ga vaker hardlopen voor je ontbijt.

Eet minder suikers en koolhydraten maar wel wat vette yoghurt bijvoorbeeld. Bouw langzaam je koolhydraten af en je kilometers op.

Tot je tenminste 5 kilometer prima kunt lopen zonder ontbijt.

Let op: dit is dus een trainingsprikkel om je lichaam te leren om vetten als brandstof aan te spreken, ga niet hongeren en jezelf op een streng dieet zetten van weinig koolhydraten.

En wat kun je eten, als afvallen nog steeds lukt?

Ik ben fan van arts William Cortvriendt en duizendpoot Maaike de Vries die ruime ervaring hebben met voeding en ‘diëten’ waarbij je veel vetten, veel eiwitten en minder koolhydraten eet.

Cortvriendt is de arts achter de serie Hoe word je 100. Hij beschrijft in zijn boek Hoe word je 100 veel voordelen van voldoende lichaamsbeweging.

Maar Cortvriendt zegt dat hardlopen geen zin heeft als je af wilt vallen. En hij roept niet zomaar wat, er zijn tientallen onderzoeken die aantonen dat sporten niet helpt om af te vallen. De oorzaak van deze stelling is eenvoudig: mensen met overgewicht hebben een verstoorde suikerhuishouding waardoor ze ná het sporten direct schreeuwende behoefte hebben aan suiker. Als je na een uur hardlopen 600 calorieën verbrand hebt en je neemt na het sporten 4 boterhammen en een flesje frisdrank, is het hardlopen al bijna weer gecompenseerd.

Er zijn ook mensen die zeggen dat je motor na het sporten flink aan staat en dat je na het lopen dus nog lang profijt hebt van je uurtje sporten.

Ik loop hard omdat ik het leuk en verrukkelijk vind, dus ik heb het makkelijk: vooral blijven lopen.

Als je enkel je loopschoenen aantrekt om gewicht te verliezen, is wandelen en goed eten wellicht een logischer alternatief.

Tot die tijd blijf ik rustig lopen.

Noot van de redactie: dit artikel verscheen eerder op sportrusten.nl

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12 reacties

 • Aat Hendrikson

  Beste Koen,
  Volgens mij is er nog een derde brandstof in je lichaam, namelijk eiwitten. Je ruikt nog weleens een ammoniaklucht in de kleedkamers.
  Volgens mij komt dat door heel diep te gaan en ook eiwitten te gebruiken voor je motor.
  Gaat niet zozeer om het afvallen dat het onderwerp is van dit artikel, m,aar ik wilde het niet onbenoemd laten

 • Jolanda Verlinde, diëtist

  Sorry Koen, maar het is tenenkrommend hoeveel onjuistheden er in dit artikel staan. Net als Hans vind ik het lastig waar te beginnen. Belangrijk feit blijft in ieder geval hoe sneller je loopt, des te meer energie (kilocalorieën) je per minuut verbruikt. Ook is iedereen in staat om vet en glucose te verbranden, hangt het vooral af van wanneer je voor het laatst hebt gegeten, waaruit je laatste maaltijd bestond, je trainingsintensiteit en je getraindheid welke brandstofverhouding jouw lichaam op dat moment heeft. Ik raad jou en andere lezers het boek Eet als een atleet van I’m a foodie aan.

 • Hans Keizer

  Dat klopt Koen. De beste keus voor afvallen is alternerend in D2 en D3 te lopen.

  • Sofie

   Heel herkenbaar het verhaal van Marieke! Tot dat ik nadat ik de basis (5K) onder de knie had ging hardlopen met een klokje. 3 per week en 1 tempo run (niet te zwaar) . Ik kreeg er weliswaar oprecht plezier van. En ik moest keuzes maken … mijn 4 glaasjes witte wijn per week of een grote zak drop. Ik koos voor het eerste al wil ik dit zeker niet promoten. Meer groenten en fruit en volle kwark. Ik ben tevreden maar nog niet helemaal… ik ga trainen voor de halve marathon. Ben bijna 50. Dus lijkt mij een mooi cadeautje !

 • Hans Keizer

  Er staan een aantal onjuistheden in je artikel, Koen. Het zou teveel ruimte in beslag nemen om ze hier volledig met uitleg te benoemen, maar een daarvan wil ik hier alvast behandelen. De tabel laat mooi zien, dat de RELATIEVE bijdrage van vetoxidatie aan de totale energiebehoefte bij toenemende intensiteit afneemt. Dit is juist. Maar, vetoxidatie kan alleen maar gebeuren als er tegelijkertijd spierglycogeen afbraak plaats vindt. Als dat niet het geval is, zoals bij de ziekte van McArdle (=enzymdefect, spierfosforylase ontbreekt) dan is het prestatievermogen zeer laag. Je moet dus altijd tegelijkertijd vetzuren en glucose tegelijkertijd oxideren. En juist daardoor wordt de vetstofwisseling gestimuleerd. Dus een goede mix tussen intensiteit en duur van je training bepaalt je gewichtsverlies, je moet dus glycogeen afbreken. Hierbij spelen verschillende hormonen een belangrijke rol en die worden ook intensiteit afhankelijk afgegeven aan het bloed. Ik zal hierop terugkomen met een uitgebreid artikel.

  • Marco Onderstal

   Bedankt Hans voor je reactie, maar er is zoals gewoonlijk voor een ‘niet professional’ geen touw aan vast te knopen. Ik snap dat je het niet zo bedoeld, maar wellicht helpt het om je reacties door andere eerst te laten reviewen. Of wellicht ben ik niet de beoogde doelgroep

   Vriendelijke groet
   Marco

  • Koen de Jong

   Dank voor u antwoord meneer Keizer. In dit voorbeeld ging Marieke afvallen toen ze in D2 ging lopen. Kun je dan zeggen dat je in D2 al afdoende spierglycogeen afbraak plaats vond? En dat Marieke vermoedelijk snel blijft hangen op hetzelfde gewicht en dat ze dan moet intervallen en ook intensiever moet lopen? Of is er iets anders aan de hand? Ik zie uit naar uw artikel in het vervolgd. Hartelijke groet, Koen

 • RunHanRun.nl

  Er is nog een factor die, mogelijk, vergeten wordt.
  Her verlies aan gewicht (vetten), wordt gecompenseerd door aanmaak van spieren.

  Mijn buikomvang is verminderd, mijn benen zijn beduidend ‘dunner’ geworden in de afgelopen 7 jaren. Gewichtsverlies? Net niet nihil.

  • Koen de Jong

   Dan zat jij vermoedelijk al wel goed op gewicht, of niet RunHanRun?

  • Egon

   Inderdaad weegt spiermassa zwaarder dan vetmassa. Een beginnende loper zal dus niet zo snel gewicht verliezen maar wel degelijk beter in zijn vel komen te zitten.
   Het is wel zaak dat je niet gaat compenseren door meer te eten en te snoepen.
   Op een gegeven moment ga je afvallen doordat je een beter verbrandingssysteem hebt gekregen.

  • Koen

   Ha Hans, als jij de stukken zo leest. Waar neig jij heen?

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid