Na een periode van rust weer beginnen met trainen. Het is alsof de benen niet vooruit willen, vooral na de 1e training. Je longen lijken het ook allemaal nog maar net aan te kunnen. En dan hebben we het nog niet eens over de spierpijn gehad en de stijfheid waarmee je ’s ochtends opstond na die 1e training. Dit is een vermoeidheid die door regelmatig en verstandig trainen op een natuurlijke wijze wordt opgelost. Maar wat als de vermoeidheid niet verdwijnt? Wat is aan de hand en hoe kun je dat oplossen?
De vermoeidheid in bovenstaand voorbeeld is er een die ontstaat door het niet goed afvoeren van afvalstoffen, of stofwisselingsproducten, vanuit de spieren naar de uitscheidingsorganen of de organen die deze producten verwerken. De afvalstoffen worden in dit geval gedeponeerd in de spieren zelf, met name in het bindweefsel van de spieren. Hetgeen aan de spieren een loom en stijf gevoel geeft. Met een beetje bewegen na enkele uren rust, mogelijk op een andere manier dan hardlopen, wordt dit probleem op een snelle, natuurlijke wijze opgelost.
Niet alleen de afvalstoffen blijven hangen, maar ook is de glycogeenvoorraad door de training opgeraakt en moet deze bijgevuld worden. Tevens kunnen de motor-units, dat zijn de zenuwuiteinden die een transmitterstof afgeven waardoor de spier zich kan samentrekken, niet meer optimaal functioneren omdat de hoeveelheid benodigde transmitterstof niet toereikend is. En er zullen in het bindweefsel van de spieren na inspanning kleine rupturen zijn, waardoor de spier moeilijker functioneert. Dit zijn 4 redenen waardoor vermoeidheid wordt gevoeld.
Blijf je ondanks de fysiologische veranderingen gewoon doortrainen en neem je niet voldoende rust, dan kun je op den duur oververmoeid raken. Het lijkt alsof de vermoeidheid niet meer uit je lijf weggaat. Je bent hier op een punt aangeland waarop je echt jezelf tot rust moet manen. Doe je dat niet en blijf je doortrainen en wedstrijden lopen, dan kun je in een fase van overtraindheid geraken.
Kenmerken van overtrained zijn, zijn niet alleen de vermoeidheid maar vooral ook een verhoogde pols bij het wakker worden in de ochtend en een verhoogde emotionele prikkelbaarheid. Het lijkt alsof je niet meer uitgerust kunt raken en voor je omgeving heb je vaak een zeer kort lontje. Daarnaast kan overtraindheid een scala aan lichamelijke klachten veroorzaken zoals spierpijnen, gewrichtspijnen, maar ook een dysfynctioneren van inwendige organen. Van belang is dat er in een dergelijke situatie absolute rust genomen moet worden en dat er na deze rustfase alleen onder begeleiding getraind gaat worden. Neemt men deze rust niet dan kan er onherstelbare schade aan het lichaam, en geest, optreden. Het doorgaan tijdens een training of wedstrijd totdat men dodelijk vermoeid is wordt dan ook sterk afgeraden, daar er ook dan onherstelbare schade aan lichaam en/of geest kan optreden.
Vermoeidheid bij hardlopen, of inspanning, kan ook ontstaan door een ziekte. Meest bekend zijn de longziekten, diabetis mellitus en bloedarmoede. Bij longziekten kan het zijn dat de zuurstofopname niet voldoende gerealiseerd kan worden of dat de afgifte van koolzuur niet voldoende kan geschieden. In het eerste geval zal de verbranding tijdens de stofwisseling in de spiercel reduceren waardoor het vermogen van de spier zal afnemen. In het tweede geval zal het bloed verzuren waardoor men gaat hyperventileren en zal dit kramp in de spieren veroorzaken. Een gerichte en onder begeleiding trainingsschema kan het probleem reduceren.
Bij diabetes is er het probleem van de glycogeen voorraad. Spieren raken snel uitgeput door het gemis van verbrandingsstoffen en men krijgt vaak een enorme dorst. Op het juiste moment insuline injecteren en de raadgeving van de diëtist kan dit probleem deels oplossen. Bij bloedarmoede kan er te weinig zuurstof aan de rode bloedcel gebonden worden, waardoor uiteindelijk het vermogen van de spier zal afnemen. Ook hier zal het bloed verzuren. Staaltabletten kan maar ook appelstroop en groene groenten doen wonderen. Wil je meer weten of heb je vragen, ga dan naar www.runninghealthcenter.nl