X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

Hardlopen en zwangerschap deel 2

Door
Miriam van Reijen
8 november 2018 00:00
Hardlopen en zwangerschap deel 2
In het eerste deel van deze serie werd al duidelijk dat bewegen tijdens je zwangerschap heel goed voor jou én je kindje kan zijn.

Maar behalve gewichtstoename verandert er behoorlijk wat in je lijf tijdens je zwangerschap. Normaalgesproken zou verminderde activiteit zorgen voor een proces van de training. Hierbij neemt je bloed volume iets af, gelijktijdig met een daling van je uithoudingsvermogen (maximale zuurstofopname: VO2max) en je spiermassa. Deze veranderingen zijn al na twee weken te merken. Het goede nieuws is dat de zwangerschap een aantal van deze processen omkeert.

Een zwangerschap als vorm van training?

Tijdens je zwangerschap stijgt je bloedvolume juist en blijft de maximale zuurstofopname bij de meeste vrouwen hetzelfde. Een andere aanpassing is de toename in hartslag, in rust en tijdens submaximale inspanning. Dit begint zo’n 2 tot 5 weken in de zwangerschap. Gemiddeld gaat het om een toename van rond de 8 slagen in de 8ste week tot 16 slagen gedurende de laatste weken. Deze toename hangt samen met de toename in gewicht. Vooral in zittende houding en tijdens inspanning is dit te merken. Tussen week 10 en 20 neemt je bloedvolume toe; ongeveer een liter aan bloedplasma en een extra halve liter aan bloedplaatjes. Omdat het plasma meer toeneemt dan de bloedplaatjes ontstaat er een bloedverdunnend effect, met een lichte bloedarmoede als gevolg. Ben je in verwachting van een tweeling dan is de toename in bloedplasma nog groter.

Pezen, banden en spieren

Onder invloed van veranderende hormonen gebeurt er tijdens je zwangerschap ook iets met je pezen, banden en spieren. De toename van de hormonen oestrogeen en relaxine zorgen voor een verslapping van je pezen en banden zodat je straks makkelijker een kindje ter wereld kan brengen. Dit betekent dat je bekken wat minder stabiel zijn. Fijn voor de bevalling maar minder prettig tijdens het hardlopen. Het zorgt dat je extra gevoelig bent voor (pees)blessures. Oefeningen voor je bekken en de kernstabiliteit voor én tijdens je zwangerschap kunnen helpen de kracht van je pezen op peil te houden.

Betere conditie door je zwangerschap?

Het meten van de maximale zuurstofopname bij zwangere vrouwen met behulp van een maximale inspanningstest wordt weinig gedaan. En helemaal niet op een loopband. Onderzoeken tijdens fietsen en zwemmen laten zien dat zwangere vrouwen hun VO2max tijdens de zwangerschap aardig behouden. Atleten of goedgetrainde vrouwen die ook tijdens de zwangerschap regelmatig actief zien laten in sommige gevallen zelfs een verbeterde conditie zien na de zwangerschap.

Een verandering van zwaartepunt
Verander je van een slanke den in een mama met buik en grotere borsten dan verandert ook je lichaamszwaartepunt. Dit heeft automatisch gevolgen voor je loophouding. Je vertrouwde loopstijl kan hierdoor onnatuurlijk aan gaan voelen. Belangrijk is ook dat je sportbh’s meeveranderen met de grootte van je borsten. Hardlopen kan zelfs zorgen voor pijnklachten door het extra geschommel. Zwemmen, fietsen of crosstrainen levert in dat geval vaak minder klachten op. En raar maar waar, zelfs je voeten kunnen tijdens de zwangerschap wat groter zijn (door het extra gewicht worden ze meer plat gedrukt) en kan het nodig zijn een (halve) schoenmaat groter aan te schaffen.

Maar hoe actief is goed voor jou én je kindje? 

Volgende  deel 3: Richtlijnen voor beweging
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Miriam
Miriam van Reijen
Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

23
mei