The Green Happiness: veganistisch eten voor hardlopers

The Green Happiness: veganistisch eten voor hardlopers

Zijn de recepten uit The Green Happiness wel of niet gezond voor hardlopers?

The Green Happiness: veganistisch eten voor hardlopers
De storm over de zin en onzin van The Green Happiness (TGH) is ondertussen wat geluwd, en het is tijd om voor de hardlopers de balans op te maken. Is het veelbesproken boek te gebruiken voor hardlopers?

Er zijn een aantal zaken die niet deugen aan TGH:

1) De hoeveelheid energie (kcal)
Een niet sportende vrouw heeft ongeveer 2000 kcal per dag nodig, een niet sportende man ongeveer 2500. De dagmenu’s van TGH bevatten vaak minder dan 1300 kcal. Dat staat voor mensen die niet sporten al bijna gelijk aan het volgen van een crashdieet. Op een dag dat een vrouw een uurtje hardloopt zal de benodigde energie rond de 2500 kcal komen en een man heeft dan al snel 3000 kcal nodig. Door het volgen van de voedingsadviezen van TGH krijg je dus ongeveer de helft binnen van wat je lichaam nodig heeft voor optimale prestaties en herstel. In een eerder artikel heb ik al beschreven dat dergelijke zeer lage energie inname desastreus kan zijn voor je metabolisme doordat te lage energie inname je hormoonhuishouding negatief beïnvloedt met een negatief effect op je metabolisme.

2) De hoeveelheid eiwitten
Meerdere voedingsspecialisten zijn er al over gevallen: de hoeveelheid eiwit in de dagmenu’s van TGH. Die is vaak maar net boven de 30 gram. De dames verdedigen zich door te stellen dat de gezondheidsraad zegt dat 10% van de hoeveelheid energie uit eiwitten moet komen, en hun dagmenu’s vaak zelfs wel 12% eiwitten bevatten. Procentueel klopt hun beredenering, en toch klopt het niet. De gezondheidsraad gaat er namelijk wel van uit dat iemand de juiste totale hoeveelheid energie tot zich neemt. Het voorbeeld van de sportende vrouw nemende komt het er dan op neer dat de hoeveelheden van de dagmenu’s uit TGH moeten worden verdubbeld, want dan komt je totaal rond de 2500 kcal uit. Alhoewel er dan niets veranderd aan de procentuele bijdrage van de eiwitten, zal het aantal grammen eiwitten daarmee uiteraard zijn verdubbeld tot een bijna respectabele 60 a 70 gram. Dat is voor iemand die geregeld sport overigens nog steeds aan de krappe kant.

3) Het is te eenzijdig
Ik doel hiermee niet op het ontbreken van dierlijke producten. TGH is ten slotte een veganistisch eetpatroon, en indien goed uitgevoerd is dat erg gezond. Echter een aantal plantaardige voedingsgroepen worden te weinig gebruikt, zoals peulvruchten en noten. Deze voeding is voor veganisten juist erg belangrijk omdat ze een goede bron zijn van de al eerder besproken eiwitten, maar daarnaast ook veel andere belangrijke nutriënten bevatten, zoals in vet oplosbare vitaminen. 

4) Je zult tekorten oplopen
Het voedingscentrum heeft de dagmenu’s doorgerekend en concludeert dat er te weinig calcium, vitamine D en B12 en jodium in de dagmenu’s zit. Op de site van de Nederlandse Vereniging van Veganisme is voor alle belangrijke vitaminen en mineralen na te gaan of het zinvol is om ze te suppleren. In TGH is er helaas nagelaten om hier iets over te zeggen, wat bij een precieze opvolging van hun eetadvies dus inhoudt dat het inderdaad kan leiden tot tekorten.
De indruk zou kunnen ontstaan dat een veganistisch eetpatroon geen plaats kan hebben in een sportieve levensstijl. Echter niets is minder waar. Waar het TGH aan ontbreekt is een goed doordachte uitvoering van deze manier van eten. Zo zorgen ze nu mogelijk voor een verkeerd idee over veganistisch eten. Dat is onterecht, want er zijn ontzettend veel positieve zaken te melden over veganistisch eten en TGH. Hier een aantal grote voordelen als je met het boek aan de slag gaat.

1) De recepten zullen voor veel mensen een verrijking zijn van hun eetpatroon.
Jazeker. Alhoewel TGH een aantal steken heeft laten vallen op het gebied van variatie in het eetpatroon, is het erg belangrijk om de variatie in een gemiddeld eetpatroon in Nederland te spiegelen aan de recepten van TGH. Voor een gemiddelde Nederlander die leeft op twee broodmaaltijden belegd met boter en vlees of suikerwaren en s ‘avonds aardappelen met een schepje groenten en een lapje vlees zullen de veganistische recepten een openbaring zijn op het gebied van diversiteit en variatie. Er zullen bakken met verse en gezonde voedingsmiddelen op je bord verschijnen en dat zal een enorm effect hebben op de hoeveelheid beschikbare nutriënten voor je lichaam.

2) Je liep toch tekorten op? 
Dat is voor een aantal eerder genoemde vitaminen en mineralen zeker het geval. Echter doordat TGH bestaat uit onbewerkte en verse voedingsmiddelen zul je van heel veel vitaminen en mineralen juist enorm veel binnenkrijgen. Uit het doorrekenen van een aantal voedingsdagen blijkt bijvoorbeeld dat met de schamele 1300 kcal per dag dit eetpatroon toch al zorgt voor ruim voldoende vezels, kalium, magnesium, vitamine E, vitamine B1, B6 en foliumzuur, en de hoeveelheid vitamine C is zelfs al zo’n 7 maal de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid! De hoeveelheden fytonutriënten zullen ook ongekend zijn. Stel je dus eens voor dat je een soortgelijk eetpatroon volgt, maar dan in de juiste hoeveelheden en met toevoeging van meer peulvruchten en noten. 

3) Gezond eten doe je door te leren koken. 
Om nieuwe recepten te koken zul je andere boodschappen in huis moeten halen. Het boek is wat dat betreft erg goed opgezet; het gevat goed omschreven recepten inclusief boodschappenlijsten. De foto’s zijn om te watertanden en uit ervaring kan ik zeggen: de recepten smaken ook erg goed. 

4) De mensen die het oudste worden van de hele wereld eten (bijna) geen vlees
Indien een vleesarm eetpatroon goed wordt uitgevoerd kleven er ontzettend veel gezondheidsvoordelen aan.  
Oké dus ik kan er wel wat mee, maar ik moet blijkbaar wat dingen aanpassen. Hoe moet ik het nou precies doen om het goed te doen?

1) Stem de hoeveelheden voeding af op wat jij nodig hebt. In de voedingscalculator in de runlog kun je dit narekenen. Een leidraad voor de recepten uit TGH is dat de hoeveelheden ongeveer moeten worden verdubbeld. Het gebruik van een voedingsapp is ook zeker aan te bevelen.

2) Zorg er als veganistische sporter voor dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Omdat er zoveel geschreven is over de lage hoeveelheid eiwit in de dagmenu’s van TGH heb ik een tabel bijgevoegd met veganistische voeding met ongeveer dezelfde hoeveelheid kcal waar TGH maar 30 tot 40 gram eiwit uit weet te halen. Mits je de voedingsmiddelen kiest in een andere samenstelling en hoeveelheid kun je als veganist dus makkelijk genoeg eiwitten binnenkrijgen.  

Een niet sportende veganist heeft 1 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht nodig. Als je geregeld sport zorgt meer eiwitten voor een beter herstel. Ga dan voor 1.2-1.3 gram per kilogram lichaamsgewicht. Een verdubbeld dagmenu van TGH bevat tussen de 60 en 70 gram eiwitten. Een sportende veganist van 70 kg zou genoeg eiwitten binnenkrijgen als er dus dubbele TGH porties worden gegeten, en er een eetlepel plantaardig eiwitpoeder aan een dagelijkse shake wordt toegevoegd. Door ook meer noten, zaden en peulvruchten in de recepten te verwerken gaat het qua eiwitten helemaal goedkomen.

3) Kies een goed supplement, en lees je hierover eerst goed in. Check de site van de VVN en het vitamine informatiebureau. Een normaal gedoseerde multivitamine-mineralencomplex (met rond de 100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden) zou genoeg moeten zijn.

Conclusie
Er moet best veel worden gesleuteld aan de eetdagen van TGH om ze geschikt te maken voor hardlopers. Of TGH dus inderdaad te gebruiken is als startpunt voor een veganistisch eetpatroon betwijfel ik. Naast de nieuwe recepten die je zult maken moet je namelijk ook tegelijk veel wijzigingen doorvoeren in de recepten en hoeveelheden om het totaalplaatje goed te krijgen. Omdat de recepten wel erg lekker zijn, en in de meeste gevallen redelijk makkelijk te maken, kan dit boek we dienen als receptenboek voor inspiratie en variatie voor zowel veganisten als de gezondheidsbewuste eters. 

Eet smakelijk.

drs. Michel Bien
Sportvoedingsadviseur
Medisch Bioloog

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid