Rust nemen bij hardlopen heeft ook voordelen

Door tijdig rust te nemen zou je wel eens harder kunnen gaan lopen dan ooit!

Hardlopers hebben de merkwaardige neiging om zich schuldig te voelen als ze door blessures, ziekte of zelfs vanwege hun trainingsschema een paar dagen of soms zelfs een paar weken niet kunnen trainen. Toch is dat nergens voor nodig, want als je je rustperiode verstandig gebruikt, kom je er uitgerust en herboren uit naar voren, klaar om beter en harder dan ooit hard te lopen.

Hoe weet je wanneer je aan rust toe bent?
Zowel geoefende als recreatieve hardlopers kunnen overtraind raken. Bij de laatste groep is het zelfs de voornaamste oorzaak van blessures. Maar hoe weet je wanneer het zover is? Voordat we daarop ingaan, is het belangrijk om je nogmaals te realiseren dat elk lichaam anders is en dus ook anders reageert op een belasting door hardlopen. En dat de beste manier om te weten wanneer je aan rust toe bent is om te luisteren naar je lichaam.

Maar er zijn ook andere symptomen:

Je prestaties nemen steeds opnieuw af
Je voelt of je steeds op het punt staat om geblesseerd te raken

Mocht dat het geval zijn is er nog geen man overboord, want je kunt de gedwongen rustperiode verstandig gebruiken om sterker terug te komen.

Maar hoe doe je dat dan? Kies de juiste herstelactiviteiten

Rusten betekent niet helemaal niets doen, wel om de juiste activiteiten te kiezen die je spieren en gewrichten die door het hardlopen overbelast zijn geraakt de kans geven zich te herstellen. Kies voor activiteiten die op een rustige manier je hele bewegingsapparaat stimuleren. Dat kan rustig wandelen zijn, een stukje fietsen, maar ook bijvoorbeeld yoga of tai chi.

Slaap meer
Meer en beter slapen helpt je lichaam ook om sneller te herstellen. Voeg de tijd die je eerst besteedde aan hardlopen toe aan je slaaptijd en je zult merken hoezeer je daarvan opknapt. Als je merkt dat je meer energie krijgt door beter te slapen, dat je minder caffeïne nodig hebt gedurende de dag en dat je spieren en gewrichten minder pijn doen, dan is het goed om die hoeveelheid slaap ook aan te houden als je weer gaat trainen.

Corrigeer je houding
De rustperiode is ook de geschikte periode om de spieren te trainen die invloed hebben op je loophouding. Zoals de rugspieren en je corespieren. Veel hardlopers lopen met gebogen schouders wanneer ze vermoeid raken. Train daarom nu de spieren die je in staat stellen weer mooi rechtop hard te lopen. Dit is kortom de periode om je houding te corrigeren. Je zult er daarna profijt van hebben.

Masseer je spieren

Natuurlijk is een goede sportmassage heilzaam, maar als zo’n masseur niet in de buurt is, kun je ook zelf je lichaam masseren door bijvoorbeeld opgerolde matjes of ballen te gebruiken. Neem daar nu de tijd voor en probeer er nu een gewoonte van te maken, die je kunt volhouden wanneer je weer gaat hardlopen. 

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid