RunTech

Hardlopen met of zonder ondergoed: wat is handig?

Door
Dennis Balen
4 augustus 2018 00:00
Hardlopen met of zonder ondergoed: wat is handig?
Als hardlopers besteden we best wat geld aan materiaal. We letten niet per definitie op de kleintjes. We kopen immers goede hardloopschoenen, sokken, horloges, petjes, drinkbanden en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar besteden we ook wel voldoende aandacht aan ons ondergoed?

Het is een goede vraag. Want hoeveel aandacht besteden wij - lopers - nu eigenlijk aan de stof die het dichtst bij onze huid en - minstens zo belangrijk - gevoelige delen ligt. Het kledingstuk dat flink kan irriteren als je gaat voor de verkeerde stof, kan schuren en na een klein stukje lopen al behoorlijk ongemakkelijk kan zitten. Inderdaad, we hebben het dus over ondergoed. Of plat gezegd en meer gespecificeerd: de onderbroek. 

Bij ProRun spreken we natuurlijk regelmatig met lopers. Over van alles, dus ook over kleding. De nieuwste shorts, shirts, schoenen. Blarenpleisters. Maar eigenlijk bijna nooit over welke onderbroek iemand draagt. Je hebt het er gewoon niet zo heel snel over, het is nu eenmaal een beetje persoonlijk, terwijl het misschien wel één van de belangrijkste kledingstukken is als je er op uit gaat voor een rondje hardlopen.

Er zijn natuurlijk lopers die er voor kiezen om geen onderbroek te dragen. Het kan, het is en blijft een persoonlijke keuze. Maar misschien verstandiger is het om toch een goede slip of boxer te dragen, des te meer tijdens deze warme zomerdagen. Waarom? Omdat je zweet. En niet zo'n beetje ook, natuurlijk. Dat hoeven we jullie niet te vertellen. De bezwete huid voelt vaak wat ongemakkelijk en het vocht en  zout dat zich opstapelt kan voor flinke irritaties zorgen. Ook rond die delen waar je het dus liever niet met elkaar over hebt. 

Goed sportondergoed zorgt ervoor dat dit zweet juist daar zo snel mogelijk wordt opgenomen en weggevoerd, zodat je huid altijd droog blijft aanvoelen. En hardloopondergoed is ademend waardoor de extra laag stof helemaal niet zo warm aanvoelt. Probeer wel voor een naadloze variant te kiezen, zodat je nooit last krijgt van de naden die tegen de huid liggen. Zo'n naad kan uiteraard voor irritaties zorgen. Het fijne aan sportondergoed is dat het ontwikkeld is om met je mee te bewegen, zonder dat het daarbij omhoog kruipt of beweegt op plekken waar het dat niet zou moeten doen. 

Omdat goed hardloopondergoed ook nog eens anti-bacterieel is, gaat het niet alleen nare luchtjes tegen, maar zorgt het er ook voor dat de kans op irritaties en zelfs infecties klein is. Dit is met name erg belangrijk voor lopers die veel en lang trainen. 

We zijn heel erg benieuwd: wat voor ondergoed draag jij tijdens het lopen? Laat het ons weten in de comments! 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Dennis Balen

Dennis Balen

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • paul markus
  Inmiddels ben ik ook overtuigd na het eerst geprobeerd te hebben met een nauwsluitende sprotbroek en daaroverheen een short: je huid blijft inderdaad relatief droog met een sprotonderbroek!
  Reactie geplaatst op 05/09/18 om 21:26 uur
 • Hans
  Ik draag altijd een zwembroek bij het rennen.
  Reactie geplaatst op 04/09/18 om 14:48 uur
 • Cees
  Altijd sportondergoed van ODLO. is super! en daar overheen een tight kort of lang afhankelijk van het weer.
  Reactie geplaatst op 08/08/18 om 18:38 uur
 • Martin
  Echt Hema! Boxers meestal, voor wedstrijden slips. Vroeger wel last v schuurplekken in kruis, maar in mijn huidige marathonschema zitten geen duurlopen v 3 uur meer. Tepels blijven wel n dingetje in natte of zweterige omstandigheden. Smeer ik maar vaseline op tegen t schuren
  Reactie geplaatst op 08/08/18 om 15:19 uur
 • Pieter
  Ik draag altijd een onderbroek, meestal Björn Borg. Niet de katoenen maar diegene van microfiber, elasthaan dus. Deze schuren niet, kruipen niet omhoog enz. Vocht regulatie is prima van deze broeken. Dus niet iets bijzonders, want deze draag ik ook wanneer ik rustig loop en zit.????
  Reactie geplaatst op 07/08/18 om 19:41 uur
 • bert jonkers
  heb ooit n keer n wierenbroek gekocht bij de aldi, en die zit prima en houd alles mooi op zijn plaats, en daar overheen afhankelijk van t weer..
  Reactie geplaatst op 07/08/18 om 11:33 uur
 • Hugo
  Gisteren Ironman Maastricht 2018 voor de 4e keer gedaan en voor de eerste keer zonder onderbroek. Heb de RunCompressionShort getest van Compressport (Zwitsers) Kost wel Eur 100, maar dan heb je wel 15 high-tech eigenschappen erin voor alles wat je maar kunt bedenken. Kon in combinatie met de TR3 Aero top, veel water over mijn lichaam gooien, wat dan optimaal zijn werk doet. Je blijft het dan droog lopen. Voor mij nooit anders meer, vooral bij zeer warm weer. Eindelijk de perfecte broek en shirt gevonden!!
  Reactie geplaatst op 06/08/18 om 08:53 uur
 • Filuma
  Altijd met gewone onderbroek van Schiesser. Loop al meer dan 35 jaar, nooit problemen. Wel met thermo hempjes.
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 23:39 uur
 • Silvio
  Sportondergoed van Falke is echt top. Als ultraloper heb je veel behoefte aan comfort tijdens de ltochten. Falke heeft daar het juiste ondergoed voor.
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 16:09 uur
 • rob
  Schuurt het door in je kruis, draag dan een boxer en ik draag dan mijn ondergoed binnenste buiten, dan zitten de stiknaden niet direct op de huid. Bij langer dan 25 Km schuurt de stiknaad van broekband door op mijn rug. Daar plak ik sporttape overheen. Heb goede ervaringen met 'Underrun', 'Aldi' en een bamboe onderbroek van 'Triatlon'(Een merk dat ik Noorwegen vond).
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 16:02 uur
 • Mina
  Als we toch 'down under' gaan, 'than lets go all the way'! Mijn hardlooptune en mijn maandelijkse cyclus zijn prima in balans. Het liefst draag ik een hardlooprokje (okey, het is stiekem een tennisrokje) met een binnenbroekje, zonder onderbroek. Maar soms is dat gewoon niet handig of voelt het niet fris. Voor die situaties heb ik een aantal onderbroeken die als bovenbroek ook niet zouden misstaan: speciaal gemaakt voor de sport, groot dekvlak, zonder naden en met alle goede dingen die een sportonderbroek moet doen. Gaat prima zo!
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 15:24 uur
 • carl
  Odlo slipjes bij gewone loopshorts of compressie shorts van BV Sports zonder onderbroek. Die zijn naadloos en is eigenlijk als een second skin. Deze vind ik super comfortabel.
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 14:42 uur
 • Ben
  ik draag hardloopbroekjes van het merk Gorewear met een binnenbroekje en dan ook zonder onderbroek, bevalt me prima goede kwaliteit en geen last van irritaties
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 14:05 uur
 • gerrit
  Geen. Nooit last van gehad op welke manier dan ook. Vind het erg prettig. Draag dan een vlinderbroek met binnenbroekje.
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 13:38 uur
 • René
  Geen ondergoed natuurlijk. Heerlijk luchtig met enkel een klein sportbroekje. Behalve bij koud weer als de lange trainingsbroek aan moet.
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 13:37 uur
 • Mari
  In de laatste alinea van het artikel zijn enkele voordelen van hardloopondergoed reeds gegeven. Wat ontbreekt is de beschermende functie hiervan voor het klokkenspel van mannen. Maar kennelijk wordt dit niet genoemd, omdat het van geen of minder belang is voor lange afstand lopers die (doorgaans) niet zo'n mooi atletisch lijf hebben als bijvoorbeeld een sprinter en ook geen indrukwekkend klokkenspel. Niet erg hoor mannen van de lange afstand, want elke gram meer is ballast (of bal last?).
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 13:36 uur
 • Jan
  Ik draag al een paar jaar ODLO sportondergoed! Met fietsen alleen het hempje en met hardlopen een onderbroek en een hempje en dat bevalt uitstekend!
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 12:36 uur
 • Janssens
  Voor ik meer en meer ben gaan lopen reed ik veel met de fiets. Zo ben ik bij het overschakelen van de ene sport op de andere (en vooral omdat ik ook nog niet zeker wist of lopen mijn ding was) gestart met lopen met een koersbroek aan en ik moet zeggen dat dit mij goed bevalt. Ondertussen wel loopkledij aangeschaft naadloos en aansluitend maar blijf ook nog steeds fietskledij gebruiken.
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 11:33 uur
 • Jan Bijvank
  Goed onderwerp. Ik draag tijdens het fitnessen (2x per week) en joggen ( eveneens 2x per week) geen ondergoed. Bevalt me prima.
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 10:09 uur
 • Bianca
  Action big onderbroek. Zálig
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 10:02 uur
 • Ben Engel
  Voor het hardlopen draag ik altijd een onderbroek van Odlo en dat bevalt mij prima. Het ondergoed van Odlo zit ook het hemd comfortabel en geeft nooit irritatie. Ook niet met heel warm weer dan is het prettig om te dragen. Het lijkt mij persoonlijk niet prettig zonder ondebtoek te lopen en denk eerder dat dat juist gaat iriteren door de beweging en het schuren.
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 10:00 uur
 • Richard Verstegen
  Geen ondergoed. Geen randjes, geen naden. Geen extra laag waar zweet in kan blijven zitten. Bevalt me prima.
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 09:57 uur
 • Eddy v d Heyning
  Sinds ik langere afstanden loop 25km+ , en dus ook een marathon , draag ik underrun , zit strak het begin , maar draagt heerlijk , niks afklemmen of doorschuren! Aanrader!
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 09:47 uur
 • Patrick
  Tijdens warme dagen (en als ik alleen ben) blijft mijn heel gewone, katoenen, Sloggie thuis. Ik draag wel altijd dezelfde soort broekjes...
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 09:45 uur
 • Maurice
  Decathlon (Kalenji) ondergoed. Naadloos, zit goed, geen schuren, vocht absorberend. Persoonlijk vind ik dit fijner.
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 09:42 uur
 • Janine
  Ook zonder ondergoed, wel een sportbh Nooit last en geen schuren
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 09:20 uur
 • Peter Huegen
  Altijd alleen een runningshort/tight dus geen ondergoed. Ondanks dat ik snel transpireer heb ik gelukkig nog nooit ervaren dat ik last heb van irritaties.
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 08:34 uur
 • gerold Smits
  Altijd triathlonkleding. ook korte tights en zonder ondergoed
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 08:23 uur
 • Dinges
  Ik ben in het "zonder ondergoed" kamp. Extra naden verhogen de kans op irritatie juist. Gewoon broek in de was na de training.
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 08:22 uur
 • Danvenlo
  Niks speciaals, normale (lycra) boxershorts. Eigenlijk nooit ergens last van dus werkt voor mij prima.
  Reactie geplaatst op 05/08/18 om 08:20 uur
 • Patrick Coenen
  Altijd in een lycra short (behalve als het-5 is of kouder, dan een lange lycra) en ALTIJD zonder ondergoed. Alleen onder de 10 graden een thermo hemdje onder het shirt. Ik heb het snel warm, gelukkig. Als ik soms andere runners zie en wat ie allemaal aan hebben...
  Reactie geplaatst op 04/08/18 om 13:48 uur
 • John Smak gregoor
  Craft.. in het begin normale onderbroeken en sportonderbroeken van Decathlon maar die van craft zitten heel erg goed
  Reactie geplaatst op 04/08/18 om 11:00 uurLoopkalender

18
augustus